Slow Food: To αντίπαλο δέος του Fast Food στην γαστρονομία

Α Decrease font Enlarge font
Slow Food: To αντίπαλο δέος του Fast Food στην γαστρονομίαΠηγή φωτο: pixabay.com

Η εικόνα του κόκκινου σαλιγκαριού είναι πλέον εμβληματική στους παγκόσμιους γαστρονομικούς κύκλους, αφού αμέσως παραπέμπει στο “Slow Food”, τον διεθνή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αναγνωρισμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της επιστροφής στο φυσικό, αγνό, τοπικό προϊόν ως πρώτη ύλη σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Όλα ξεκίνησαν το 1986 στο Langhe της Ιταλίας, όπου μια παρέα οινολόγων, ιστορικών και κοινωνιολόγων,  προβληματισμένοι αλλά και αγανακτισμένοι από την επέλαση του γρήγορου, ανούσιου και «πλαστικού» fast food,  αποφασίζουν να ενσαρκώσουν τις αξίες του καλού, απλού φαγητού καθιερώνοντας μια σαφέστερη σχέση μεταξύ απόλαυσης, προέλευσης τροφίμων και αγροτικής ζωής.

Κύριος στόχος της ομάδας, ήταν να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την οικογαστρονομία και την εναλλακτική κατανάλωση, αντισταθμίζοντας τις επιδεινούμενες επιπτώσεις της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων διατροφής και της κουλτούρας του γρήγορου φαγητού που τυποποιεί τα γούστα.  

Τα "οχυρά της γεύσης"

Επιπρόσθετοι στόχοι του οργανισμού, οι οποίο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «οχυρά της γεύσης», είναι οι εξής:

-Η προστασία της βιοποικιλότητας των τροφίμων

-Η έμφαση στα ευεργετικά αποτελέσματα της σκόπιμης κατανάλωσης τοπικών τροφίμων

-Η προώθηση μιας φιλοσοφίας ευχαρίστησης

-Η ενθάρρυνση προσεκτικών και φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών τουρισμού και αλληλεγγύης στον τομέα των τροφίμων

-Τα προγράμματα γευσιγνωσίας για ενήλικες και παιδιά

-Η υποστήριξη των αγροτών και των παραγωγών ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής με εξαιρετική γαστρονομική αξία. Σε αυτή την κατηγορία συναντώνται σπάνια τοπικά προϊόντα και κρασιά που παράγονται με παραδοσιακούς τρόπους , σπάνια είδη πανίδας, όπως είναι μαύροι χοίροι, οι οποίοι εκτρέφονται από κτηνοτρόφους  που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διάσωση της αγροτικής βιοποικιλότητας.

Ο πρωτεργάτης του κινήματος στην Ελλάδα

Το εκκολαπτόμενο έργο υποστηρίχθηκε εξ’ αρχής από χιλιάδες Ιταλούς ενώ σήμερα  το δίκτυο και τα υπο-δίκτυά του αποτελούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 130 χώρες. Στην Ελλάδα, πρωτεργάτης του κινήματος είναι ο κ.Γιώργος Χατζηγιαννάκης, που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με πρωτοποριακές κινήσεις για την ανάδειξη της δυναμικής της τοπικής κουζίνας, ενώ σημαντικές προσπάθειες γίνονται με τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στο “Slow Food” εντάσσονται άνθρωποι με κοινό πάθος το καλό τρόφιμο, όπως είναι σεφ, νέοι, ακτιβιστές, αγρότες, αλιείς, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί . Τα υπο-δίκτυα του οργανισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το δίκτυο Terra Madre με 2.000 κοινότητες τροφίμων που ασκούν μικρής κλίμακας βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών τροφίμων σε όλο τον κόσμο ,το Slow Youth Network (SFYN), το βραχίονα για τη νεολαία του Slow Food αλλά και το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών (UNISG) το οποίο προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στις μελέτες τροφίμων.

Η μοναδικότητα των μαθημάτων  προσελκύει φοιτητές από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου στο Pollenzo της Ιταλίας. Το πολυεπιστημονικό μοντέλο της σχολής θεωρείται καινοτόμο, αφού συνδυάζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες , τις αισθητικές ασκήσεις, την εμπειρία της πρώτης επεξεργασίας και βιομηχανικής τροφής, την  παραγωγή τροφίμων καθώς και τα ταξίδια μελέτης σε όλο τον κόσμο.

Στόχος του πανεπιστημίου είναι να δημιουργηθεί μια νέα αντίληψη για τη γαστρονομία, μέσω νέων επαγγελματιών οι οποίοι θα είναι ικανοί να συνδέσουν την πράξη της κατανάλωσης με την πράξη παραγωγής, ακολουθώντας όλα τα ενδιάμεσα βήματα.  Μετά την αποφοίτησή τους, οι νέοι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ευκαιριών, με κυριότερες το μάρκετινγκ για τις επιχειρήσεις τροφίμων, τον τουρισμό, την παραγωγή και διανομή τροφίμων.

Εξάλλου στην Ελλάδα, τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα όπως είναι μεταξύ άλλων η ελιά και το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, η φάβα Σαντορίνης, το μέλι, το ούζο, τα ψάρια, η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, τα κρασιά, τα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ, είναι από τα πλέον ονομαστά στον κόσμο για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση, συνεπώς θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή της γαστρονομικής πυραμίδας. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλά από τα ελληνικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα με ονομασία προέλευσης και διακρίνονται παγκοσμίως, αποτελώντας μια γερή βάση για την περαιτέρω παραδοσιακή γαστρονομική ανάπτυξη, η οποία πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό.

  1. 19/08 16:48

    Μέτρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης και την τουριστική προβολή της

  2. 19/08 14:48

    FAZ: Η ουσιαστική και συμβολική σημασία της επένδυσης στο Ελληνικό

  3. 19/08 14:34

    Στον όμιλο Philian Hotels & Resorts το ξενοδοχείο Γαλήνη στη Σκιάθο

  4. 19/08 13:01

    Rodos Palace: 45α γενέθλια με εικαστική αναβίωση του Μεσαιωνικού Δράκου της Ρόδου (φωτό)

  5. 19/08 12:54

    Η Πάρος επιχειρεί να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά

  6. 19/08 12:44

    Γαλλίδα φίλη της Ρόδου βοηθά πρόσφυγες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του νησιού

  7. 19/08 11:48

    ΠΟΞ: Άμεση λύση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση και στήριξη της Σαμοθράκης

  8. 19/08 10:57

    Το Brexit περιορίζει τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό

  9. 18/08 11:39

    Κως: Αντιδράσεις των ξενοδόχων για τις πινακίδες που προειδοποιούν για τσουνάμι

  10. 18/08 11:33

    Στα πρόθυρα παγκόσμιας ύφεσης;

  11. 18/08 11:25

    Ένατο open πρωτάθλημα σκακιού στο Καρπενήσι

  12. 18/08 11:20

    Ο αστροτουρισμός και το πλανητάριο της Σητείας

  13. 18/08 11:15

    Οι Ιππότες της Ρόδου «επιστρέφουν» στο νησί

  14. 17/08 18:26

    Το πάρτι-υπερπαραγωγή του μεγιστάνα Idan Ofer στη Μύκονο που κόστισε 5 εκατ. ευρώ

  15. 17/08 12:43

    Κύπρος: Στα σκαριά δέκα νέα ξενοδοχεία με χιλιάδες κλίνες

  16. 17/08 12:38

    Αγιορείτικα ψάρια και προϊόντα στο Skiathos Palace Hotel

  17. 17/08 12:31

    FAZ: Ωδή στην "Greek Salat"

  18. 17/08 12:29

    Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία της Ρόδου

  19. 17/08 12:26

    Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές στη Σίφνο

  20. 16/08 11:48

    Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης

  21. 16/08 11:35

    Δράσεις τουριστικής προβολής σε Κω και Σίφνο

  22. 16/08 11:29

    Ποδηλατικός αγώνας 3rd Tour of Daphne - The Divine Ride! Από τα Τέμπη στους Δελφούς

  23. 16/08 11:27

    Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας στη Ρόδο

  24. 16/08 11:22

    Νέα διαδρομή ανοιχτού τουριστικού λεωφορείου σε Κατάκολο και Πύργο

  25. 14/08 20:49

    Γ.Δαμουλάκης: Συμπαράσταση της ΚΕΔΕ στη δήμαρχο Ελαφονήσου

  26. 14/08 13:38

    Προβολή του Βόλου στην Telegraph και το CNN travel

  27. 14/08 12:42

    Πρόταση: Πρόστιμα σε όσους καπνίζουν στην Ακρόπολη

  28. 14/08 11:51

    Α.Ανδρεάδης: Η Σαντορίνη θα καταρρεύσει χωρίς σχεδιασμό 10ετίας

  29. 14/08 10:57

    1,6 εκατ. περισσότεροι επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το 7μηνο

  30. 14/08 10:14

    Travelzoo: Οι παππούδες στηρίζουν τον τουρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο

  31. 14/08 10:07

    Δράσεις τουριστικής προβολής σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία

  32. 14/08 10:03

    ΕΟΤ: Εκδήλωση προβολής της Χαλκιδικής στην Ολλανδία

  33. 13/08 16:34

    Κινδυνεύουμε από ένα μεγάλο σεισμό;

  34. 13/08 16:30

    Σύμβαση για τη μελέτη δημιουργίας νέου ΧΥΤΥ Κέρκυρας

  35. 13/08 16:20

    Σημαντική αύξηση επισκεπτών και εισπράξεων στα Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους τον Απρίλιο

  36. 13/08 11:08

    Η Πανσέληνος στις 15 Αυγούστου- Εκδηλώσεις σε 100 μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

  37. 13/08 11:00

    Επαναλειτουργεί το πωλητήριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

  38. 13/08 10:36

    Βιομηχανικό Μουσείο Σμύριδας στη Νάξο, υπό την αιγίδα της ΠτΔ

  39. 13/08 10:18

    Η TUI πούλησε δυο εξειδικευμένα τουριστικά πρακτορεία της στη Γερμανία

  40. 13/08 10:06

    Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις πισίνες των ξενοδοχείων

  41. 13/08 09:57

    Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού η Έκθεση της Κρεμαστής Ρόδου

  42. 13/08 09:37

    Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων- 1309 φάροι βρίσκονται στην Ελλάδα

  43. 13/08 09:35

    Δράσεις τουριστικής προβολής σε Λέρο, Χαλκιδική, Βόλο και Μαλεβίζι

  44. 12/08 13:22

    Μεγάλες προοπτικές για τον τουρισμό της Λέσβου

  45. 12/08 13:08

    Thomas Cook: Σε αναζήτηση επιπλέον 150 εκατ. λιρών- "Ανοησίες" τα περί εξαγοράς από τον Anex Tour

  46. 12/08 11:59

    Ρωσικός τουρισμός: Οι κερδισμένοι προορισμοί το α' εξάμηνο- στους χαμένους η Ελλάδα

  47. 12/08 11:02

    Γαλλικός τουρισμός: Πώς θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης και στα τουριστικά έσοδα

  48. 12/08 10:29

    Η κλοπή στη βίλα του μοντέλου Τζίτζι Χαντίντ στη Μύκονο και τα σχόλια στο Instagram

  49. 12/08 09:56

    ΕΛΙΤΟΥΡ: Όχι στην ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΟΠΠΥ στον τουρισμό υγείας

  50. 12/08 09:47

    Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Συστάσεις για την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών στις διακοπές

  51. 12/08 09:23

    Λιγότερα ταξίδια των Γάλλων με γνώμονα την προστασία του κλίματος

  52. 12/08 09:17

    Περιφέρεια Κρήτης: Διαγωνισμός 1,3 εκατ. για εκδηλώσεις τουριστικής προβολής

  53. 12/08 09:08

    Υπαίθριο Cluedo το ιστορικό κέντρο της Αθήνας με επίδοξους ντετέκτιβ!

  54. 11/08 10:24

    Απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων σε περιοχές της Χαλκιδικής μέχρι το πρωί της Τετάρτης

  55. 11/08 10:16

    Τουρισμός Υγείας: Μελέτη από την ΚΕΔΕ

  56. 11/08 10:08

    Mίσθωση ξενώνα στα Μετέωρα - Προς εκμίσθωση το Υδροθεραπευτήριο Λουτρακίου

  57. 10/08 14:13

    Η "Γαλάζια Λίμνη" της Χαλκιδικής | Δρένια ή Γαϊδουρονήσια

  58. 10/08 14:01

    Τα άγνωστα τιρκουάζ νησάκια της Χαλκιδικής

  59. 10/08 11:44

    5 χρόνια «Θρόνος του Ήλιου»: Η ιστορία της Ρόδου μέσα από 9 Διαστάσεις

  60. 10/08 11:41

    Ελαφρά μείωση των ξένων τουριστών το 5μηνο στη Βόρεια Μακεδονία

  61. 10/08 11:32

    Λευκή Νύχτα στην Αμαλιάδα

  62. 09/08 17:21

    Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου η κατεδάφιση τουριστικών αυθαιρέτων κατασκευών

  63. 09/08 16:41

    Συνάντηση στο υπ. Τουρισμού για τον ιαματικό τουρισμό

  64. 09/08 16:21

    Η Air France αποκαλύπτει τα νέα signature πιάτα στα μενού του 2019

  65. 09/08 16:03

    Η πορεία της γαλλικής οικονομίας και η συνάντηση του υπ. Οικονομικών της Γαλλίας με Μητσοτάκη

  66. 09/08 15:22

    Γιορτή Εφτάζυμου και Φεστιβάλ Γεύσεων στην Κασταμονίτσα

  67. 09/08 15:15

    Πεζοπορία στην Ροδίτικη Φύση-Ασκληπιείο

  68. 09/08 14:28

    Αρχαιότητες που εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους εντοπίστηκαν στην Τήνο (φωτο)

  69. 09/08 14:01

    Νέος μόνιμος εκθεσιακός χώρο για την Ελλάδα στην Κίνα

  70. 09/08 13:27

    Αναβάθμιση του καταφυγίου σκαφών στο Μύτικα

  71. 09/08 13:14

    Υπουργείο Τουρισμού: Συνεργασία με τη Fraport για την προώθηση των 14 προορισμών

  72. 09/08 13:01

    Το billboard effect και πως το εκμεταλλευόμαστε για την αύξηση των απευθείας κρατήσεων

  73. 09/08 12:33

    Βρετανίδα σταρ πήγε σε βίλα στη Μύκονο, αλλά βρήκε άλλον ενοικιαστή

  74. 09/08 12:14

    "Πεντάστερη" ξενοδοχειακή επένδυση στη Μύκονο

  75. 09/08 12:14

    Προβολή του CRETAquarium μέσα από καμπάνιες στο Google και στο Facebook

  76. 09/08 11:34

    Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αειφόρα Τουριστική Ανάπτυξη

  77. 09/08 11:30

    Οι πιλότοι της Ryanair σχεδιάζουν απεργία στο τέλος του καλοκαιριού

  78. 09/08 11:01

    O Anex Tour εισέρχεται στην κρουαζιέρα, ξεκινώντας από την Αττάλεια

  79. 09/08 10:36

    Α.Γεωργιάδης: Εντός Αυγούστου οι ΚΥΑ για το Ελληνικό και το καζίνο

  80. 09/08 09:54

    Μακροχρόνια μίσθωση της μαρίνας Νέων Μουδανιών σε Τεχνική Εταιρεία

  81. 09/08 09:52

    Πολυτεχνείο Κρήτης: Μακροχρόνια εκμίσθωση ακινήτου του στο Ρέθυμνο

  82. 09/08 09:42

    Ξενοδοχεία: Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens γίνεται το π.Εσπέρια στην οδό Σταδίου

  83. 09/08 09:34

    Πού θα τοποθετηθούν 2 νέες πλωτές εξέδρες στη Μύκονο

  84. 09/08 09:23

    Τα νέα ξενοδοχεία του ομίλου Κόκκαλη σε Αθήνα και Μύκονο

  85. 08/08 18:19

    Ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Κέντρο Πληροφοριών Τουριστών Ισθμού

  86. 08/08 18:14

    Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Νυδρί Λευκάδας

  87. 08/08 17:00

    Στη Ρόδο η νέα πεντάστερη συμφωνία της Wyndham στην Ελλάδα

  88. 08/08 16:08

    Booking.com: Πώς τα social media επιδρούν στις διακοπές των ταξιδιωτών Generation Z

  89. 08/08 15:51

    Περιφέρεια Αττικής: Αίτημα για εντατικοποίηση ελέγχων στις πισίνες των τουριστικών καταλυμάτων

  90. 08/08 15:48

    Αναπτυξιακό συνέδριο Αιγιάλειας & Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019

  91. 08/08 14:57

    Το αδιαχώρητο την Πέμπτη στο χώρο της Ακρόπολης- αναγκαία η καλύτερη ροή επισκεπτών στον Ιερό Βράχο

  92. 08/08 13:34

    Thomas Cook: Ο Τούρκος επενδυτής απαιτεί να έχει λόγο στο σχέδιο ανάκαμψης- Ρώσος αγόρασε το 3,4%

  93. 08/08 13:17

    Λ.Μενδώνη: Ανασυγκρότηση του ΤΑΠ- επαναφορά αυστηρών ποινών στους αρχαιοκάπηλους

  94. 08/08 12:52

    Trivago: Αυξημένες οι τιμές των αθηναϊκών ξενοδοχείων τον Αύγουστο

  95. 08/08 12:35

    Επιστρέφει στον TEZ TOUR ως γενικός διευθυντής

  96. 08/08 12:21

    Συνάντηση Μητσοτάκη-Πλακιωτάκη- Στην ατζέντα και ο θαλάσσιος τουρισμός (video)

  97. 08/08 12:19

    Συνάντηση εργασίας για θέματα μεταφορών στο υπουργείο Τουρισμού

  98. 08/08 12:10

    Η Ctrip αναμένεται να εκτοξεύσει τις αφίξεις Κινέζων στη Σικελία

  99. 08/08 11:56

    Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

  100. 08/08 11:53

    Ξενοδοχεία: Η τουρκική Rixos αναλαμβάνει το μεγαλύτερο all-inclusive ξενοδοχείο στην Αίγυπτο