Η αξία της μεσογειακής διατροφής

Α Decrease font Enlarge font
Η αξία της μεσογειακής διατροφής

Στα οφέλη του μεσογειακού τρόπου διατροφής αναφέρθηκαν οι ομιλητές του πάνελ «Sustainable choices for better health and better environment: the Mediterranean diet paradigm» με συντονίστρια την δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, κατά την τρίτη ημέρα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως εξήγησε η κα. Αντωνία Τριχοπούλου, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας, ο διάλογος τον τελευταίο καιρό επικεντρώνεται στη διατροφική πολιτική με ζητούμενο ένα βιώσιμο πρόσημο στον τομέα των τροφίμων. Αναφερθείς στη μεσογειακή διατροφή τόνισε ότι σήμερα είναι καταξιωμένη ως ένα από τα καλύτερα διατροφικά μοντέλα παγκοσμίως ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναγνωριστεί και ως μια βιώσιμη διατροφή, αφού χαρακτηρίζεται από μικρή κατανάλωση ζωικών προϊόντων και κατ’ επέκταση έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η κ. Τριχοπούλου εξήγησε ωστόσο ότι με τον όρο μεσογειακή διατροφή δεν εννοούμε μόνο τα διατροφικά συστατικά αλλά έναν τρόπο ζωής στο σύνολό του, ο οποίος παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη.

Στο αναλλοίωτο στο χρόνο dna του κρασιού και στις αλλαγές που συντελούνται στον κλάδο του οίνου αναφέρθηκε από πλευράς του ο Μιχάλης Μπουτάρης, οινοποιός πέμπτης γενιάς και αντιπρόεδρος της Kir-Yanni.

Κάνοντας μια αναδρομή στο επάγγελμα του οινοποιού, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα, ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε πως σήμερα υπάρχει εντυπωσιακός αριθμός startups που ασχολούνται με τη διατροφή οι οποίες προσπαθούν από το να παρατείνουν τις ημερομηνίες διατήρησης των τροφίμων μέχρι το να δημιουργήσουν κρασί σε σκόνη. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να εξετάσουμε πως θα μπορούσε να προκύψει στο μέλλον η ιδεατή γεωργία.

Όσον αφορά στο κρασί σημείωσε ότι έχει υποστεί μικρή τεχνολογική εξέλιξη και παραμένει από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, αφού έχει μεγάλη διατροφική αξία αν καταναλώνεται με μέτρο, χάρη στα αντιοξειδωτικά του συστατικά. Στην περίπτωση της χώρας μας βέβαια σημείωσε ότι το κρασί θα πρέπει να μας απασχολεί όχι αποκλειστικά για τη διατροφική του αξία αλλά και για την συνεισφορά του στην οικονομία η οποία συρρικνώθηκε αρκετά με την επιβολή του φόρου στο κρασί.

Στην αγροτική πολιτική και τη γεωργία αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Όπως εξήγησε, τα προηγούμενα χρόνια η γεωργία βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών παγκοσμίως και αναγνωρίστηκε η πολλαπλή συμβολή της. Πρόσφατα μάλιστα παρατηρήθηκε πως προωθούνται μεταρρυθμίσεις που επιχειρούν να συνδέσουν τις ενισχύσεις με την ασφάλεια των τροφίμων και τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων. Το κρίσιμο όμως ζήτημα που παραμένει σύμφωνα με τον κ. Κασίμη είναι το πώς διασφαλίζουμε την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, γι αυτό και είναι άκρως σημαντική η πιστοποίηση.

Τα επόμενα τριάντα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, οδηγούμαστε σε κατακόρυφη αύξηση των αγροτικών προϊόντων. Γι’ αυτό και πρέπει να χαράξουμε τη δική μας πρόταση ανάπτυξης αγροτικής πολιτικής, βασιζόμενοι σε ένα παραδοσιακό μοντέλο που θα έχει στην καρδιά του την ποιότητα και την ιστορία του αγροτικού προϊόντος. Συμφέρον όμως θα ήταν και αν συνδέσουμε τη γεωργία με τη γαστρονομία. Στην Ελλάδα ειδικά, οι εξελίξεις στη γαστρονομία του τροφίμου μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και να προωθήσουν την ανάπτυξη ειδικά αν συνδυαστούν και με τον τουρισμό.

Ως κάτι θετικό χαρακτήρισε τη μεσογειακή διατροφή ο κ. Joao Breda επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη διεύθυνση των μη μεταδοτικών νόσων. Επεσήμανε όμως ότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν κάνουμε σωστή χρήση αυτής της διατροφής κι αν ακολουθούμε τις αρχές και τα θετικά στοιχεία στο μέγιστο βαθμό.

«Παρότι έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, έχει μειωθεί η ποιότητα της ζωής μας είτε λόγω κακής διατροφής είτε λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης. Κι αυτό μάλιστα ξεκινά από μικρή ηλικία. Όσο περνούν τα χρόνια χάνουμε την κουλτούρα του θηλασμού και τα παιδιά μας ξεκινούν να τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα από πολύ μικρή ηλικία, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η παιδική παχυσαρκία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, χώρες με μεσογειακή διατροφή, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τα βλαβερά στοιχεία που έχει η μεσογειακή διατροφή όπως για παράδειγμα το αλάτι, να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα του να τρεφόμαστε σωστά και να συνδυάσουμε τη μεσογειακή διατροφή με άλλες παραδοσιακές διατροφές του κόσμου.

Τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε και κάτι ακόμα: να εμπορευματοποιηθεί η μεσογειακή διατροφή γιατί θα χάσει την αξία της.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

 

  1. 19/12 11:33

    Ο ποδηλατικός τουρισμός στην Κύπρο

  2. 19/12 10:49

    Με νέα στρατηγική ο τουρισμός στην Καταλονία- ποιοι είναι οι στόχοι

  3. 19/12 10:22

    Ελληνική υποψηφιότητα για το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019»

  4. 19/12 09:56

    Γερμανικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις για Ιούνιο, μειωμένες για Μάιο

  5. 19/12 09:45

    Το χρονικό της κατάρρευσης της ρωσικής τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα

  6. 19/12 09:36

    Μίσθωση του τουριστικού περιπτέρου στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας

  7. 19/12 09:34

    Επιχορηγήσεις για ξενοδοχεία σε Δημητσάνα και Κορώνη

  8. 19/12 09:31

    Αποφάσεις για τουριστική προβολή σε Μακεδονία-Θράκη, Δελφούς και Κάρπαθο

  9. 19/12 09:29

    Η τουριστική προβολή της Πάρου για το 2019

  10. 18/12 16:20

    Ο Άγιος Βασίλης βάφτισε αεροσκάφος της TUI

  11. 18/12 14:41

    Αποφασιστική χρονιά για την ευρωπαϊκή αεροπορία το 2019

  12. 18/12 12:21

    Γερμανικός τουρισμός: Θετικές εκτιμήσεις για το 2019

  13. 18/12 11:48

    Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας προορισμός

  14. 18/12 11:17

    ΠΟΞ: Πώς εξελίσσεται η τουριστική κίνηση για τα Χριστούγεννα

  15. 18/12 10:50

    Ανεβάζουν τις τιμές για το 2019 οι Τούρκοι ξενοδόχοι

  16. 18/12 10:11

    Ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την Airbnb

  17. 18/12 09:47

    Πρότυπο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης το Costa Navarino

  18. 18/12 09:09

    Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Χ.Κ. Βίγλας - Πισοδερίου

  19. 18/12 09:06

    Επιχορηγήσεις για 3 πολυτελή ξενοδοχεία σε Κρήτη και Κω

  20. 18/12 09:03

    Ο ΕΟΤ σε εκδήλωση του t.o. Jambo Group στη Ρώμη

  21. 18/12 09:00

    Ο ισπανικός τουρισμός κατέγραψε νέο ρεκόρ το 2018

  22. 18/12 08:53

    Το προφίλ των τουριστών που επισκέφτηκαν φέτος την Κύπρο

  23. 18/12 08:38

    Ανοιχτό από σήμερα το Χ.Κ. Παρνασσού- Νέα τιμολογιακή πολιτική

  24. 17/12 15:53

    Ματέρα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2019

  25. 17/12 13:48

    Κυπριακός τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και το Νοέμβριο

  26. 17/12 13:30

    Προβολή της Αττικής στην Ολλανδία και Βέλγιο από την Περιφέρεια

  27. 17/12 12:40

    Άδεια δόμησης για το 5άστερο ξενοδοχείο του εφοπλιστή Σπ.Ράνη στην Ελούντα

  28. 17/12 11:55

    Προβολή της Σερίφου στην USA TODAY

  29. 17/12 10:55

    Υψηλή επιδότηση για τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό μεσαίων επιχειρήσεων και στον τουρισμό

  30. 17/12 10:39

    ΣΕΤΚΕ: Νέα εποχή για τα τουριστικά καταλύματα- "Τουρισμός εμπειρίας", η νέα πρωτοβουλία

  31. 17/12 10:20

    Κυπριακός τουρισμός: Προτροπές για τις τιμές των ξενοδοχείω και Κέντρων Αναψυχής στις γιορτές

  32. 17/12 10:13

    Το νέο Δ.Σ. στο Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών

  33. 17/12 08:18

    Έρευνα: Πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί ο υπερ-τουρισμός στις πόλεις της Ευρώπης

  34. 17/12 08:00

    Επιχορηγήσεις για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στη Μύκονο και Ζάκυνθο

  35. 17/12 07:58

    Μη δασικές 3 εκτάσεις ξενοδοχείων σε Χανιά και Ρόδο

  36. 17/12 07:53

    Τι προβλέπει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για το 2019

  37. 17/12 07:51

    Μίσθωση ακινήτου με τουριστική χρήση στο Αρχαίο Λιμάνι Κορίνθου

  38. 17/12 07:47

    Ψηφιακή τουριστική προβολή της Σπάρτης

  39. 16/12 11:21

    Έλλειμμα σερβιτόρων και μαγείρων στη Γερμανία

  40. 16/12 11:15

    Το 37% των Ελλήνων αγοράζει online τα δώρα των εορτών

  41. 16/12 11:09

    Κοινόχρηστα ποδήλατα στη Ναύπακτο

  42. 16/12 11:06

    Καινοτόμες δράσεις για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στην Άρτα

  43. 16/12 11:04

    Επιτροπή Τουριστικής Προβολής στην Κόρινθο

  44. 15/12 10:58

    Έξυπνος ψηφιακός ξεναγός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

  45. 15/12 10:55

    Τα Φεστιβάλ δυνατό τουριστικό χαρτί για την Αν. Μακεδονία - Θράκη

  46. 15/12 10:50

    Αγώνας δρόμου Run the Lake στη Λίμνη Βουλιαγμένης

  47. 14/12 14:23

    ΣΕΤΚΕ: Απατεώνες υπόσχονται επιδοτήσεις στα τουριστικά καταλύματα

  48. 14/12 12:47

    Μ.Κόνσολας: Το στρατηγικό σχέδιο της Ν.Δ. για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

  49. 14/12 12:19

    Γεμάτος ελαστικά αυτοκινήτων ο βυθός στο λιμάνι Πάχης στα Μέγαρα

  50. 14/12 12:14

    Βραβείο Umwelt Champion 2019 της TUI στο Apollonia Beach Resort & Spa

  51. 14/12 11:55

    Online bookings για τα ξενοδοχεία: Ένα μεγάλο ζητούμενο του Ελληνικού τουρισμού

  52. 14/12 11:46

    Ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων στη Μήλο

  53. 14/12 11:39

    Τουρκικός τουρισμός | Έσπασαν το ρεκόρ των 35 εκατ. οι αφίξεις στο 10μηνο

  54. 14/12 11:10

    Εγκαίνια του 14ου καταστήματος για τον Όμιλο Πορτοκαλίδη Istikbal

  55. 14/12 10:35

    Αμερικανικός τουρισμός: Οι καυτοί προορισμοί και οι τάσεις για το 2019

  56. 14/12 09:58

    Προβολή της Αλοννήσου στη Φινλανδία

  57. 14/12 09:54

    To πρόγραμμα τουριστικής προβολής των Χανίων για το 2019

  58. 14/12 09:48

    Δωρεές από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

  59. 14/12 09:44

    Skyscanner: Εκτός η Ελλάδα, μέσα η Κύπρος στους top ηλιόλουστους προορισμούς το Χειμώνα

  60. 14/12 09:31

    Η υπερφορολόγηση ναρκοθετεί και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα

  61. 13/12 21:47

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας #Hubofstories

  62. 13/12 16:24

    Ελληνικός τουρισμός: Ποια είναι τα 4 βασικά ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται ο ΣΕΤΕ

  63. 13/12 14:54

    ΣΕΤΕ: Συνέργειες και συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2019

  64. 13/12 14:30

    Μ. Κόνσολας: «Νέο χωροταξικό για να έρθουν επενδύσεις στον τουρισμό»

  65. 13/12 14:24

    Ιστορικό ρεκόρ στα αεροδρόμια της χώρας στο 11μηνο- 5,6 περισσότεροι επιβάτες

  66. 13/12 12:53

    Πώς η τεχνολογία φωνητικών εντολών θα αλλάξει τον τουρισμό το 2019

  67. 13/12 12:00

    Ενιαίο αμοιβολόγιο για τα πνευματικά δικαιώματα ζητεί το ΞΕΕ με εξώδικο

  68. 13/12 11:53

    Εξαιρετική χρονιά το 2018 για την TUI- Ανάπτυξη του τουρισμού εμπειριών

  69. 13/12 11:00

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η Athens International Tourism Expo

  70. 13/12 10:53

    CNT: Ένα ελληνικό ξενοδοχείο στη χρυσή λίστα καταλυμάτων του 2019

  71. 13/12 10:46

    Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη -Grecotel: 7.000 εργαζόμενοι το 2019

  72. 13/12 10:41

    Στις 31 Ιανουαρίου οι προσφορές για το π.ξενοδοχείο Ambassadeur

  73. 13/12 10:28

    Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες προβάλλονται στην Daily Telegraph

  74. 13/12 10:06

    Η Ρώμη περιορίζει τα πούλμαν στο ιστορικό κέντρο- οι πράκτορες αντιδρούν

  75. 13/12 09:55

    Έρευνες για αρχαία στην Πλάτη Οροπεδίου Λασιθίου

  76. 13/12 09:50

    Νέα ξενοδοχεία στο Ναύπλιο

  77. 13/12 09:49

    To πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Άρτας το 2019

  78. 13/12 09:46

    Τουριστικό video για την Αλεξανδρούπολη- εκσυγχρονισμός της ιστοσελίδας της Σάμου

  79. 13/12 09:44

    Μελέτη αναβάθμισης του λιμένα Πλάκας Λήμνου

  80. 13/12 09:39

    Δήμος Κασσάνδρας: Καταγραφή αυθαίρετων τουριστικών καταλυμάτων

  81. 12/12 20:11

    Η Goldair Ηandling εξυπηρέτησε 128.000 πτήσεις το 2018

  82. 12/12 16:50

    Τα 8 νέα καταστήματα στη Στοά Εμπόρων

  83. 12/12 16:45

    Δείτε πώς η Aegean στηρίζει την επέκταση της τουριστικής περιόδου

  84. 12/12 15:13

    Μ. Κόνσολας: Η ΝΔ είναι δεσμευμένη σε μια πολιτική μείωσης των φόρων στον τουρισμό

  85. 12/12 14:20

    ΕΕ: Ναι στην παράταση της σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών

  86. 12/12 14:13

    Ο ΕΟΤ στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του t.o. Berge & Meer

  87. 12/12 14:05

    Περιφέρεια Ν.Αιγαίου: Συνεργασία με τους εστιάτορες για την "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης" το 2019

  88. 12/12 13:42

    DER Touristik: Αναδιάρθρωση στην Κ. Ευρώπη - Οι σκέψεις για τα ξενοδοχεία

  89. 12/12 12:39

    Συγκρατημένη ανησυχία στον Thomas Cook- "Η στρατηγική μας είναι σωστή παρά τις απώλειες"

  90. 12/12 12:14

    FedHATTA: Πρότυπο πιστοποίησης στα θαλάσσια σπορ

  91. 12/12 12:14

    Καμπανάκι για τον ελληνικό τουρισμό το 2019 από τη Γερμανία: Πτώση κρατήσεων για Ελλάδα- στα ύψη Τουρκία και Αίγυπτος

  92. 12/12 11:53

    Τουρισμός | 7 ψηφιακές τάσεις στα ταξίδια το 2019 (video)

  93. 12/12 11:53

    Ο τουρισμός περιπέτειας ελκύει το 50% των ταξιδιωτών

  94. 12/12 11:42

    Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για συμμετοχή στην Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού του Μονάχου

  95. 12/12 11:38

    Η Έλενα Κουντουρά «χτύπησε» το καμπανάκι της Wall Street

  96. 12/12 09:41

    Ο τουρισμός της Μακεδονίας-Θράκης στις δράσεις του υπ.Εσωτερικών

  97. 12/12 09:39

    "Πάμε Λαμία", το σλόγκαν της τουριστικής προβολής για το 2019

  98. 12/12 09:37

    Ξενώνας νέων και επέκταση κάμπινγκ στην Εύβοια

  99. 12/12 09:33

    Λεύκωμα από την Περιφέρεια Κρήτης- τουριστικοί οδηγοί από τους Δήμους Σικυωνίων και Χίου

  100. 12/12 09:17

    Δήμος Φαιστού: Διαγωνισμός για τη δημιουργία τουριστικών διαδρομών