Τα γκουρμέ εστιατόρια σφίγγουν το ζωνάρι
Το υψηλό κόστος ενέργειας επηρεάζει ακόμα και μενού εστιατορίων με πολλά αστέρια. Κάποια κάνουν την πολυτέλεια ακόμα πιο ακριβή, άλλοι σεφ αντιστέκονται στις αυξήσεις. Διαβάστε το θέμα της DW...
Ένα πακέτο βούτυρο κοστίζει περίπου 50% περισσότερο από ό,τι πριν ένα χρόνο. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την υψηλή γαστρονομία.
«Το ενεργειακό κόστος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», λέει ο Μπιορν Σβάνσον. Είναι σεφ και ιδιοκτήτης του γκουρμέ εστιατορίου «faelt» στο Βερολίνο. Υπάλληλοι και συνεργάτες εκπαιδεύονται πλέον «για τη μείωση του κόστους όπου είναι δυνατόν», λέει. Η εξοικονόμηση πόρων για να παραμείνει ένα εστιατόριο στο επίπεδο των βραβευμένων με αστέρι Michelin εστιατορίων έχει συχνά να κάνει με την «κοινή λογική». Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα: «Φώτα σβηστά, όχι άσκοπη χρήση νερού, να μην αφήνουν χωρίς λόγο ανοιχτά τα ψυγεία», συμπληρώνει.
Στο διάσημο βίγκαν εστιατόριο της Φρανκφούρτης «Εφτά Νάνοι» έχουν αλλάξει σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. «Έχουμε μια μεγάλη κουζίνα υγραερίου, αλλά τη χρησιμοποιούμε μόνο μετά τις 7 η ώρα το απόγευμα», εξηγεί ο σταρ σεφ Ρίκι Σάγουαρντ. Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν μάθει όμως από προηγούμενες κρίσεις», εξηγεί ο Μπιορν Σβάνσον από το Βερολίνο. «Κατά την πανδημία πολλοί από εμάς τους εστιάτορες έχουμε βρει τρόπους να εργαστούμε αποτελεσματικά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ζούμε σε έναν διαφορετικό, νέο κόσμο με προκλήσεις και πρέπει να προσαρμοστούμε», λέει.
Ελεγχόμενη αύξηση των τιμών
Γι' αυτό δεν θέλουν να αυξήσουν τις τιμές στο μενού στο "faelt".Το μενού αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα ψάρια και το κρέας και μαγειρεύει το 90% μόνο με λαχανικά. Ένα μενού με έντεκα πιάτα κοστίζει 126 ευρώ. Για να μπορέσει να κρατήσει τις τιμές χρειάζεται φαντασία, λέει. Από την άλλη πλευρά στο εστιατόριο με τα περισσότερα αστέρια Michelin στη Γερμανία, το "Reber's Pflug" στη Βάδη-Βυρτεμβέργη έπρεπε να αυξήσουν τις τιμές, λέει ένας συνάδελφός τους .Ένα μενού με έξι πιάτα κοστίζει τώρα 148 ευρώ.
Επίσης στους «Εφτά Νάνους» της Φρανκφούρτης αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές, εξηγεί ο ιδιοκτήτης. 15 πιάτα κοστίζουν 159 ευρώ ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια κόστιζαν 129 ευρώ. «Δεδομένου ότι είχαμε πάντα πολύ υψηλής ποιότητας και βιώσιμα προϊόντα και τα αγοράζαμε από τις τοπικές αγορές, οι αυξήσεις των τιμών σε αυτό τον τομέα δεν είναι τόσο μεγάλες», εξηγεί ο Μάρκους Πάπε, σεφ του Meisenheimer Hof στο Μαϊζενχάιμ στη Ρηνανία-Παλατινάτο.
Η πολυτέλεια μέρος των γκουρμέ εστιατορίων
Ο υπολογισμός και η παρακολούθηση των τιμών είναι διαρκής.Ένα μενού γευσιγνωσίας οκτώ πιάτων κοστίζει 129 ευρώ, ενώ ένα χορτοφαγικό μενού έξι πιάτων κοστίζει 99 ευρώ. «Για να διατηρήσουμε τις τιμές σταθερές επανεξετάζουμε τα μεγέθη των μερίδων και κάνουμε προσαρμογές εδώ», εξηγεί ο Μάρκους Πάπε.
Η ένωση εστιατορίων Dehoga εκτιμά ότι τα βραβευμένα γκουρμέ εστιατόρια θα δελεάσουν και με νέες προσφορές τους πελάτες τους. Οι καλοφαγάδες που διαθέτουν βεβαίως τα χρήματα δεν θα σταματήσουν να επισκέπτονται αυτά τα εστιατόρια. Εκτός αυτού, μετά από όλους αυτούς τους μήνες του εγκλεισμού λόγω πανδημίας, ο κόσμος χαίρεται να βγαίνει πάλι έξω και να απολαμβάνει καλό φαγητό. Στο επίπεδο των γκουρμέ εστιατορίων η πολυτέλειά είναι άμεσα συνυφασμένη με το προϊόν.
21/10 17:31
Νέος Γενικός Διευθυντής στη City Contact από 1η Ιανουαρίου 2025
21/10 17:01
21/10 16:03
21/10 15:22
10 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις παγωμένες επί 18 μήνες στο Enterprise Greece
21/10 15:11
21/10 14:28
Οι πτήσεις της Ryanair διαθέσιμες από τις πλατφόρμες του ομίλου Etraveli
21/10 14:07
FedHATTA: Άμεση ανάγκη για μόνιμη εξίσωση των τελών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ
21/10 13:53
21/10 11:55
Ελληνικός Τουρισμός 2024 | Μειωμένες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και τον Αύγουστο
21/10 11:20
21/10 07:25
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του ξενοδοχείου KYKNOS HOTEL στα Μάλια Κρήτης
21/10 07:23
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Κω και Λιτόχωρο
20/10 23:18
Τουρισμός | Η Uber φέρεται να εξετάζει την εξαγορά της Expedia
20/10 14:32
Αναγκαίο ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης του βιώσιμου τουρισμού
20/10 14:04
550 Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες στο συνέδριο του Best Travel στο Grecotel Riviera Olympia Resort
20/10 13:49
Proxy Foods | Η καινοτομία και το πάθος είναι τα κλειδιά της επιχειρηματικής επιτυχίας
20/10 12:51
Συνεδριακός τουρισμός στην Πιερία | Συνεργασία ΠΟΤΑΠ με το Thessaloniki Convention Bureau
20/10 12:45
Από την Ποντώρεια στον Αρχάγγελο: Iστορικές, αρχαιολογικές και γλωσσολογικές όψεις στη Ρόδο
20/10 12:45
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα Επισκεφθείτε την Οροσειρά της Ροδόπης
20/10 12:06
Ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Πέλκας έγινε ξενοδόχος - οι ξενοδοχειακές μπίζνες από παίκτες και ομάδες
20/10 11:21
20/10 07:46
20/10 07:35
19/10 17:54
Διαχείριση υδάτων | Κλίμακα κατανάλωσης με σταθερή τιμή, penalty και επιβράβευση
19/10 14:16
Δύο νέα χωροταξικά σχέδια για ΑΠΕ και Βιομηχανία/Logistics στην Ηλεία
19/10 14:08
19/10 10:42
Σύσκεψη στην ΠΕ Λασιθίου για το «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό»
19/10 07:46
19/10 07:44
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην έκθεση PLMA CHICAGO 2024 των ΗΠΑ
18/10 17:36
18/10 16:06
Θ. Σκυλακάκης | Στρατηγικές για την λειψυδρία - Ολοκληρωμένη διαχείριση νερού
18/10 15:37
18/10 15:29
ΕΛΣΤΑΤ | Ανακατανομή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό
18/10 15:04
ΥΠΑ | + 6,1% η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια στο 9μηνο του 2024
18/10 14:03
Ο τουρισμός στη Μαγιόρκα | "From hospitality to hostility" ("Από τη φιλοξενία στην εχθρότητα")
18/10 13:17
18/10 12:09
18/10 10:19
Μεγάλη τουριστική επένδυση στον Πόρο 475 εκατ. ευρώ του Γιάννη Βαρδινογιάννη
18/10 06:41
Έρευνα ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών της Καρπάθου
18/10 06:39
Ρεκόρ διανυκτερεύσεων την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2024 στην Αυστρία
18/10 06:37
i-Eastpelion: Η νέα εφαρμογή για την τουριστική προβολή Ζαγοράς-Μουρεσίου
18/10 06:32
Άδειες για πισίνες σε 2 ξενοδοχεία στην Κρήτη και στα Σύβοτα
18/10 06:30
Ειδική Επιτροπή Τουρισμού στη "Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε."
17/10 22:54
Ryanair | Συνεχίζονται οι πτήσεις Θεσσαλονίκη – Πόζναν και το χειμώνα
17/10 22:45
Δήμος Ηρακλείου | Αυθεντική κρητική φιλοξενία σε Άραβες τουριστικούς πράκτορες
17/10 22:04
17/10 16:44
Alltours: Νέες πτήσεις προς Ηράκλειο καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα μέσω Aegean και Discover
17/10 15:50
17/10 15:13
17/10 14:40
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας | Δράσεις προβολής στην ιταλική αγορά
17/10 14:36
17/10 14:14
Τα Ελληνικά νησιά στους 4 κορυφαίους προορισμούς του 2025 για διακοπές αστροπαρατήρησης
17/10 13:37
Τουριστική προβολή της Πιερίας μέσω πολύγλωσσου εικονογραφημένου εντύπου
17/10 12:38
Aegean: Νέα απευθείας σύνδεση Λάρνακα – Ρώμη από τον Απρίλιο του 2025
17/10 12:29
17/10 12:16
17/10 11:49
17/10 11:28
Ακούμε τους νέους στον τουρισμό; Τι λένε οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακή αλυσίδα της Κω
17/10 11:12
17/10 11:09
Oι προβλέψεις της Booking.com για τα ταξίδια των Αμερικανών το 2025 - Οι 6 κορυφαίες τάσεις
17/10 10:49
Mabrian | Πώς ο ελληνικός τουρισμός θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του
17/10 10:36
2ο Reimagine Tourism in Greece | Βιωσιμότητα, υποδομές και επιχειρηματικότητα καθορίζουν το μέλλον
17/10 10:13
Uber for Teens: Η νέα υπηρεσία για ασφαλείς μετακινήσεις εφήβων
17/10 10:08
Wyndham Hotels & Resorts: Συμφωνία για 40 ξενοδοχεία Microtel έως το 2031 στην Ινδία
17/10 06:59
17/10 06:16
17/10 06:13
Εκδηλώσεις Ελληνο-Τουρκικής επιχειρηματικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας στη Λέσβο
17/10 06:09
17/10 06:06
16/10 16:14
Lufthansa | Πρόστιμο 4 εκατ. δολ. για διακρίσεις σε επιβάτες- η απάντηση της εταιρείας
16/10 15:39
Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας η διαχείριση του τουριστικού Καταφυγίου Τσούτσουρα
16/10 15:13
Χειμερινή έκδοση της Airbnb | Δίκτυο Συνοικοδεσποτών για τη διαχείριση ακινήτων
16/10 14:08
Τα ακριβά αεροπορικά τέλη αποδυναμώνουν τη Γερμανία ως προορισμό
16/10 13:10
300 Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες στο συνέδριο της ΑΒΤΑ στο Costa Navarino - Οι τάσεις της αγοράς
16/10 12:49
16/10 12:24
Οι Βαλεαρίδες Νήσοι παραμένουν δημοφιλείς στη Γερμανία, παρά τις διαδηλώσεις για υπερτουρισμό
16/10 12:12
16/10 11:44
SZ-Reisen: Νέες, αποκλειστικές πτήσεις τσάρτερ προς Σαντορίνη και Χαλκιδική για το 2025
16/10 10:53
«Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συναντούν τη Νέα Υόρκη και τον Νέο Κόσμο»
16/10 10:07
16/10 09:41
Υπ. Τουρισμού | Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης καταδυτικού τουρισμού
16/10 06:54
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί Όμιλοι στην Αλβανία
16/10 06:50
Μη έγκριση αίτησης προσθήκης σε υφιστάμενο διατηρητέο και αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο στην Αθήνα
16/10 06:45
Άδειες για 3 γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες σε Πάρο και Ρόδο
16/10 06:41
16/10 06:37
15/10 16:55
Brussels Airlines | Πτήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας όλο το έτος
15/10 16:48
Royal Caribbean | Ο επόμενος προορισμός Perfect Day στις ακτές του Μεξικού στην Καραϊβική το 2027
15/10 16:04
Marriott: Πρόστιμο 52 εκατ. δολαρίων για 3 περιπτώσεις κλοπής προσωπικών δεδομένων από το 2014
15/10 15:44
Ο δημοφιλής ταξιδιωτικός οδηγός της Γαλλίας Routard σε Ήπειρο και Θεσσαλία
15/10 14:55
Metaxa Hospitality Group: Ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030
15/10 14:50
Συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού | Η ανάπτυξη της τουριστικής εκπαίδευσης στην Κρήτη
15/10 14:20
15/10 13:52
15/10 13:25
15/10 12:15
15/10 11:46
15/10 11:42
Γερμανικός Τύπος | Χιλιάδες μετανάστες καταφθάνουν σε Κρήτη και Γαύδο
15/10 11:26
15/10 11:17
Τουρισμός | Η Uber φέρεται να εξετάζει την εξαγορά της Expedia
Proxy Foods | Η καινοτομία και το πάθος είναι τα κλειδιά της επιχειρηματικής επιτυχίας
Ελληνικός Τουρισμός 2024 | Μειωμένες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και τον Αύγουστο
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Κω και Λιτόχωρο
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του ξενοδοχείου KYKNOS HOTEL στα Μάλια Κρήτης
Οι πτήσεις της Ryanair διαθέσιμες από τις πλατφόρμες του ομίλου Etraveli
Ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Πέλκας έγινε ξενοδόχος - οι ξενοδοχειακές μπίζνες από παίκτες και ομάδες
Νέος Γενικός Διευθυντής στη City Contact από 1η Ιανουαρίου 2025
10 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις παγωμένες επί 18 μήνες στο Enterprise Greece
550 Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες στο συνέδριο του Best Travel στο Grecotel Riviera Olympia Resort
Αναγκαίο ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης του βιώσιμου τουρισμού
FedHATTA: Άμεση ανάγκη για μόνιμη εξίσωση των τελών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ
Από την Ποντώρεια στον Αρχάγγελο: Iστορικές, αρχαιολογικές και γλωσσολογικές όψεις στη Ρόδο
Συνεδριακός τουρισμός στην Πιερία | Συνεργασία ΠΟΤΑΠ με το Thessaloniki Convention Bureau
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα Επισκεφθείτε την Οροσειρά της Ροδόπης
Διαχείριση υδάτων | Κλίμακα κατανάλωσης με σταθερή τιμή, penalty και επιβράβευση
( 0 )