Slow Food: To αντίπαλο δέος του Fast Food στην γαστρονομία

Η εικόνα του κόκκινου σαλιγκαριού είναι πλέον εμβληματική στους παγκόσμιους γαστρονομικούς κύκλους, αφού αμέσως παραπέμπει στο “Slow Food”, τον διεθνή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αναγνωρισμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της επιστροφής στο φυσικό, αγνό, τοπικό προϊόν ως πρώτη ύλη σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.
Όλα ξεκίνησαν το 1986 στο Langhe της Ιταλίας, όπου μια παρέα οινολόγων, ιστορικών και κοινωνιολόγων, προβληματισμένοι αλλά και αγανακτισμένοι από την επέλαση του γρήγορου, ανούσιου και «πλαστικού» fast food, αποφασίζουν να ενσαρκώσουν τις αξίες του καλού, απλού φαγητού καθιερώνοντας μια σαφέστερη σχέση μεταξύ απόλαυσης, προέλευσης τροφίμων και αγροτικής ζωής.
Κύριος στόχος της ομάδας, ήταν να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την οικογαστρονομία και την εναλλακτική κατανάλωση, αντισταθμίζοντας τις επιδεινούμενες επιπτώσεις της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων διατροφής και της κουλτούρας του γρήγορου φαγητού που τυποποιεί τα γούστα.
Τα "οχυρά της γεύσης"
Επιπρόσθετοι στόχοι του οργανισμού, οι οποίο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «οχυρά της γεύσης», είναι οι εξής:
-Η προστασία της βιοποικιλότητας των τροφίμων
-Η έμφαση στα ευεργετικά αποτελέσματα της σκόπιμης κατανάλωσης τοπικών τροφίμων
-Η προώθηση μιας φιλοσοφίας ευχαρίστησης
-Η ενθάρρυνση προσεκτικών και φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών τουρισμού και αλληλεγγύης στον τομέα των τροφίμων
-Τα προγράμματα γευσιγνωσίας για ενήλικες και παιδιά
-Η υποστήριξη των αγροτών και των παραγωγών ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής με εξαιρετική γαστρονομική αξία. Σε αυτή την κατηγορία συναντώνται σπάνια τοπικά προϊόντα και κρασιά που παράγονται με παραδοσιακούς τρόπους , σπάνια είδη πανίδας, όπως είναι μαύροι χοίροι, οι οποίοι εκτρέφονται από κτηνοτρόφους που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διάσωση της αγροτικής βιοποικιλότητας.
Ο πρωτεργάτης του κινήματος στην Ελλάδα
Το εκκολαπτόμενο έργο υποστηρίχθηκε εξ’ αρχής από χιλιάδες Ιταλούς ενώ σήμερα το δίκτυο και τα υπο-δίκτυά του αποτελούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 130 χώρες. Στην Ελλάδα, πρωτεργάτης του κινήματος είναι ο κ.Γιώργος Χατζηγιαννάκης, που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με πρωτοποριακές κινήσεις για την ανάδειξη της δυναμικής της τοπικής κουζίνας, ενώ σημαντικές προσπάθειες γίνονται με τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Ειδικότερα, στο “Slow Food” εντάσσονται άνθρωποι με κοινό πάθος το καλό τρόφιμο, όπως είναι σεφ, νέοι, ακτιβιστές, αγρότες, αλιείς, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί . Τα υπο-δίκτυα του οργανισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το δίκτυο Terra Madre με 2.000 κοινότητες τροφίμων που ασκούν μικρής κλίμακας βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών τροφίμων σε όλο τον κόσμο ,το Slow Youth Network (SFYN), το βραχίονα για τη νεολαία του Slow Food αλλά και το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών (UNISG) το οποίο προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στις μελέτες τροφίμων.
Η μοναδικότητα των μαθημάτων προσελκύει φοιτητές από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου στο Pollenzo της Ιταλίας. Το πολυεπιστημονικό μοντέλο της σχολής θεωρείται καινοτόμο, αφού συνδυάζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες , τις αισθητικές ασκήσεις, την εμπειρία της πρώτης επεξεργασίας και βιομηχανικής τροφής, την παραγωγή τροφίμων καθώς και τα ταξίδια μελέτης σε όλο τον κόσμο.
Στόχος του πανεπιστημίου είναι να δημιουργηθεί μια νέα αντίληψη για τη γαστρονομία, μέσω νέων επαγγελματιών οι οποίοι θα είναι ικανοί να συνδέσουν την πράξη της κατανάλωσης με την πράξη παραγωγής, ακολουθώντας όλα τα ενδιάμεσα βήματα. Μετά την αποφοίτησή τους, οι νέοι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ευκαιριών, με κυριότερες το μάρκετινγκ για τις επιχειρήσεις τροφίμων, τον τουρισμό, την παραγωγή και διανομή τροφίμων.
Εξάλλου στην Ελλάδα, τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα όπως είναι μεταξύ άλλων η ελιά και το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, η φάβα Σαντορίνης, το μέλι, το ούζο, τα ψάρια, η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, τα κρασιά, τα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ, είναι από τα πλέον ονομαστά στον κόσμο για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση, συνεπώς θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή της γαστρονομικής πυραμίδας. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλά από τα ελληνικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα με ονομασία προέλευσης και διακρίνονται παγκοσμίως, αποτελώντας μια γερή βάση για την περαιτέρω παραδοσιακή γαστρονομική ανάπτυξη, η οποία πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό.
- 1) Vegan τάσεις στα εστιατόρια της Ευρώπης, ακόμη και στα ελληνικά
- 2) Γαστρονομία | Προβολή στους τουρίστες της Αθήνας παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων από τα 1.500 αρτοποιία
- 3) Τα γκουρμέ εστιατόρια σφίγγουν το ζωνάρι
- 4) Γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων τα Χριστούγεννα | Τα μελομακάρονα τρεις φορές πιο δημοφιλή από τους κουραμπιέδες!
08/02 16:13
Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις δαπάνες για τεχνολογία το 2023
08/02 16:01
Φιλοπεριέργεια και «cosplay»: Αυτή είναι η νέα τάση στα ταξίδια των υπερπλουσίων
08/02 15:19
Η Γερμανία γίνεται η μεγαλύτερη αγορά τουρισμού για την Τουρκία - Ξεπέρασε τη Ρωσία
08/02 15:02
08/02 12:57
Τουρκία: Η καταστροφή από ψηλά - Το πριν και το μετά από τον σεισμό σε δορυφορικές φωτογραφίες
08/02 12:51
Β. Κικίλιας | Το 2023 θα είναι πάρα πολύ δυνατή χρονιά για τον τουρισμό
08/02 11:55
Τουρισμός | Πιο οικονομικά ταξίδια αναζητούν το 2023 οι ταξιδιώτες
08/02 11:35
08/02 10:27
Τουρισμός: Η Ελλάδα έβδομος πιο περιζήτητος προορισμός στον κόσμο για οικογενειακές διακοπές το 2023
08/02 10:14
Ισπανικός τουρισμός | 72 εκατ. τουρίστες, 87 δισ. ευρώ έσοδα το 2022 - προσδοκίες για ρεκόρ το 2023
08/02 10:00
Οι Jet2 και Jet2holidays πρόσθεσαν 11.000 θέσεις προς Μαγιόρκα και Τενερίφη την Άνοιξη
08/02 09:49
Διεθνής έκθεση Vakantiebeurs: Η CK Strategies φέρνει την Κω κοντά στους κορυφαίους Tour Operators
08/02 09:46
Μπαράζ φοροελέγχων από την ΑΑΔΕ - Ποιοι θα βρεθούν στο «στόχαστρο»
08/02 09:31
08/02 09:30
08/02 09:27
Φαγητό, ταινίες, μόδα, πυγμαχία και φεστιβάλ όπλα της Ταϊλάνδης για αύξηση του τουρισμού της
08/02 09:25
Συζητήσεις για τη δημιουργία του μεγαλύτερου αεροδρομίου στην Αλβανία
08/02 09:23
Πάνω από 18 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις σε Dubai και Abu Dhabi το 2022
07/02 18:24
Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ: Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
07/02 16:51
Οι τουρίστες επιλέγουν ξενοδοχεία και εστιατόρια που σέβονται το περιβάλλον - Εκδήλωση στο Ηράκλειο
07/02 16:16
Emirates | Open Day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας στην Ελλάδα
07/02 15:53
07/02 14:39
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων: Δεσμεύσεις Δ. Φραγκάκη για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος
07/02 14:14
07/02 13:28
07/02 13:11
07/02 12:36
07/02 12:02
Kuwait Airways: Νέες συνδέσεις με Αθήνα και Μύκονο το 2023, «λόγω αυξημένης ζήτησης»
07/02 11:37
07/02 09:44
07/02 09:28
Γερμανός σεισμολόγος | «Ήταν θέμα χρόνου» η καταστροφή στην Τουρκία
07/02 09:20
Οφειλές σε εφορία και ταμεία: Νέα ρύθμιση για όσους έχασαν παλαιότερες φέρνει η κυβέρνηση
07/02 08:49
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Eπέκταση της πλατφόρμας δικτύωσης επαγγελματιών Agora Central Greece
07/02 08:33
07/02 07:31
Δήμος Μυκόνου: Συνεργασία για την εκπόνηση μελετών κρίσιμων υποδομών
07/02 00:05
07/02 00:05
Παραμένουν πρέσβειρες του ελληνικού τουρισμού στην Κίνα οι @greek_twins
06/02 18:28
Ryanair | Πτήσεις προς Ρόδο από το αεροδρόμιο Weeze της Γερμανίας
06/02 17:59
IATA | Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν εμποδίζουν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών
06/02 17:45
06/02 16:21
06/02 15:59
Τουρισμός: Οι Γερμανοί προτιμούν να κόβουν έξοδα στον προορισμό παρά να μην ταξιδέψουν καθόλου
06/02 15:02
ΠΟΞ | Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του ξενοδόχου Τηλέμαχου Γρηγοριάδη
06/02 14:57
Τουρκία: Αυξημένες έως και 60% οι τιμές των ξενοδοχείων στο Μπόντρουμ το καλοκαίρι του 2023
06/02 14:49
06/02 14:17
ΕΟΤ: Τουριστική εκδήλωση Ελλάδας-Ισραήλ στο Τορόντο για προβολή της χώρας μας στον Καναδά
06/02 13:54
Ενιαίο μέτωπο ξενοδόχων, συνδικαλιστών και εργαζομένων στη Ρόδο για την κάλυψη των θέσεων εργασίας
06/02 13:44
06/02 13:42
06/02 12:51
06/02 12:26
06/02 11:04
06/02 10:10
Η Αθήνα 6η πιο δημοφιλής ευρωπαϊκή πόλη για τους Αμερικανούς το 2023
06/02 09:22
Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία - Συρία: Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό 7,8 Ρίχτερ - Βίντεο
06/02 08:58
06/02 08:27
06/02 08:13
Πράσινο φως για επανάχρηση του χαρακτηρισμένου ως μνημείου ξενοδοχείου Ξενία Χίου
06/02 08:11
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Πρόβλεψη για υλοποίηση 475 έργων και δράσεων το 2023
06/02 08:01
Αδελφοποίηση Άργους – Μυκηνών με την ισραηλινή περιοχή Jezreel Valley
05/02 13:44
Με το «δεξί» μπήκε ο ελληνικός τουρισμός το 2023 - Τι λένε οι ξενοδόχοι για το «Εarly Bookings»
05/02 13:32
05/02 08:43
05/02 08:41
Αίγυπτος: Επενδυτικές ευκαιρίες 30 δισ. δολ. στον τουριστικό τομέα
04/02 18:44
Η Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης | Τελετή έναρξης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
04/02 18:38
Η Δυτική Μακεδονία το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Υπ. Τουρισμού
04/02 12:53
04/02 08:41
Οι τιμές των εισιτηρίων στα Σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης για το 2023
04/02 08:40
Ισπανία: 105 δισ. ευρώ οι δαπάνες για τρόφιμα, ποτά και καταναλωτικά προϊόντα τo 2022
03/02 18:19
03/02 18:01
03/02 17:46
Άγριο μαλλιοτράβηγμα σε πτήση – Γυναίκες πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στο παράθυρο (βίντεο)
03/02 16:16
FTI: Έμφαση σε μικρότερα ελληνικά νησιά το 2023 και προσθήκη νέων ελληνικών ξενοδοχείων
03/02 15:14
03/02 14:43
03/02 14:06
03/02 13:28
Το Άμστερνταμ βάζει τέλος στα τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της πόλης
03/02 12:29
TUS Airways | Πτήσεις από Λάρνακα προς Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Κέρκυρα
03/02 11:58
Emirates | Δοκιμαστική πτήση-ορόσημο με 100% Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο
03/02 11:52
Κατώτατος μισθός: Οι προτάσεις των φορέων και η διαδικασία για την τελική εισήγηση
03/02 11:34
Ε.Ξ. Ηρακλείου | Διαπραγματεύσεις για υπογραφή της νέας τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
03/02 10:25
Τουρισμός 2023 | Η Ελλάδα στο top10 των ευρωπαϊκών χωρών για τους ταξιδιώτες από τις άλλες ηπείρους
03/02 08:52
Πληρωμές επιχορηγήσεων για δύο νέα ξενοδοχεία σε Μυτιλήνη και Σύβοτα
03/02 08:50
Ολλανδία: Αύξηση ρεκόρ στους μισθούς αλλά το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε
03/02 08:47
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας | Δράσεις για την προσέλκυση περισσότερων κινηματογραφικών παραγωγών
03/02 08:44
Ισπανία: Στο 5,8% ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Ιανουάριο
03/02 08:41
02/02 18:16
02/02 17:02
02/02 15:37
FedHATTA/ HATTA | Νέες δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας με την Αλβανία
02/02 15:26
02/02 14:50
Η Crystal Cruises ξαναγεννιέται με νέα ονομασία και όραμα - Από την Αθήνα οι πρώτες κρουαζιέρες
02/02 13:26
Βασίλης Κικίλιας: H σεζόν θα έχει ξεκινήσει σε όποιο χρόνο και αν πραγματοποιηθούν οι εκλογές
02/02 13:21
02/02 12:50
02/02 12:10
02/02 10:39
Το superyacht των 86 εκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να «πετάξει» πάνω από το νερό - Φωτογραφίες
02/02 09:28
02/02 08:58
02/02 08:51
Airbnb | Πώς τα πολιτιστικά ταξίδια ξεκλειδώνουν τουριστικά οφέλη για τις κοινότητες της ΕΕ
02/02 08:40
Vegan τάσεις στα εστιατόρια της Ευρώπης, ακόμη και στα ελληνικά
Τουρισμός: Η Ελλάδα έβδομος πιο περιζήτητος προορισμός στον κόσμο για οικογενειακές διακοπές το 2023
Διεθνής έκθεση Vakantiebeurs: Η CK Strategies φέρνει την Κω κοντά στους κορυφαίους Tour Operators
Τουρισμός | Πιο οικονομικά ταξίδια αναζητούν το 2023 οι ταξιδιώτες
Ισπανικός τουρισμός | 72 εκατ. τουρίστες, 87 δισ. ευρώ έσοδα το 2022 - προσδοκίες για ρεκόρ το 2023
Μπαράζ φοροελέγχων από την ΑΑΔΕ - Ποιοι θα βρεθούν στο «στόχαστρο»
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων: Δεσμεύσεις Δ. Φραγκάκη για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος
Β. Κικίλιας | Το 2023 θα είναι πάρα πολύ δυνατή χρονιά για τον τουρισμό
Οι τουρίστες επιλέγουν ξενοδοχεία και εστιατόρια που σέβονται το περιβάλλον - Εκδήλωση στο Ηράκλειο
Φαγητό, ταινίες, μόδα, πυγμαχία και φεστιβάλ όπλα της Ταϊλάνδης για αύξηση του τουρισμού της
Συζητήσεις για τη δημιουργία του μεγαλύτερου αεροδρομίου στην Αλβανία
Τουρκία: Η καταστροφή από ψηλά - Το πριν και το μετά από τον σεισμό σε δορυφορικές φωτογραφίες
Φιλοπεριέργεια και «cosplay»: Αυτή είναι η νέα τάση στα ταξίδια των υπερπλουσίων
Οι Jet2 και Jet2holidays πρόσθεσαν 11.000 θέσεις προς Μαγιόρκα και Τενερίφη την Άνοιξη
Η Γερμανία γίνεται η μεγαλύτερη αγορά τουρισμού για την Τουρκία - Ξεπέρασε τη Ρωσία
Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ: Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Emirates | Open Day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας στην Ελλάδα
Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις δαπάνες για τεχνολογία το 2023
( 0 )