«Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών»
![«Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών»](https://www.tornosnews.gr/files/lasithivrosia.jpg)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Λασιθίου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών», την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στο Minos Beach Art Hotel, στον Άγιο Νικόλαο.
Η Αναπτυξιακή Λασιθίου στο πλαίσιο υλοποίησης της Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020, συμμετέχει στο Διαπεριφερειακό Σχέδιο Συνεργασίας με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», μαζί με 22 συνολικά συμβαλλόμενους εταίρους από παράκτιες και νησιωτικές ΟΤΔ Αλιείας της χώρας.
Κύριος στόχος του εν λόγω Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας είναι η ιεράρχηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και σχετίζονται με την αλιεία και τις παράκτιες δραστηριότητες και η δημιουργία στοχευμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους μέσα από τη συνεργασία των εταίρων του σχεδίου.
Στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας 4 και πιο συγκεκριμένα της ενέργειας 4.1 «Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης Τοπικών Φορέων» πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Επιμελητήριο Λασιθίου με επιστημονικοί φορείς, επιχειρηματίες της περιοχής, εκπρόσωποι τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α., με σκοπό την καταγραφή των αναγκών, την ιεράρχηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την αναζήτηση λύσεων και Δημιουργία στοχευμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.
Στο πλαίσιο της ενέργειας 4.2 «συναντήσεις με επαγγελματίες αλιείς» πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις/συζητήσεις με αλιείς σε Ελούντα, Σητεία και Ιεράπετρα με στόχο την καταγραφή των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, την ιεράρχηση των αναγκών τους καθώς και την εμψύχωση τους προκειμένου να συμμετέχουν σε δράσεις αντιμετώπισης των παράκτιων απειλών και των κινδύνων του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το Σχέδιο Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» περιλαμβάνει επιπλέον:
- την παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με το βλέμμα των ψαράδων», με συνεντεύξεις από αλιείς και καταγραφή στιγμιότυπων της καθημερινότητας τους, με στόχο να προβληθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν -οι αλιείς- σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον ώστε να υπάρξει προβληματισμός και να αποτελέσει το εφαλτήριο για αναζήτηση λύσεων και
- την συγγραφή και έκδοση Οδηγού με θέμα « Αλιεία και Θαλάσσιο Περιβάλλον». Ενδεικτικά θα γίνεται αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση σε παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής του Λασιθίου, στις επιπτώσεις της άσκησης της αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα προβλήματα αλιέων που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές απειλές και την κλιματική αλλαγή, σε δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων από τους αλιείς, σε συνέργειες με τοπικές οργανώσεις και ομάδες κ.α.
Στο πλαίσιο της ενέργειας 6.2 «Διαδραστικές Εκδηλώσεις» οργανώθηκε η εκδήλωση με θέμα «Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών», σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛΚΕΘΕ).
Συμμετείχε ο Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο Αντώνης Ζερβός, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Γιώργος Τσιφετάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα, ο Τάσσος Παπαδάκης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παράρτημα Κρήτης, επαγγελματίες του χώρου εστίασης (πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου εστίασης Αγίου Νικολάου), εκπρόσωποι των ξενοδοχείων (Διευθυντές, FnB, μάγειρες, σεφ κ.α.), αλιευτικοί σύλλογοι (Ελούντας και Σητείας), δημοσιογράφοι (με εξειδίκευση στη γαστρονομία) και εκπρόσωποι του τουρισμού.
Ό επικεφαλής σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης μαζί με τους σεφ: Μίλτο Αρμένη, Μανώλη Παπουτσάκη, Alain Llorca, Μιχάλη Χάσικο, Γιάννη Λουκάκο, Νανά Γκαμπούρα επιμελήθηκαν πρωτότυπες συνταγές με βάση το λεοντόψαρο (Pterois spp) και τα μπλε καβούρια (Portunus segnis), που ικανοποίησαν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!
H Αναπτυξιακή Λασιθίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Λάμπη Τζαράκη, Πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Ιεράπετρας και όλα τα μέλη του Συλλόγου, τον Τσιριγώτη Δημήτρη, Πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Σητείας, το Fresh fish market Στεφανάκης Ιωάννης, τον Τσιφετάκη Μανώλη, τον Λευτέρη Άρχον, την Ελένη Ψόχιου Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, της Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, που χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με τόσο μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα.
«Η μαζική εστίαση σε συνεργασία με τους σεφ, εντάσσοντας τα βρώσιμα ξενικά είδη στα μενού τους, μπορούν να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αρκεί να βρουν το δρόμο για το πιάτο οι «Λεσεψιανοί μετανάστες», οι καταναλωτές να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, θετική για την υγεία τους και κυρίως με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα!» σχολίασε ο Μπάμπης Αντωνακάκης, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου.
- 1) Έρευνα: Η Αθήνα στις 5 κορυφαίες Ευρωπαϊκές πόλεις για γαστρονομικό τουρισμό
- 2) Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας στην Αθήνα- Με τη συμμετοχή έξι βραβευμένων Σεφ από τη Γαλλία
- 3) Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου
- 4) Αποτέλεσμα μάρκετινγκ η ιταλική παραδοσιακή κουζίνα;
20/06 11:59
FTI: Αίτηση πτώχευσης από θυγατρική με αντικείμενο τα αεροπορικά εισιτήρια
20/06 11:48
20/06 10:46
20/06 10:07
ΥΠΑ | +13% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το α' πεντάμηνο
20/06 10:01
20/06 09:52
20/06 09:40
20/06 09:34
Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό
20/06 07:13
20/06 07:10
Δήμος Αλεξανδρούπολης: 4 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
20/06 07:06
Εκδήλωση Συρράκο και Λέρος – Αιγαίο και Τζουμέρκα. Μια Ελλάδα Πολιτισμός
20/06 07:02
20/06 07:00
Σε ποιο σημείο θα σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία στην Αθήνα τους επόμενους μήνες
19/06 17:33
Foreign Office | "Κόκκινος συναγερμός" για Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ισπανία
19/06 17:20
19/06 16:06
FedHATTA/ ΗΑΤΤΑ: Νέες προοπτικές ενίσχυσης του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
19/06 15:14
19/06 15:08
Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτή συζήτηση για τη Μελέτη Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας της πόλης
19/06 13:27
19/06 12:14
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή | Προβολή της παράστασης Αντιγόνη
19/06 11:44
19/06 11:36
19/06 11:04
Ρωσικός τουρισμός | Τριπλάσια ζήτηση για οργανωμένες διακοπές στην Κύπρο από τη Russian Express
19/06 10:01
Τουρισμός | Αποχωρεί ο ιδρυτής και CEO της Alltours - Μέτοχος το Alltours Foundation
19/06 07:04
Υπουργείο Πολιτισμού: Stop σε ανέγερση ξενοδοχείου στην Καλαμπάκα
19/06 07:03
ΕΟΤ Αυστρίας: Ταξίδι εξοικείωσης στη Θεσσαλονίκη για προβολή στο cult LGBTQ περιοδικό Vangardist
19/06 07:02
Δήμος Καρύστου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
19/06 07:00
19/06 07:00
Παραδοσιακό Τσιγγάνικο Γλέντι στον Νέο Οικισμό Ρομά στους Σοφάδες
18/06 18:31
18/06 18:10
Ε.Ξ. Μαγνησίας | Κατάλληλα για κολύμβηση τα νερά στις ακτές της περιοχής
18/06 17:04
Προβλήματα με την έκδοση βίζας σε Τούρκους επισκέπτες στη Ρόδο
18/06 15:47
TUI: 300.000 επιπλέον θέσεις για Τουρκία, Αίγυπτο, Ελλάδα και Ισπανία
18/06 15:15
18/06 14:42
18/06 14:19
Το Utopia of the Seas εντάσσεται επίσημα στον στόλο της Royal Caribbean
18/06 14:08
Vision Omonia: Το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας VISION Greece που θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο
18/06 12:27
Αυξημένη κατά 44% η επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων τον Φεβρουάριο
18/06 12:12
Η Meliá Hotels επεκτείνει το ελληνικό χαρτοφυλάκιo με το νέο INNSiDE by Meliá στην Ελούντα
18/06 11:57
Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής | Προβολή στην Αγγλική αγορά σε συνεργασία με την Jet2
18/06 11:37
Nέο πολυτελές ξενοδοχείο της Bulgari Hotels & Resorts στην Αλικαρνασσό
18/06 11:30
«Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής»
18/06 11:18
18/06 11:12
ΞΕΕ | 23 διεθνείς επαγγελματίες του ψηφιακού περιεχομένου στο πρόγραμμα Boutique Hotel
18/06 10:52
easyJet: Νέα σύνδεση Λονδίνο – Αθήνα στο χειμερινό πρόγραμμα
18/06 10:37
18/06 10:00
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών | Το υπουργείο Τουρισμού απαξιώνει το επάγγελμα του ξεναγού
18/06 09:21
18/06 07:34
18/06 07:28
Άνδρος: Παλιά σεντόνια καταλυμάτων μετατρέπονται σε πάνινες τσάντες
18/06 07:24
Μύκονος: Πώς απορρίφθηκε η παράταση ωραρίου χρήσης μουσικής έως τις 1.30 π.μ, σε κατάστημα
18/06 07:23
Απόρριψη απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε 2 ξενοδοχεία στη Ρόδο
17/06 17:20
Accor: Σχεδόν όλοι οι ταξιδιώτες διαβάζουν κριτικές επισκεπτών πριν από την κράτηση σε ξενοδοχείο
17/06 16:30
17/06 16:20
Το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα στον ξενοδοχειακό κλάδο
17/06 16:17
17/06 15:01
17/06 14:41
Ξενοδοχείο St. George Lycabettus | Διαχείριση Εσόδων μέσω της ενσωμάτωσης Τεχνητής Νοημοσύνης
17/06 13:34
Lamda Development | Σε εταιρεία της οικογένειας του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου το 2% των μετοχών
17/06 13:19
13 Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες μυήθηκαν στα μυστικά της Χαλκιδικής
17/06 12:40
17/06 11:45
Πτώχευση FTI | Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία Meeting Point Hotels στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα
17/06 10:49
Lonely Planet: Ένα Ελληνικό νησί στα 12 καλύτερα στην Ευρώπη για ονειρικές διακοπές το 2024
17/06 10:10
ΕΕ | Προς έγκριση η εξαγορά της ITA Airways από τη Lufthansa
17/06 09:45
Δράση ΕΟΤ Γερμανίας: Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις για Θεσσαλονίκη- Χαλκιδική
17/06 07:18
Δήμος Κιμώλου: 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
17/06 07:17
Ταξίδι εξοικείωσης στη Θεσσαλονίκη για προβολή σε δημοφιλές έντυπο και site LGBTQI+ στη Γαλλία
17/06 07:13
17/06 07:10
17/06 07:07
17ος Φυσιολατρικός Αγώνας Δρόμου Αλοννήσου Alonissos Challenge 2024
16/06 19:12
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Δωρεά στη μνήμη του π.προέδρου Νίκου Χριστοδούλου
16/06 07:56
15/06 19:58
15/06 19:48
To νέο Δ.Σ. του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
15/06 19:45
15/06 19:42
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου Θόδωρος Αγγελόπουλος
15/06 12:02
14/06 16:47
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Κρυπτόγαμα του Μιχάλη Αλμπάτη | 17 & 18 Ιουνίου - Πειραιώς 260
14/06 14:50
Περιορισμοί στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα το 2025- Σαντορίνη και Μύκονος στο επίκεντρο
14/06 14:16
14/06 14:16
14/06 14:10
14/06 13:56
14/06 13:46
14/06 12:47
14/06 12:37
14/06 11:48
Πτώχευση FTI: Φόβοι των τουρ οπερέιτορ για αμαύρωση της φήμης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας
14/06 11:13
Αμερικανικός τουρισμός 2024: Ποιες είναι οι κυριότερες τάσεις που διαμορφώνονται στα ταξίδια
14/06 10:52
Ι. Χατζής: Συνάντηση με νέους ξενοδόχους για το μέλλον της φιλοξενίας
14/06 07:32
Δήμος Ηγουμενίτσας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
14/06 07:15
14/06 06:28
14/06 06:25
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου | Συζητούνται οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο ξενοδοχεία
14/06 06:17
14/06 00:54
ΣΕΤΕ | Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, ξεχωριστές εμπειρίες
13/06 20:44
13/06 17:14
Τρεις προσφορές για την «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας» στη Θεσσαλονίκη
13/06 16:27
Η Ελλάδα δεν έχει υπερτουρισμό | Χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές
13/06 16:23
13/06 16:10
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Rabih Mroué - Looking for a Missing Employee
Foreign Office | "Κόκκινος συναγερμός" για Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ισπανία
Σε ποιο σημείο θα σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία στην Αθήνα τους επόμενους μήνες
Δήμος Αλεξανδρούπολης: 4 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
Εκδήλωση Συρράκο και Λέρος – Αιγαίο και Τζουμέρκα. Μια Ελλάδα Πολιτισμός
Ρωσικός τουρισμός | Τριπλάσια ζήτηση για οργανωμένες διακοπές στην Κύπρο από τη Russian Express
FedHATTA/ ΗΑΤΤΑ: Νέες προοπτικές ενίσχυσης του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτή συζήτηση για τη Μελέτη Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας της πόλης
Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή | Προβολή της παράστασης Αντιγόνη
ΥΠΑ | +13% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το α' πεντάμηνο
Τουρισμός | Αποχωρεί ο ιδρυτής και CEO της Alltours - Μέτοχος το Alltours Foundation
Παραδοσιακό Τσιγγάνικο Γλέντι στον Νέο Οικισμό Ρομά στους Σοφάδες
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών | Το υπουργείο Τουρισμού απαξιώνει το επάγγελμα του ξεναγού
( 0 )