Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά η 17η Νοεμβρίου

Ο μπακλαβάς, η απολαυστική λιχουδιά με λεπτές στρώσεις από φύλλο και βούτυρο, ποτισμένες με αρωματικό σιρόπι, είναι σίγουρα το πρώτο γλυκό που σκέφτεται να δοκιμάσει κάθε ταξιδιώτης που επισκέπτεται την Τουρκία. Η μακραίωνη παράδοση, η δεξιοτεχνία και η πλούσια ιστορία του μπακλαβά, σύμβολο της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας, έχουν οδηγήσει στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μπακλαβά στις 17 Νοεμβρίου.
Ένα γλυκό για εξαιρετικές περιστάσεις
Η πρώτη αναφορά στον μπακλαβά έγινε σε αρχεία παλατιού, το 1473, όπου ο μπακλαβάς σερβιριζόταν σε γιορτές, συμπόσια και εξαιρετικές περιστάσεις. Ο μπακλαβάς κατέκτησε τόσο εξέχουσα θέση στο παλάτι που, μέχρι τον 18ο αιώνα, μόνο οι αρχιμάγειρες που ήταν ειδικά εκπαιδευμένοι στην προετοιμασία του μπακλαβά είχαν την ικανότητα να τον παρασκευάσουν. Οι επιδέξιοι αυτοί «τεχνίτες» φέρεται να μπορούσαν να φτιάξουν μπακλαβά με σχεδόν 100 στρώσεις φύλλου, με ζύμη λεπτή σαν ροδοπέταλο. Μια από τις εξαιρετικές περιστάσεις σερβιρίσματος του μπακλαβά ήταν και αυτό σε στρατιώτες, στην τελετή Πομπή Μπακλαβά (Baklava Alayı), όπου το κοινό παρακολουθούσε με ενθουσιασμό τους στρατιώτες που λάμβαναν το σιροπιαστό μπακλαβά.
Σύμβολο Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ο μπακλαβάς, με τις αμέτρητες ποικιλίες του, απεικονίζει έντονα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας. Όταν ταξιδεύει κανείς στην Τουρκία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες τοπικές ποικιλίες μπακλαβά. Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ο μπακλαβάς έχει φουντούκια, ενώ στην Κεντρική Ανατολία η προτιμώμενη γέμιση είναι με καρύδια. Στα παράλια του Αιγαίου χρησιμοποιούνται τα αμύγδαλα, στην Αδριανούπολη και τη Θράκη το σουσάμι, ενώ στη Νοτιοανατολική Ανατολία ο μπακλαβάς παρασκευάζεται με ψιλοκομμένα φιστίκια.
Η πόλη Γκαζιαντέπ (Gaziantep), στη Νοτιοανατολική Ανατολία, γνωστή για τις γαστρονομικές της παραδόσεις, ανήκει στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξαιρετικός μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ είναι αναγνωρισμένος παγκοσμίως, και η παράδοση του μπακλαβά της πόλης έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Μάλιστα, το «Antep Baklava/Gaziantep Baklava» έχει λάβει το καθεστώς Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ε.Ε. Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ διαφέρει από τις άλλες εκδοχές του γλυκού ως προς την ποιότητα των συστατικών του και την προετοιμασία του: φτιάχνεται με 40-45 στρώσεις λεπτού φύλλου, «ντύνεται» με τα περίφημα φιστίκια της περιοχής και ψήνεται με ξύλο βελανιδιάς σε πέτρινους φούρνους.
Μια γιορτή γεύσεων
Ο μπακλαβάς έχεις διάφορες ονομασίες, ανάλογα με τις μεθόδους παραγωγής και κοπής του. Μερικές από αυτές είναι τα havuç dilimi baklava (μπακλαβάς κομμένος σε μεγάλα τριγωνικά κομμάτια) και midye baklava (μπακλαβάς σε σχήμα μυδιού), που παρασκευάζονται «ζαρώνοντας» το φύλλο. Επιπλέον, υπάρχει ο μπακλαβάς bülbül yuvası (η φωλιά του αηδονιού), στον οποίο το φύλλο έχει μορφή δαχτυλιδιού και ο μπακλαβάς sütlü (γαλακτώδης) nuriye, ο οποίος είναι φτιαγμένος με γάλα αντί για σιρόπι. Ο μπακλαβάς Kuru (ξηρός) έχει λιγότερο σιρόπι, για πιο τραγανή ζύμη, ενώ τα fıstık (φυστίκι) sarma και ceviz (καρύδι) sarma παρασκευάζονται με γέμιση θρυμματισμένων φιστικιών και καρυδιών αντίστοιχα.
29/04 15:59
Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή της πόλης
29/04 15:47
Τζιτζικώστας: Το αεροδρόμιο Barajas γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής
29/04 15:42
Ελληνίδα ακαδημαϊκός στις φιναλίστ των Ευρωπαϊκών Βραβείων Βιώσιμης Ενέργειας 2025
29/04 14:58
Lufthansa: Δημιουργία task force για πιθανή κάμψη της ζήτησης
29/04 14:35
To Theartemis Palace Conference Center εντάσσει το Ρέθυμνο στον χάρτη των συνεδριακών προορισμών
29/04 13:30
Αίγυπτος: Στόχος οι 16,8 εκατ. τουρίστες το 2025 – Άνοδος 6% παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους
29/04 13:13
WTTC: Ο τουρισμός θα εισφέρει 135 δισ. δολ. στην Τουρκία το 2025 - 6,7% η παγκόσμια ανάπτυξη
29/04 12:46
Δήμος | Άνοιξη στην Αθήνα με 200 εκδηλώσεις - ελεύθερη συμμετοχή
29/04 12:38
Ο ΕΟΤ συστήνει την «Sustainable Greece» στους Βρετανούς Πράκτορες
29/04 11:13
Horwath HTL | Πίεση στις υποδομές προκαλεί η άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων
29/04 10:52
Το Ναυάγιο της Ζακύνθου κινδυνεύει – Ένα πιάνο στην άμμο στέλνει μήνυμα αφύπνισης
29/04 10:50
29/04 10:44
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 17 δράσεις για την τουριστική προώθηση της Σαντορίνης
29/04 10:39
Δήμος Ξηρομέρου | Καταδυστικός τουρισμός: Αίτημα για πόντιση παροπλισμένου πολεμικού πλοίου
29/04 10:35
Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στον φιλικό ελληνοτουρκικό αγώνα ποδοσφαίρου στη Χίο
29/04 10:27
Συνάντηση στρατηγικής σημασίας για την κρουαζιέρα στη Σαντορίνη
29/04 08:30
29/04 07:41
Explora Journeys: Έναρξη της θερινής σεζόν με το πολυτελές EXPLORA I από τον Πειραιά
29/04 07:15
Ξάνθης Γεύσεις: Ένα φεστιβάλ γαστρονομίας με πολιτισμικό άρωμα
29/04 07:06
29/04 06:20
Οι Δρόμοι του Βουβαλιού για την τουριστική ανάπτυξη της Κερκίνης
29/04 06:10
Η Vogue ταξιδεύει στη Χίο: Φωτογραφίσεις μόδας στα τοπία του νησιού
29/04 06:10
Ρόδος: Αυτά είναι τα πεντάστερα ξενοδοχεία με τα μεγαλύτερα έσοδα – Ποια «γεμίζουν» πρώτα
28/04 20:35
28/04 17:56
28/04 17:37
Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια σκηνή του αθλητικού τουρισμού
28/04 13:08
28/04 12:35
Το Phaea Blue Villas στα κορυφαία βιώσιμα ξενοδοχεία παγκοσμίως από το Observer
28/04 11:47
Το μέλλον των περιηγήσεων: Από τον ανθρώπινο ξεναγό στον ψηφιακό συνοδοιπόρο;
28/04 11:12
28/04 10:51
28/04 10:45
Άγιος Νικόλαος | Εγκαίνια της σεζόν κρουαζιέρας με την άφιξη του πολυτελούς Silver Spirit
28/04 10:37
28/04 10:32
Επιχειρησιακό Σχέδιο: «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός 2026-2030»
28/04 10:23
Διπλό αγωνιστικό ραντεβού στη Μεγαλόπολη στις 11 Μαΐου: Festival Enduro και Theater Run 2025
28/04 07:25
Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στη Θεσσαλονίκη
28/04 07:00
28/04 06:18
Κεφαλονιά: Ο αυθεντικός χαρακτήρας του νησιού μέσα από το “Travel Reimagined” project
28/04 06:15
28/04 05:07
Ξενοδόχοι εναντίον Booking.com: Η ευρωπαϊκή εξέγερση ξεκίνησε
27/04 07:14
Ελληνικός τουρισμός/ Webhotelier: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στις online κρατήσεις για το 2025
27/04 07:02
Ο Τραμπ δεν ανησυχεί για την πτώση του εισερχόμενου τουρισμού στις ΗΠΑ
26/04 23:20
Τουρισμός | Η Ελλάδα 4η επιλογή για τις διακοπές των Ευρωπαίων το 2025 - τι δείχνει η έρευνα της ETC
26/04 13:25
Ρώμη | Η κηδεία του Πάπα έφερε πληρότητα 100% στα ξενοδοχεία και εκτόξευση τιμών
26/04 08:23
Φυσικοί Θησαυροί της Κρήτης: Το Φράγμα Ποταμών και το Φαράγγι Πατσού
26/04 07:16
26/04 07:13
Νέα θερμαινόμενη πισίνα υψηλών προδιαγραφών στα Χανιά, με στόχο τον αθλητικό τουρισμό
26/04 07:00
O Ελληνοαμερικανός Ντιν Σπανός φέρνει το NFL στην Ελλάδα – Οι ευκαιρίες προβολής στις ΗΠΑ
26/04 06:30
Οι Έλληνες ταξίδεψαν (πολύ!) το 2024 – Πού πήγαν, πόσα ξόδεψαν
26/04 06:14
25/04 22:51
Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη | Αυξημένες κρατήσεις για το 2025 και 2026
25/04 20:58
Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού Βέροιας- Νάουσας | Συνεργασία με υπ.Τουρισμού
25/04 17:49
Πελοπόννησος | 65 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων
25/04 12:02
Destination by Hyatt | Ανοίγει το πολυτελές Zélia Halkidiki στην Κασσάνδρα
25/04 11:07
Olympic Holidays | Νέοι προορισμοί Κάρπαθος, Σίφνος και Αλβανία
25/04 11:01
Η Balkan Holidays σταματά τις συναλλαγές της στο Ηνωμένο Βασίλειο
25/04 10:50
Ο Πολωνός τουρ οπερέιτορ Itaka λανσάρει την αεροπορική επωνυμία Air 001
25/04 10:44
ΟΛΚΕ | Πάνω από 39.000 επισκέπτες στην Κέρκυρα το Πάσχα δια θαλάσσης
25/04 10:42
Γκρίνια για την εστίαση το Πάσχα στα Ιωάννινα – Κλειστά τα περισσότερα μαγαζιά
25/04 09:03
25/04 08:13
Η Γαστρονομική Κληρονομιά της Καλύμνου: Ανακαλύπτοντας Αυθεντικές Γεύσεις
25/04 08:06
Tμήμα του Φαληρικού Όρμου στην Περιφέρεια Αττικής για το Ανοικτό Πάρκο της Μεσογείου
25/04 07:57
25/04 07:55
Αρχαιολογικοί θησαυροί της Μακεδονίας στον φακό της Ιορδανίας
25/04 07:51
Ταξίδια εξοικείωσης για τουριστική προβολή της Αθήνας και της Σαντορίνης
25/04 07:44
25/04 07:09
25/04 07:05
Schauinsland-Reisen | Φθηνότερο all inclusive στην Τουρκία χωρίς αλκοόλ
25/04 06:10
Ξενοδοχεία | Σε φάση ανάπτυξης ο όμιλος Electra – Επενδύσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη & Κεφαλονιά
24/04 21:24
TUI | Ισχυρό άνοιγμα στην ελληνική αγορά το 2026 με 380 νέα ξενοδοχεία
24/04 18:35
24/04 15:25
MSC Cruises: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με 6 κρουαζιερόπλοια
24/04 12:55
24/04 12:10
Νέα πολυτελής άφιξη στην Κρήτη | Ανοίγει στις 2 Ιουνίου το JW Marriott Crete Resort & Spa
24/04 11:46
24/04 11:26
Η ισπανική τηλεοπτική εκπομπή “Viajeros Cuatro” στην Κέρκυρα
24/04 11:15
Εγκαινιάζεται σήμερα το "Peloponnese Trails": Νέο δίκτυο μονοπατιών για βιώσιμο τουρισμό
24/04 10:59
Airbnb: Η τελική τιμή εμφανίζεται πλέον στις αναζητήσεις των καταλυμάτων
24/04 10:45
Nammos Resort AMAALA: Η ελληνική πολυτέλεια ταξιδεύει στην Ερυθρά Θάλασσα
24/04 10:39
Wyndham - Soliteight | 40 ξενοδοχεία Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία
24/04 07:32
Έκθεση στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου από τη συλλογή του Αναστάσιου Λιάσκου
24/04 07:30
Βαλεαρίδες: Πώς ο «πράσινος» φόρος μπορεί να φέρει πίσω τους εργαζόμενους στον τουρισμό
24/04 07:15
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Αργοστολίου, Ηγουμενίτσας και Κασσάνδρας
24/04 07:15
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Οι όροι παραχώρησης χώρων για εκδηλώσεις
24/04 07:10
Αποφάσεις για 6 ξενοδοχεία σε Ρόδο, Χαλκιδική, Κω, Ζάκυνθο και Κρήτη
24/04 07:05
24/04 06:51
O Δήμος Χανίων στο Φεστιβάλ «Από την Κρήτη στη Σίδη» στην Τουρκία
24/04 06:32
Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Ελαφονήσι
24/04 06:10
Περιφέρεια Κρήτης | Διασύνδεση των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων με τους αρχαιολογικούς χώρους
24/04 06:05
Στην Τανζανία το Περιφερειακό Φόρουμ Γαστρονομικού Τουρισμού για την Αφρική
24/04 06:05
Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Δράσεις τουριστικής προβολής σε Πολωνία και Μέση Ανατολή
24/04 06:05
23/04 22:44
23/04 19:20
Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Ένας περίπατος πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας
23/04 18:20
Ρεκόρ συμμετοχών στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ | Χανιά 8 - 10 Μαΐου
23/04 15:57
Γαστρονομία με άρωμα Michelin στις πτήσεις Air France από ΗΠΑ
23/04 15:31
WTTC | Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει τουριστικά έσοδα λόγω κυβερνητικών πολιτικών
23/04 15:13
23/04 14:45
Booking.com | Όχι στον περιορισμό των τουριστών, ναι σε επενδύσεις υποδομών
23/04 14:14
Ξενοδόχοι εναντίον Booking.com: Η ευρωπαϊκή εξέγερση ξεκίνησε
Ρόδος: Αυτά είναι τα πεντάστερα ξενοδοχεία με τα μεγαλύτερα έσοδα – Ποια «γεμίζουν» πρώτα
Η Vogue ταξιδεύει στη Χίο: Φωτογραφίσεις μόδας στα τοπία του νησιού
Ξάνθης Γεύσεις: Ένα φεστιβάλ γαστρονομίας με πολιτισμικό άρωμα
Οι Δρόμοι του Βουβαλιού για την τουριστική ανάπτυξη της Κερκίνης
Το Ναυάγιο της Ζακύνθου κινδυνεύει – Ένα πιάνο στην άμμο στέλνει μήνυμα αφύπνισης
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 17 δράσεις για την τουριστική προώθηση της Σαντορίνης
Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στον φιλικό ελληνοτουρκικό αγώνα ποδοσφαίρου στη Χίο
Συνάντηση στρατηγικής σημασίας για την κρουαζιέρα στη Σαντορίνη
Δήμος Ξηρομέρου | Καταδυστικός τουρισμός: Αίτημα για πόντιση παροπλισμένου πολεμικού πλοίου
Δήμος | Άνοιξη στην Αθήνα με 200 εκδηλώσεις - ελεύθερη συμμετοχή
WTTC: Ο τουρισμός θα εισφέρει 135 δισ. δολ. στην Τουρκία το 2025 - 6,7% η παγκόσμια ανάπτυξη
Explora Journeys: Έναρξη της θερινής σεζόν με το πολυτελές EXPLORA I από τον Πειραιά
Αίγυπτος: Στόχος οι 16,8 εκατ. τουρίστες το 2025 – Άνοδος 6% παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους
To Theartemis Palace Conference Center εντάσσει το Ρέθυμνο στον χάρτη των συνεδριακών προορισμών
Το Phaea Blue Villas στα κορυφαία βιώσιμα ξενοδοχεία παγκοσμίως από το Observer
Ο ΕΟΤ συστήνει την «Sustainable Greece» στους Βρετανούς Πράκτορες
Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια σκηνή του αθλητικού τουρισμού
Horwath HTL | Πίεση στις υποδομές προκαλεί η άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Lufthansa: Δημιουργία task force για πιθανή κάμψη της ζήτησης
( 0 )