Διεθνές συνέδριο για τη μεσογειακή διατροφή στη Χαλκιδική

Ένα από τα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, με αντικείμενο τη μεσογειακή διατροφή, πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στο ξενοδοχείο Sani Resort της Χαλκιδικής (Δευτέρα 16 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή παγκοσμίου φήμης διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών.
Το «Mediterranean Diet & Health» (Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία) βάζει τη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο του παγκοσμίου γαστρονομικού χάρτη και στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή, ενώ δίνει τη δυνατότητα προβολής των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης και της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προώθηση του brand της «Μακεδονικής Κουζίνας».
Στην πρωτοβουλία του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου αναφέρθηκαν σήμερα, σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Τσαν Δρ. Στέφανος Κάλης και ο παραγωγός και διευθυντής της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς «Οδύσσεια Μαγειρικής» (The Cooking Odyssey) Γιώργος Στάμου.
«Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί πιο κατάλληλος τόπος να φιλοξενήσει την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία. Η Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία, η Χαλκιδική, είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φίλους της μεσογειακής διατροφής και γενικότερα, του μεσογειακού τρόπου ζωής. Γι’ αυτό και πραγματικά, θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές της διοργάνωσης για την επιλογή του χώρου αυτής της ‘Οδύσσειας της Μεσογειακής Διατροφής’, παραφράζοντας λίγο τον τίτλο της πολύ επιτυχημένης και βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς του Γιώργου Στάμου», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον τουρισμό, αλλά και στο συνδυασμό των δύο πυλώνων ανάπτυξης, που επιχειρεί η Περιφέρεια, ως κεντρική πολιτική επιλογή της.
«Η απόλαυση μιας ξένης κουζίνας αποτελεί βασικό κομμάτι κάθε ταξιδιωτικής εμπειρίας. Από την πρώτη στιγμή, βασικό πυλώνα στην αναπτυξιακή μας πολιτική αποτέλεσε η δημιουργία και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας, στα αγροτικά προϊόντα που παράγονται εδώ, με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου brand name. Παράλληλα, καθιερώνουμε πλέον στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, το νέο brand name ‘Μακεδονική Κουζίνα’, με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια του τόπου μας, συνδέοντας δύο από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Εδώ παράγεται το 26% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας, δηλαδή το ¼ της παραγωγής της χώρας μας. Ταυτόχρονα, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε αφίξεις τουριστών, για δύο συνεχή έτη, στην καρδιά της θερινής τουριστικής περιόδου. Η καθιέρωση της ‘Μακεδονικής Κουζίνας’ είναι προτεραιότητα, ώστε η τοπική κουζίνα να γίνει ευρέως γνωστή και αναγνωρίσιμη και να αποκτήσει την ταυτότητα που της αξίζει», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Η καμπάνια προβολής της ‘Μακεδονικής Κουζίνας’ εξελίσσεται παράλληλα και αλληλένδετα με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, αλλά και με άλλες στοχευμένες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει», είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα:
-Το Ειδικό Τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων που δημιουργήθηκε με τη βαθιά μεταρρύθμιση του νέου Οργανισμού της Περιφέρειας.
-Το δίκτυο φορέων της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.
-Το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Με όλο αυτό το πλέγμα δράσεων και ενεργειών για πρώτη φορά οργανωμένα προχωρούμε σε προτυποποίηση και σήμανση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, και θεσμοθετούμε τη ‘Μακεδονική Κουζίνα’. Με αυθεντικές μακεδονικές συνταγές βασισμένες σε εκλεκτές πρώτες ύλες που παράγονται στα γεωγραφικά όρια των επτά περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειάς μας, στοχεύουμε στο να προσδώσουμε στην ιδιαίτερη τοπική μας γαστρονομία την ξεχωριστή ταυτότητα που έλειπε. Και ειδικά αυτά τα τελευταία χρόνια, που ο γαστρονομικός και ο οινικός τουρισμός καθώς και το ενδιαφέρον για ζητήματα διατροφής και γαστρονομίας έχουν ανοδική τάση παγκοσμίως, αναδεικνύουμε το γεγονός ότι η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να καθιερωθεί σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου για την πρωτοβουλία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Φάνη Παπά, που με το σημαντικό έργο που επιτελεί αναδεικνύει όλες τις πτυχές της αγροτικής παραγωγής και τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να προβληθεί η αγροδιατροφική αξία των προϊόντων της Μακεδονίας μέσω της προώθησης της μακεδονικής κουζίνας. «Η μακεδονική κουζίνα είναι το όχημα μέσα από το οποίο θα δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για όλα τα παραγόμενα προϊόντα στην περιοχή μας. Είναι μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρειά μας το γεγονός ότι κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τη σπουδαιότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και θα διαδώσουν τη μοναδικότητα της μακεδονικής κουζίνας διεθνώς. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους επιστήμονες και τους συνέδρους για έναν ακόμη λόγο, διότι μας δίνουν τη δυνατότητα να τους ξεναγήσουμε στους χώρους παραγωγής των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας (ελαιόλαδο, κρασιά, γαλακτοκομικά προϊόντα) και να διαπιστώσουν τον κόπο και των αγώνα των ανθρώπων που παράγουν, επενδύουν και επιχειρούν», δήλωσε ο κ. Παπάς, υπογραμμίζοντας ότι «το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι η ανταγωνιστική αξία των προϊόντων της μακεδονικής γης δεν είναι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα».
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Τσαν Δρ. Στέφανος Κάλης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θερμή υποδοχή και την υποστήριξη στο συνέδριο και αναφέρθηκε εκτενώς στις πολλαπλές ευκαιρίες που δίνει η διοργάνωση. «Για τους Έλληνες το συνέδριο αυτό αποτελεί μοναδική ευκαιρία επιστροφής στις ρίζες μας, στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχουμε μάθει από τους παππούδες μας. Για τους συνέδρους είναι μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν τα οφέλη αυτής της διατροφής, αλλά να ζήσουν εδώ, στο λίκνο της μεσογειακής διατροφής, και να γευθούν τα προϊόντα της μακεδονικής κουζίνας». Ο κ. Κάλης έκανε λόγο για τα οφέλη της διοργάνωσης στον τουρισμό και την προώθηση μιας πολύ θετικής εικόνας της Κεντρικής Μακεδονίας στο εξωτερικό, ενώ αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες για τη νεολαία, καθώς μέσα από υποτροφίες δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να παρακολουθήσουν το συνέδριο και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.
Στη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη διοργάνωση του παγκόσμιου επιστημονικού συνεδρίου για την αξία της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής αναφέρθηκε και ο παραγωγός και διευθυντής της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς «Οδύσσεια Μαγειρικής» (The Cooking Odyssey) Γιώργος Στάμου. Ο κ. Στάμου μίλησε για το τρίπτυχο «πολιτισμός-ιστορία-γαστρονομία» που προβάλλει το συνέδριο, το οποίο προωθεί το γαστρονομικό πλούτο και τη μοναδικότητα των προϊόντων της μακεδονικής γης. «Είναι σημαντικό να δώσουμε την αξία που δικαιωματικά ανήκει στα προϊόντα της περιοχής, που αποτελούν μέρος της αλυσίδας της μεσογειακής διατροφής. Προβάλλουμε όχι μόνο τα προϊόντα, αλλά και τον τόπο παραγωγής τους και την ιστορία τους», είπε ο κ. Στάμου, ο οποίος διευκρίνισε ότι το συνέδριο θα αποτελέσει κομμάτι της εκπομπής του, προβάλλοντας την Κεντρική Μακεδονία στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Η «Μακεδονική Κουζίνα» περιλαμβάνει σειρά ποιοτικών προϊόντων της μακεδονικής γης, όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια και βότανα, ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και εκλεκτά κρέατα, που συνδυάζονται σε υπέροχες συνταγές και συνθέτουν το γαστρονομικό χάρτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πιάτα που εμπνέονται από τοπικές παραδόσεις και ξυπνάνε παλιές μνήμες και συγκινήσεις. Προτάσεις που συνοδεύονται από υψηλής ποιότητας κρασιά, εμπλουτίζοντας μοναδικά κάθε γαστρονομική εμπειρία. Και όπου πρωταγωνιστική θέση έχει η ελιά, το χρυσάφι της μακεδονικής γης, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως βάση της καθημερινής μεσογειακής διατροφής, της καλής ζωής και της μακροζωίας.
18/08 13:44
Ταξίδι εξοικείωσης στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο της βρετανικής Ένωσης τουριστικών πρακτόρων ΑΙΤΟ
18/08 13:37
Οι αρχαιότεροι του ομίλου «H Hotels», της οικογένειας Χατζηλαζάρου, βραβεύθηκαν από την Ε.Ξ. Ρόδου
18/08 13:05
18/08 12:17
Που θα ταξιδεύουν μαζικά οι Βρετανοί σε 2 χρόνια – Χρονιά-ρεκόρ το 2024 στον εξερχόμενο τουρισμό
18/08 11:59
Εγκρίθηκαν Υδάτινα Πεδία στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη για πτήσεις υδροπλάνων
18/08 11:52
18/08 11:42
18/08 11:35
18/08 10:57
Τουρισμός | Virtuoso: Διαρκής άνθηση μέχρι το 2026 στα ταξίδια πολυτελείας!
18/08 10:24
13.800 κάρτες για διακοπές στην Β.Εύβοια και Σάμο τον Σεπτέμβριο
18/08 08:40
18/08 08:38
18/08 08:35
18/08 08:34
Η οικονομία της Ταϊλάνδης στηρίζεται στην ανάκαμψη του τουρισμού
18/08 08:32
17/08 16:32
Έρχεται κύμα καύσωνα - Τι προβλέπεται για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση
17/08 15:03
Ένας στους 7 Γερμανούς καλύπτει το κόστος διακοπών με υπερανάληψη
17/08 14:19
WTTC: O νόμος για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύθμισης θα βοηθήσει τον τουρισμό
17/08 13:58
Αρχαιολογική έρευνα στα αινιγματικά «σπίτια των δράκων»
17/08 13:50
17/08 12:49
17/08 12:24
17/08 11:45
Συνεργασία Visit Greece-Wego: Η Ελλάδα πιο κοντά στους ταξιδιώτες από τη Μ. Ανατολή
17/08 11:19
Τουρισμός ευεξίας | Στα 1,25 τρισ.δολάρια η αξία της αγοράς παγκοσμίως το 2027
17/08 10:18
Visit Greece | Νέο κανάλι στο Viber και νέα αυτοκόλλητα για τις πιο δροσερές καλοκαιρινές συνομιλίες
17/08 10:08
17/08 08:44
17/08 08:42
17/08 08:40
Σαουδική Αραβία: Στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με 80 εκατ. δολ.
17/08 08:38
17/08 08:34
16/08 18:55
16/08 13:57
Αερομεταφορές: Γιατί δεν θα έχουν πια... «θέση» οι ταξιδιώτες με χαμηλό budget
16/08 13:18
TUI: Η ύφεση στο Ην. Βασίλειο θα αλλάξει τους χειμερινούς προορισμούς διακοπών των Βρετανών
16/08 12:33
Ξενοδοχεία: Το 90% των επισκεπτών παραβαίνουν τους κανονισμούς – Οι 14 «θανάσιμες αμαρτίες» τους
16/08 11:41
16/08 11:13
16/08 10:44
Συνεργασία Emirates – AEGEAN για συνδεσιμότητα του Ντουμπάι με 8 ελληνικούς προορισμούς
16/08 10:41
Απεβίωσε ο Χάρης Αντωνίου, δημιουργός με τον αδερφό του Τάκη, του PLOTIN TRAVEL
16/08 10:19
16/08 09:59
Έκταση 600 στρεμμάτων στο Ελαφονήσι αγόρασε η οικογένεια Τσατσαρωνάκη
16/08 08:59
16/08 08:11
Υπουργείο Πολιτισμού: Αποφάσεις για 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στη Θηρασιά
16/08 08:09
16/08 08:07
IHG Hotels & Resorts: Νέα υπηρεσία βόλτας σκύλων στα ξενοδοχεία Kimpton στις ΗΠΑ
16/08 08:05
15/08 22:30
15/08 08:59
Ιατρικός τουρισμός | Η χαμένη ευκαιρία προσέλκυσης Βρετανών στη χώρα μας
15/08 08:51
15/08 08:34
15/08 08:16
15/08 08:05
Δήμος Αβδήρων: Aξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου «νερό πηγής Ποταμιάς»
14/08 11:48
Βασίλης Κικίλιας: Πάμε για ρεκόρ εσόδων-θα ξεπεράσουμε το 2019
14/08 08:37
14/08 08:30
Το 45% των Αμερικανών καταναλώνει τουλάχιστον τρία σνακ ημερησίως
14/08 08:28
14/08 08:27
14/08 08:25
Αδελφοποίηση Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Bomet της Κένυας
13/08 08:20
Έως το 2023 θα είναι έτοιμο το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα
13/08 08:15
13/08 08:13
13/08 08:09
Ενεργειακή λύση σε 2 μικρούς πυρηνικούς σταθμούς βρίσκει η Ολλανδία
13/08 06:11
Αίτημα για την κατασκευή της Κανδήλιας οδού και την διασύνδεση της Χαλκίδας με την Β. Εύβοια
12/08 14:38
12/08 14:36
Νέες επενδύσεις και θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό στην Ισπανία
12/08 14:34
12/08 14:31
Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων | Από τα Γιάννενα στο Dubrovnik σε 5 ώρες
12/08 14:16
12/08 11:31
Trivago | Ξενοδοχεία: Ο σωστός τρόπος να προσεγγίσετε παγκόσμιους ταξιδιώτες
12/08 10:44
12/08 10:18
Αρχίζουν ξανά οι πτήσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου
12/08 09:54
Πανσέληνος Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος απόψε σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
12/08 08:35
Υπουργείο Τουρισμού: Παραχώρηση 2 καταφυγίων τουριστικών σκαφών
12/08 08:26
Θεατρικό Μουσείο στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων
12/08 08:23
Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες στο Μεγανήσι και στη θέση Καστός Λευκάδας
12/08 08:22
11/08 16:33
Πολωνία: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα
11/08 16:11
Ενισχύσεις για 5 ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Πύλη, Πήλιο και Βόλο
11/08 14:34
11/08 13:58
Η Ε.Ξ. Μεσσηνίας καλωσορίζει την έναρξη λειτουργίας του W Escape, που αναβαθμίζει όλη την περιοχή
11/08 12:35
Επιδείνωση του καιρού για το επόμενο τριήμερο προβλέπει η ΕΜΥ
11/08 11:23
11/08 10:28
Τουρισμός | Ο FTI άνοιξε τις κρατήσεις για τις διακοπές των Γερμανών στην Ελλάδα το 2023
11/08 09:48
Τα ξενοδοχεία προσφέρονται για καριέρα υψηλής αναγνώρισης – Έξι νέες βραβεύσεις από την Ε.Ξ. Ρόδου
11/08 08:20
11/08 08:13
Chaniartoon International Comic and Animation Festival στα Χανιά
11/08 08:09
11/08 08:06
Σαουδική Αραβία: Πρώτος κλάδος με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις η εστίαση
10/08 16:44
10/08 16:11
Σλοβενία: Eπιδοτήσεις σε 10 αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις στη Λουμπλιάνα
10/08 14:16
10/08 13:50
10/08 11:43
Βασίλης Κικίλιας: «Όλοι μαζί να κρατήσουμε ψηλά το ελληνικό τουριστικό προϊόν»
10/08 11:31
10/08 09:48
10/08 08:36
10/08 08:35
Πληρωμές επιχορηγήσεων για 2 ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Χανιά και Μύκονο
10/08 08:33
Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδα
10/08 08:31
10/08 08:28
Που θα ταξιδεύουν μαζικά οι Βρετανοί σε 2 χρόνια – Χρονιά-ρεκόρ το 2024 στον εξερχόμενο τουρισμό
Τουρισμός ευεξίας | Στα 1,25 τρισ.δολάρια η αξία της αγοράς παγκοσμίως το 2027
Τουρισμός | Virtuoso: Διαρκής άνθηση μέχρι το 2026 στα ταξίδια πολυτελείας!
Συνεργασία Emirates – AEGEAN για συνδεσιμότητα του Ντουμπάι με 8 ελληνικούς προορισμούς
Εγκρίθηκαν Υδάτινα Πεδία στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη για πτήσεις υδροπλάνων
Οι αρχαιότεροι του ομίλου «H Hotels», της οικογένειας Χατζηλαζάρου, βραβεύθηκαν από την Ε.Ξ. Ρόδου
Η οικονομία της Ταϊλάνδης στηρίζεται στην ανάκαμψη του τουρισμού
Αρχαιολογική έρευνα στα αινιγματικά «σπίτια των δράκων»
13.800 κάρτες για διακοπές στην Β.Εύβοια και Σάμο τον Σεπτέμβριο
Ξενοδοχεία: Το 90% των επισκεπτών παραβαίνουν τους κανονισμούς – Οι 14 «θανάσιμες αμαρτίες» τους
Ταξίδι εξοικείωσης στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο της βρετανικής Ένωσης τουριστικών πρακτόρων ΑΙΤΟ
Έρχεται κύμα καύσωνα - Τι προβλέπεται για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση
Ένας στους 7 Γερμανούς καλύπτει το κόστος διακοπών με υπερανάληψη
WTTC: O νόμος για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύθμισης θα βοηθήσει τον τουρισμό
Απεβίωσε ο Χάρης Αντωνίου, δημιουργός με τον αδερφό του Τάκη, του PLOTIN TRAVEL
( 0 )