Vavoulas.com

Αποτέλεσμα μάρκετινγκ η ιταλική παραδοσιακή κουζίνα;

Αποτέλεσμα μάρκετινγκ η ιταλική παραδοσιακή κουζίνα;

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας η Ιταλία στέλνει τα ζυμαρικά της στον διαστημικό σταθμό ISS. Πόσο παραδοσιακή είναι η διάσημη cucina italiana; Στο ερώτημα απαντά το δημοσίευμα της DW, που ακολουθεί....

Υπάρχουν λίγα για τα οποία οι Ιταλοί είναι τόσο περήφανοι, όσο για την κουζίνα τους. Από πολλούς, όχι απαραίτητα Ιταλούς, θεωρείται επιτομή της παράδοσης και της απόλαυσης. Την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε παγκόσμιο επίπεδο. Για πρώτη φορά η διάσημη cucina italiana θα φθάσει κυριολεκτικά μέχρι το διάστημα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ιταλίας να αναγνωριστεί η εθνική της κουζίνα ως άυλη παγκόσμια κληρονομιά της Unesco θα σερβιριστούν ζυμαρικά στους αστροναύτες της αποστολής που αναχωρεί σήμερα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS. Ας σημειωθεί ότι ένας από τους αστροναύτες είναι ο Ουάλτερ Βιλαντέι, συνταγματάρχης της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρόγραμμα Italian Space Food διοργανώνεται υπό την ηγεσία του ιταλού υπουργού Γεωργίας Φρανσέσκο Λολομπρίτζιτα και προβλέπει ένα έτοιμο μενού ζυμαρικών για τα μέλη της αποστολής Axiom 3.

Το ταξίδι των αστροναυτών στο διάστημα συμπίπτει με την «Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας» προς τιμήν του Αγίου Αντωνίου του Μέγα, προστάτη κρεοπωλών, αλλαντοποιών και αρτοποιών», προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης της Τζόρτζιας Μελόνι, που επιμένει στην παράδοση, προωθώντας προϊόντα Made in Italy.

«Οι Ιταλοί έμαθαν να μαγειρεύουν στις χώρες που μετανάστευσαν»

Πόσο παραδοσιακή είναι όμως πραγματικά η ιταλική κουζίνα; Επικριτές μιλούν για μια έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ πίσω από την ετικέτα «αυθεντική ιταλική κουζίνα» με ταυτοτικά χαρακτηριστικά. Ένας από τους επικριτές είναι ο ιστορικός Αλμπέρτο Γκράντι, ο οποίος με τις προκλητικές του θέσεις «βγάζει απ΄ τα ρούχα τους» πολλούς Ιταλούς. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η cucina italiana δεν είναι καθόλου παραδοσιακή, έχει ιστορία μόλις μερικών δεκαετιών και είναι αποτέλεσμα εξαιρετικού μάρκετινγκ. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Αλμπέρτο Γκάντι λέει: «Σχεδόν όλα όσα λέγονται για την ιταλική κουζίνα δεν ισχύουν».

Ο ιταλός ιστορικός έγινε διάσημος με το βιβλίο του Denominazione di Origine Inventata (DOI), «Επινοημένη Ονομασία Προέλευσης», μια παραφθορά της σφραγίδας ΠΟΠ για ιταλικά προϊόντα. Το ακρώνυμο DOI έδωσε τον τίτλο και στο ομώνυμο podcast του Αλμπέρτο Γκράντι.

Τα ιταλικά πιάτα αποτέλεσμα συνδυασμών, μιμήσεων και δανείων

Οι περισσότεροι Ιταλοί έμαθαν για την πίτσα μόλις τη δεκαετία του 1950, ισχυρίζεται ο Ιταλός ιστορικός. Η καρμπονάρα ήταν αρχικά αμερικανικό πιάτο, το τιραμισού και το πανετόνε σχετικά νέα γαστριμαργικά δημιουργήματα, ενώ η διάσημη παρμεζάνα παράγονταν στην πραγματικότητα στην αμερικανική πολιτεία Ουισκόνσιν. Οι πασίγνωστες ντομάτες Πατσίνο, από την ομώνυμη περιοχή της στη νότια Σικελία, ξεκίνησαν από καλλιεργητές στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Γκράντι, οι Ιταλοί επιχειρούν να παρεμποδίσουν την εξέλιξη της κουζίνας τους. Κατά την άποψή του η ιστορία δείχνει ότι τα πιάτα που σήμερα θεωρούνται 100% ιταλικά είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα συνδυασμών, μιμήσεων και δανείων. «Οι Ιταλοί δεν έμαθαν στην υφήλιο να μαγειρεύει. Έμαθαν οι ίδιοι να μαγειρεύουν ως μετανάστες στις χώρες όπου εργάζονταν».

Ο ιστορικός αμφισβητεί ότι η «Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας» ή τα ζυμαρικά στο διάστημα ωφελούν την παραδοσιακή τέχνη της μαγειρικής. Η Παγκόσμια Ημέρα είναι απλά μια ακόμη διαφημιστική καμπάνια. Όπως λέει ο Αλμπέρτο Γκράντι αυτές οι δημοσιοσχετίστικες ενέργειες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ειδικότητα της κυβέρνησης του Μελόνι. «Η παράδοση και η κουζίνα είναι ζητήματα που ακόμα και η Αριστερά αρέσκεται να προωθεί σε ένα βαθμό». Μένει να δούμε αν θα αρέσουν στους αστροναύτες του ISS τα έτοιμα ζυμαρικά και κατά πόσο η πρωτοβουλία θα φέρει την Ιταλία πιο κοντά στην αναγνώριση της κουζίνας της ως πολιτιστική κληρονομιά από τη Unesco.

Πηγή: DW

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

  1. 01/10 17:53

    A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές

  2. 01/10 15:54

    Προβολή της Πάρου, της Σύρου και της Κιμώλου στην Ολλανδία

  3. 01/10 15:45

    Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»

  4. 01/10 15:34

    2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου

  5. 01/10 15:29

    SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο

  6. 01/10 13:40

    Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων

  7. 01/10 13:36

    WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035

  8. 01/10 13:29

    Ο «Φάρος» ρίχνει... φως στον πρώτο εθνικό super-computer

  9. 01/10 13:13

    British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο

  10. 01/10 11:00

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι

  11. 01/10 10:38

    Η τροφή αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός πόρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας του IGCAT

  12. 01/10 10:29

    Η Aegean Airlines απογειώνει την Χίο

  13. 01/10 10:19

    Πώς επηρεάζει ένα κυβερνητικό shutdown τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες;

  14. 01/10 10:13

    Αξιολόγηση του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO

  15. 01/10 10:05

    Ορόσημο για τον Άγιο Νικόλαο: Κατέπλευσε το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που έχει δεχθεί ποτέ μετά τις αναβαθμίσεις υποδομών

  16. 01/10 08:26

    Ρέθυμνο: Η Κρητική πόλη που σταμάτησε το χρόνο

  17. 01/10 07:33

    10 Παραστάσεις που θα συζητηθούν τη σεζόν 2025–2026

  18. 01/10 07:05

    Μαρίνα Αλίμου: Ανοίγει ο δρόμος της ανάπλασης 100 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και το yachting

  19. 01/10 07:00

    Καθυστερήσεις, τριγμοί και αερομαχίες υπουργείου-ελεγκτών στα αεροδρόμια

  20. 01/10 06:52

    Ο Μ. Βλατάκης στο Τ.Ν.: Οι καθυστερήσεις πτήσεων αναχαιτίζουν τα last minute – Να συζητηθεί το σ.ν. μετά τη σεζόν

  21. 01/10 06:45

    Νέο μοντέλο αγοράς κατοικίας στην Κέρκυρα – Στέγη και επένδυση σε fast track διαδικασία | Η Ρούλα Ρουβά στο TN

  22. 01/10 06:26

    Αθλητικές διοργανώσεις σε Ωρωπό, Βριλήσσια, Ύδρα και Σούνιο

  23. 01/10 06:24

    Δύο κοινωφελή Ιδρύματα με ξενοδοχειακή περιουσία

  24. 01/10 06:21

    Καρέτα-Καρέτα και βιώσιμος τουρισμός: Όροι για τη νέα κατασκήνωση Camping Thelia

  25. 01/10 06:16

    Ο Ν. Χαραλάμπους στο ΤΝ | Το 2026 ξεκινούν τα υδροπλάνα - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο

  26. 01/10 06:15

    ​Ο Παλμός της Ημέρας: Εκθέσεις ή εκδρομές;

  27. 01/10 06:10

    Γιορτή μανιταριού στην Αγιά της Λάρισας

  28. 30/09 20:33

    H Όλγα Κεφαλογιάνη στη σύνοδο του WTTC | Έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού

  29. 30/09 20:25

    Ενισχύεται η συνεργασία του ΕΟΤ με την British Airways

  30. 30/09 20:11

    Αύξηση-ρεκόρ στις παγκόσμιες αερομεταφορές τον Αύγουστο - Ποιες περιοχές "απογειώθηκαν"

  31. 30/09 20:03

    TUI Magic Life Candia Maris | Η καρδιά του ευρωπαϊκού Beach Volley χτυπά στην Κρήτη 

  32. 30/09 18:04

    Η Κυλλήνη εγκαινιάζει νέα εποχή με υδροπλάνα

  33. 30/09 17:35

    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στο Επιμελητήριο Ηρακλείου- Αίτημα για αεροπορική σύνδεση

  34. 30/09 16:30

    Hilton | Eνδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα - Συνάντηση της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον πρόεδρο

  35. 30/09 15:51

    Γιατί η Ryanair δεν επανεκκινεί τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ

  36. 30/09 15:19

    Η Αθήνα φιλοξενεί την «καρδιά» του διεθνούς κινηματογράφου και της τηλεόρασης (4 - 7 Οκτωβρίου)

  37. 30/09 12:22

    Δυναμική παρουσία της Κρήτης στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση TOP Resa 2025 στο Παρίσι

  38. 30/09 12:18

    ΕΟΤ Σερβίας: Ισχυρό ενδιαφέρον από τη Βοσνία για τουρισμό στην Ελλάδα

  39. 30/09 11:55

    ForwardKeys | Διακοπές τον Σεπτέμβριο: Κυριαρχούν τα ζευγάρια και οι solo ταξιδιώτες

  40. 30/09 11:37

    Το Radisson Hotel Group διπλασιάζει την παρουσία του στην Ελλάδα με 5 νέα ξενοδοχεία

  41. 30/09 11:28

    Emirates | Open Days για την πρόσληψη νέων μελών πληρώματος καμπίνας στην Ελλάδα

  42. 30/09 11:13

    ΥΠΑ | Κανονικά οι πτήσεις την 1η Οκτωβρίου

  43. 30/09 11:00

    Πιερία | Συνάντηση Π.Ο.Τ.Α.Π. με στελέχη του tour operator «Grecos» της Πολωνίας

  44. 30/09 10:42

    Χανιά: Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιεροπλοίων και επιβατών στο πρώτο εννιάμηνο του 2025

  45. 30/09 10:37

    Τιμή στη μνήμη του Σπύρου Κοκοτού στο 6ο Cretan Street Cooking Festival

  46. 30/09 10:35

    Το ΙΝΣΕΤΕ στο Forum on Vocational Excellence 2025

  47. 30/09 10:20

    Νέο πεντάστερο ξενοδοχείο από την Hersonissos Group στην Κρήτη

  48. 30/09 08:26

    Στην καρδιά της ελληνικής άγριας φύσης: Τα Γρεβενά αποκαλύπτουν τα μυστικά

  49. 30/09 08:00

    Το TikTok μπαίνει δυναμικά στον τουρισμό με νέα εργαλεία διαφημίσεων και κρατήσεων

  50. 30/09 07:51

    Άμστερνταμ: Αγωγή κατά του Δήμου από κατοίκους για τον υπερτουρισμό

  51. 30/09 07:10

    Πράσινο φως για τριώροφο πεντάστερο ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο

  52. 30/09 07:05

    Transavia & Condor | Νέες συνδέσεις με Κάρπαθο, Μυτιλήνη, Σκιάθο, Καλαμάτα και Ζάκυνθο

  53. 30/09 07:05

    Play Airlines: Αιφνίδιο «στοπ» σε όλες τις πτήσεις - η σύνδεση με την Αθήνα

  54. 30/09 07:00

    Η Κίμωλος δείχνει να «κερδίζει πρώτη» το στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν

  55. 30/09 07:00

    WTTC | «Ατμομηχανή» του παγκόσμιου τουρισμού η Ευρώπη με συμβολή 1,7 τρισ. στο ΑΕΠ

  56. 30/09 06:54

    Aναβάθμιση υποδομών προσβασιμότητας σε παραλίες της Καρπάθου

  57. 30/09 06:35

    Ο Παλμός της Ημέρας: Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού... άργησε μια μέρα

  58. 30/09 06:30

    5ος Ροδάνθειος Δρόμος στο Ηράκλειο: Τρέχοντας στη μνήμη της Ροδάνθης Σπετσωτάκη

  59. 30/09 06:30

    Η Τιανζίν ανοίγει τις πόρτες της στην ελληνική επιχειρηματικότητα (και στον τουρισμό)

  60. 30/09 06:21

    «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: Το φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Νάξου επιστρέφει

  61. 30/09 06:15

    4ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ στον Δήμο Ερμιονίδας

  62. 29/09 20:17

    Η γαστρονομία της θάλασσας στο επίκεντρο του Γαστρονομικού Φεστιβάλ στον Πειραιά

  63. 29/09 18:18

    Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών: Διάλεξη από την Ιστορικό - Συγγραφέα Λένα Διβάνη στο Αλιβέρι

  64. 29/09 17:40

    Προσλήψεις 80 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π

  65. 29/09 17:38

    Συνάντηση Ν. Κεραμέως με εκπροσώπους εταιρειών ενόψει του "Rebrain Greece" στη Νέα Υόρκη

  66. 29/09 17:28

    Κ. Πιερρακάκης: Με συμβόλαια ακόμα και εξαμήνου τα ενοίκια για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων

  67. 29/09 16:34

    H Καλαμαριά «ζωντανεύει» το παρελθόν της Θεσσαλονίκης μέσω τέχνης και Τεχνητής Νοημοσύνης

  68. 29/09 16:09

    Ολοκληρώθηκε το 4o Chios Festival - Από την Αρχαιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη

  69. 29/09 15:52

    Ανάκληση επένδυσης για την αναβάθμιση του "Ναυσικά" στον Αστέρα Βουλιαγμένης και επιστροφή της ενίσχυσης

  70. 29/09 15:20

    Το Hotel Experience επιστρέφει στις 18 & 19 Οκτωβρίου - Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι ομιλητές

  71. 29/09 15:01

    BEST WESTERN | Σύμπραξη γραφείων Ελλάδας-Ιταλίας με "δυναμική" 200 ξενοδοχείων σε 15 χώρες

  72. 29/09 14:58

    H KLM γιορτάζει 95 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα  

  73. 29/09 14:04

    Στις Σέρρες ο 4ος σταθμός του DigAccess-Agrotourism

  74. 29/09 13:39

    O νέος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC)

  75. 29/09 13:25

    Αναγκαστική... προσγείωση για 4.000 της Lufthansa

  76. 29/09 13:01

    Δράσεις προβολής της Θεσσαλονίκης, ύψους 600.000 ευρώ, χρηματοδοτεί ο ΕΟΤ

  77. 29/09 12:45

    Ρεκόρ Κινέζων ταξιδιωτών στο εξωτερικό για την Golden Week του 2025

  78. 29/09 12:42

    Ο π. Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, στο Athens Democracy Forum 2025

  79. 29/09 12:40

    Η Πιερία «ταξίδεψε» στο Παρίσι με δυναμική παρουσία στη διεθνή έκθεση τουρισμού Top Resa 2025

  80. 29/09 12:10

    Σύνοδος WTTC στη Ρώμη: Κυβερνήσεις και κολοσσοί του τουρισμού χαράζουν τον παγκόσμιο οδικό χάρτη

  81. 29/09 12:01

    WTTC Global Summit στη Ρώμη: Η Ευρώπη στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουρισμού

  82. 29/09 11:54

    Η Lufthansa σχεδιάζει να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας

  83. 29/09 11:41

    Γερμανία: Η Ελλάδα «Πιο Φιλόξενη Χώρα Παγκοσμίως»

  84. 29/09 11:36

    Λιμένας Κέρκυρας | Ξεκινά το έργο ARGONAUT για τον βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό

  85. 29/09 11:28

    Γαμήλιος προορισμός η Ιταλία | 15.000 γάμοι το χρόνο, 1 δισ. ευρώ έσοδα

  86. 29/09 11:19

    Η Ελλάδα πέμπτος πιο ακριβός ευρωπαϊκός προορισμός το 2025 | Έρευνα: το top10 της ακρίβειας

  87. 29/09 11:14

    To 28o Forum Ανάπτυξης 2025 στην Πάτρα

  88. 29/09 10:50

    Η Grecotel "συστήνει" την Ελλάδα στην ινδική αγορά πολυτελούς τουρισμού

  89. 29/09 10:25

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Στρατηγική η σημασία του Ιατρικού Τουρισμού

  90. 29/09 07:00

    Οι παραστάσεις που αρνούνται να κατέβουν

  91. 29/09 07:00

    Πώς μια κακή κριτική μπορεί να απογειώσει τη φήμη ενός ξενοδοχείου

  92. 29/09 06:55

    XTERRA Open Water Swimming Challenge στη Βούλα

  93. 29/09 06:37

    Ο Παλμός της Ημέρας: Κλειστοί δρόμοι, ανοιχτά ερωτήματα…

  94. 29/09 06:25

    Eπετειακή έκδοση | «Ο Τουρισμός Της Δωδεκανήσου στην περίοδο των μεγάλων κρίσεων 2015 – 2023».

  95. 29/09 06:15

    Η Πάρος στο προσκήνιο της πολυτελούς κρουαζιέρας | Iωάννης Μπρας

  96. 29/09 06:10

    Εγκρίσεις αλλά και αναβολές για ξενοδοχειακές επενδύσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

  97. 28/09 19:40

    O "Κήπος της Ζωής του Ιπποκράτη" στο Ikos Aria στην Κω

  98. 28/09 17:08

    Ένα εστιατόριο της Μάνης στον κατάλογο της Tripadvisor με τα καλύτερα Ελληνικά εστιατόρια

  99. 28/09 11:30

    Αττάλεια: Ορατός ο στόχος - ρεκόρ των 18 εκατ. τουριστών το 2025

  100. 28/09 10:54

    Γιώργος Πελεκανάκης: «Η βιώσιμη μεταμόρφωση του τουρισμού είναι στρατηγική, όχι σύνθημα»

Amaronda

Buka

Messina