Αποτέλεσμα μάρκετινγκ η ιταλική παραδοσιακή κουζίνα;

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας η Ιταλία στέλνει τα ζυμαρικά της στον διαστημικό σταθμό ISS. Πόσο παραδοσιακή είναι η διάσημη cucina italiana; Στο ερώτημα απαντά το δημοσίευμα της DW, που ακολουθεί....
Υπάρχουν λίγα για τα οποία οι Ιταλοί είναι τόσο περήφανοι, όσο για την κουζίνα τους. Από πολλούς, όχι απαραίτητα Ιταλούς, θεωρείται επιτομή της παράδοσης και της απόλαυσης. Την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε παγκόσμιο επίπεδο. Για πρώτη φορά η διάσημη cucina italiana θα φθάσει κυριολεκτικά μέχρι το διάστημα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ιταλίας να αναγνωριστεί η εθνική της κουζίνα ως άυλη παγκόσμια κληρονομιά της Unesco θα σερβιριστούν ζυμαρικά στους αστροναύτες της αποστολής που αναχωρεί σήμερα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS. Ας σημειωθεί ότι ένας από τους αστροναύτες είναι ο Ουάλτερ Βιλαντέι, συνταγματάρχης της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρόγραμμα Italian Space Food διοργανώνεται υπό την ηγεσία του ιταλού υπουργού Γεωργίας Φρανσέσκο Λολομπρίτζιτα και προβλέπει ένα έτοιμο μενού ζυμαρικών για τα μέλη της αποστολής Axiom 3.
Το ταξίδι των αστροναυτών στο διάστημα συμπίπτει με την «Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας» προς τιμήν του Αγίου Αντωνίου του Μέγα, προστάτη κρεοπωλών, αλλαντοποιών και αρτοποιών», προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης της Τζόρτζιας Μελόνι, που επιμένει στην παράδοση, προωθώντας προϊόντα Made in Italy.
«Οι Ιταλοί έμαθαν να μαγειρεύουν στις χώρες που μετανάστευσαν»
Πόσο παραδοσιακή είναι όμως πραγματικά η ιταλική κουζίνα; Επικριτές μιλούν για μια έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ πίσω από την ετικέτα «αυθεντική ιταλική κουζίνα» με ταυτοτικά χαρακτηριστικά. Ένας από τους επικριτές είναι ο ιστορικός Αλμπέρτο Γκράντι, ο οποίος με τις προκλητικές του θέσεις «βγάζει απ΄ τα ρούχα τους» πολλούς Ιταλούς. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η cucina italiana δεν είναι καθόλου παραδοσιακή, έχει ιστορία μόλις μερικών δεκαετιών και είναι αποτέλεσμα εξαιρετικού μάρκετινγκ. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Αλμπέρτο Γκάντι λέει: «Σχεδόν όλα όσα λέγονται για την ιταλική κουζίνα δεν ισχύουν».
Ο ιταλός ιστορικός έγινε διάσημος με το βιβλίο του Denominazione di Origine Inventata (DOI), «Επινοημένη Ονομασία Προέλευσης», μια παραφθορά της σφραγίδας ΠΟΠ για ιταλικά προϊόντα. Το ακρώνυμο DOI έδωσε τον τίτλο και στο ομώνυμο podcast του Αλμπέρτο Γκράντι.
Τα ιταλικά πιάτα αποτέλεσμα συνδυασμών, μιμήσεων και δανείων
Οι περισσότεροι Ιταλοί έμαθαν για την πίτσα μόλις τη δεκαετία του 1950, ισχυρίζεται ο Ιταλός ιστορικός. Η καρμπονάρα ήταν αρχικά αμερικανικό πιάτο, το τιραμισού και το πανετόνε σχετικά νέα γαστριμαργικά δημιουργήματα, ενώ η διάσημη παρμεζάνα παράγονταν στην πραγματικότητα στην αμερικανική πολιτεία Ουισκόνσιν. Οι πασίγνωστες ντομάτες Πατσίνο, από την ομώνυμη περιοχή της στη νότια Σικελία, ξεκίνησαν από καλλιεργητές στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Γκράντι, οι Ιταλοί επιχειρούν να παρεμποδίσουν την εξέλιξη της κουζίνας τους. Κατά την άποψή του η ιστορία δείχνει ότι τα πιάτα που σήμερα θεωρούνται 100% ιταλικά είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα συνδυασμών, μιμήσεων και δανείων. «Οι Ιταλοί δεν έμαθαν στην υφήλιο να μαγειρεύει. Έμαθαν οι ίδιοι να μαγειρεύουν ως μετανάστες στις χώρες όπου εργάζονταν».
Ο ιστορικός αμφισβητεί ότι η «Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας» ή τα ζυμαρικά στο διάστημα ωφελούν την παραδοσιακή τέχνη της μαγειρικής. Η Παγκόσμια Ημέρα είναι απλά μια ακόμη διαφημιστική καμπάνια. Όπως λέει ο Αλμπέρτο Γκράντι αυτές οι δημοσιοσχετίστικες ενέργειες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ειδικότητα της κυβέρνησης του Μελόνι. «Η παράδοση και η κουζίνα είναι ζητήματα που ακόμα και η Αριστερά αρέσκεται να προωθεί σε ένα βαθμό». Μένει να δούμε αν θα αρέσουν στους αστροναύτες του ISS τα έτοιμα ζυμαρικά και κατά πόσο η πρωτοβουλία θα φέρει την Ιταλία πιο κοντά στην αναγνώριση της κουζίνας της ως πολιτιστική κληρονομιά από τη Unesco.
Πηγή: DW
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
20/05 17:37
Συνεργασία με την TUI για την προώθηση της Θεσσαλονίκης και της Λήμνου
20/05 15:22
Ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας: Εκδήλωση των Koullias Hotels στην Κω
20/05 14:12
ΕΛΣΤΑΤ | Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα τον Μάρτιο
20/05 13:44
20/05 13:21
20/05 13:09
Γερμανία | Απέλαση προσφύγων στην Ελλάδα: "νέοι, άγαμοι, υγιείς και ικανοί για εργασία"
20/05 12:59
Ρόδος | 100 Κινέζοι tour operators γνώρισαν από κοντά τη γοητεία του νησιού
20/05 12:14
Χρηματοδότηση 550.000 ευρώ για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμαριάς
20/05 11:47
20/05 11:41
Η Accor φέρνει την Handwritten Collection στην Ελλάδα με το Rocca a Mare στο Ηράκλειο
20/05 11:09
H Mitsis Hotels επενδύει στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού - εξετάζεται η επέκταση στο εξωτερικό
20/05 11:06
20/05 11:02
20/05 10:56
Καλλιόπη Βέττα | «Η οινοποιία μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας»
20/05 08:49
20/05 07:37
20/05 07:34
Κρήτη | Δημιουργείται «Περιφερειακό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
20/05 07:16
20/05 07:05
Stop στην ανέγερση 2 πολυτελών ξενοδοχείων σε Κεφαλονιά και Κεραμωτή
20/05 07:05
Εξαγορές ξενοδοχείων: Ράλι επενδύσεων στην Ευρώπη με την Ελλάδα σε ρόλο-κλειδί
20/05 06:49
«Αεροπορικός πυρετός» για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025 – Όλες οι νεότερες προσθήκες πτήσεων
20/05 06:30
Στην τελική ευθεία το «Ψάθαθλον 2025» στη μαγευτική παραλία της Ψάθας
20/05 06:25
Θετική γνωμοδότηση για τη λειτουργία πολυτελούς ξενοδοχείου στην Εύβοια
20/05 06:05
Α. Ζαμπέτας: Κίνδυνος να χαθούν 50.000 τουρίστες εξαιτίας του νέου νόμου για τα τροχόσπιτα
19/05 20:35
19/05 20:28
19/05 20:19
Παρατηρητήριο μέτρησης της τουριστικής φέρουσας ικανότητας στην πόλη της Κέρκυρας
19/05 18:39
Υψηλή επισκεψιμότητα στο Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού στα Χανιά
19/05 16:16
Tripadvisor: Πού θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί αυτό το καλοκαίρι
19/05 15:56
19/05 15:05
Ηνωμένο Βασίλειο: Ζητεί νέα συμφωνία με Ε.Ε. για ευκολότερα ταξίδια μετά το Brexi
19/05 14:56
Η εκπαίδευση συναντά την πολυτελή φιλοξενία: Συνεργασία της Σχολής ΑΚΜΗ με τον Όμιλο SANI/IKOS
19/05 14:37
Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων | Συνεργασία με κινεζικό όμιλο για την προώθηση του τουρισμού
19/05 14:31
Το Radisson Blu Park Hotel Athens γιορτάζει τα 50 χρόνια του με εικαστική έκθεση
19/05 14:24
19/05 13:00
FedHATTA | Σύσταση Επιτροπής για τη Βιωσιμότητα στον κλάδο των τουριστικών γραφείων
19/05 12:53
19/05 12:37
VisitEngland: Ο τουρισμός ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών
19/05 11:40
ΥΠΑ: +9,2% η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το α'4μηνο, +22% το Ηράκλειο τον Απρίλιο
19/05 11:17
19/05 11:13
19/05 11:09
19/05 11:06
19/05 10:49
19/05 10:41
«MINOAN ROOTS» | Γαστρονομικό αφιέρωμα του Food & Travel Magazine στο Λασίθι
19/05 10:15
Ιταλία | 60 εκατομμύρια τουρίστες το 2024 - Μαγνήτης η πολιτιστική κληρονομιά
19/05 07:58
Αλβανία: Διεθνής διαγωνισμός για Κέντρο Αγροτικής Εκπαίδευσης και Αγροτουρισμού στην Κορυτσά
19/05 07:50
Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Διαγωνισμός 250.000 ευρώ για υπηρεσίες διαμονών
19/05 07:40
Γυρίσματα στο «Κανάλι του Έρωτα» στην Κέρκυρα από βρετανική εκπομπή
19/05 07:05
Θεσσαλονίκη: Πυκνώνουν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις – Αυξάνονται τα 5άστερα
19/05 06:45
Πότε θα γίνει η κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων στο ξενοδοχείο Coco - Mat στο Κουκάκι
19/05 06:30
e-ΕΦΚΑ: Συνένωση 2 κτιρίων για ξενοδοχειακό συγκρότημα στην καρδιά της Αθήνας
19/05 06:20
Οι τάσεις για το 2025 | Ευεξία, γαστρονομία, υπαιθριες δραστηιρότητες
19/05 06:10
Καλοκαίρι 2025: Τι να περιμένουμε από την κρουαζιέρα στην Ελλάδα και παγκοσμίως | Ιωάννης Μπρας
19/05 06:10
Ισπανία | Καταργούνται τα ντους στις παραλίες για εξοικονόμηση νερού
18/05 11:47
ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ | «Τα δελφίνια της Κνωσού δεν άντεξαν την εγκατάλειψη» - τι λέει το υπουργείο
18/05 11:36
18/05 08:05
Ιωάννινα | Υποδοχή των τουριστών τσάρτερ τη Δευτέρα με γεύσεις Ηπείρου
18/05 07:59
“Express Visa” | Ισχυρό στήριγμα των οικονομιών νησιών του Αιγαίου από Τουρκους τουρίστες
18/05 07:37
18/05 07:11
Χίος | Προτεινόμενος προορισμός στη χειμερινή κρουαζιέρα στη Μεσόγειο
18/05 07:08
Tο ελληνικό κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο: Περιορισμένη παρουσία, αυξανόμενη δυναμική
17/05 16:45
17/05 14:50
17/05 14:36
Συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Ξεκάθαρα μηνύματα για στρατηγική, υποδομές και μεταρρυθμίσεις στον τουρισμό
17/05 08:35
17/05 07:05
Μεγάλη τουριστική επένδυση 75,9 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο όμιλο Μπερζάουι στη Σύρο
17/05 06:45
Ελληνικός τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «κερδίζουν» πτήσεις φέτος από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία
16/05 16:46
Η Κρήτη στην παγκόσμια σκηνή του SUP – 10 χρόνια Agios Nikolaos on SUP
16/05 16:07
Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue
16/05 15:21
16/05 14:56
16/05 14:54
16/05 14:52
16/05 14:48
Η Lufthansa προχωρά σε ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου – Έρχεται η «Matrix Next Level»
16/05 14:37
Θεσσαλονίκη | Νέος φωτισμός σε 11 σπουδαία μνημεία επί της οδού Εγνατία
16/05 11:05
ΠΟΞ | Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ηλεκτρολόγους στα ξενοδοχεία
16/05 10:36
16/05 10:09
16/05 09:43
Πάνω από 4.000 συμμετοχές, 70 δράσεις και νέες εμπειρίες στο Navarino Challenge 2025!
16/05 09:23
Η Σαντορίνη υποδέχεται το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της Π.Ο.Ξ. – Πρώτη φορά στις Κυκλάδες
16/05 08:08
16/05 07:23
Σημαντική τουριστική επένδυση στην Κέα από την Inmo Parck Invest
16/05 07:09
16/05 07:00
Αποφάσεις για 5 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Μύκονο, Ρόδο, Ξάνθη και Χανιά
16/05 06:52
16/05 06:15
Δήμος Σίφνου: Περιορισμός οικοδομικών εργασιών την τουριστική περίοδο
16/05 06:14
16/05 06:12
Άδειες για μία γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία στην Πάτμο και στη Μύκονο
16/05 06:10
Ο δήμαρχος Κιμώλου Κ.Βεντούρης στο TN | Μιλάμε στην ψυχή του επισκέπτη - Αισιοδοξία για τη σεζόν
16/05 06:09
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης και προβολής των δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου-Περαχώρας και Αλοννήσου
16/05 06:05
SkyUp Airlines: Νέες συνδέσεις με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο από τη Μολδαβία
15/05 19:27
Πέθανε ο θρύλος Κώστας Ζουγανέλης, ο άνθρωπος που έκανε τη Μύκονο παγκόσμιο προορισμό
15/05 19:23
«Ακτή Βουλιαγμένης» | Εκδήλωση ενδιαφέροντος από 7 επενδυτικά σχήματα
15/05 16:25
“The Crete Trip 2025” | Η Κρήτη υποδέχθηκε 800 φοιτητές από 50 χώρες
15/05 14:45
Έρευνα | Τάσεις και προκλήσεις στους επαγγελματίες του κλάδου της Τεχνολογίας
15/05 14:11
Προβολή της Ρόδου από τον διάσημο Ελβετό instagramer και you tuber Loris Zimmerli
15/05 13:21
FedHATTA: Άνοιγμα νέου τουριστικού «ορίζοντα» στη Ναμίμπια – Συνάντηση με διπλωματικούς εκπροσώπους
15/05 13:14
Όλγα Κεφαλογιάννη | Η συμβολή των γυναικών στην αναμόρφωση του δικαίου και της απονομής δικαιοσύνης
15/05 13:05
Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat: Άρωμα Κυκλάδων με φόντο τον Αραβικό Κόλπο
Εξαγορές ξενοδοχείων: Ράλι επενδύσεων στην Ευρώπη με την Ελλάδα σε ρόλο-κλειδί
«Αεροπορικός πυρετός» για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025 – Όλες οι νεότερες προσθήκες πτήσεων
Κρήτη | Δημιουργείται «Περιφερειακό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
Στην τελική ευθεία το «Ψάθαθλον 2025» στη μαγευτική παραλία της Ψάθας
Θετική γνωμοδότηση για τη λειτουργία πολυτελούς ξενοδοχείου στην Εύβοια
Stop στην ανέγερση 2 πολυτελών ξενοδοχείων σε Κεφαλονιά και Κεραμωτή
Χρηματοδότηση 550.000 ευρώ για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμαριάς
Ρόδος | 100 Κινέζοι tour operators γνώρισαν από κοντά τη γοητεία του νησιού
Παρατηρητήριο μέτρησης της τουριστικής φέρουσας ικανότητας στην πόλη της Κέρκυρας
Η Accor φέρνει την Handwritten Collection στην Ελλάδα με το Rocca a Mare στο Ηράκλειο
H Mitsis Hotels επενδύει στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού - εξετάζεται η επέκταση στο εξωτερικό
Υψηλή επισκεψιμότητα στο Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού στα Χανιά
Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων | Συνεργασία με κινεζικό όμιλο για την προώθηση του τουρισμού
Tripadvisor: Πού θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί αυτό το καλοκαίρι
( 0 )