Τουρισμός: Πιο υψηλοί τουριστικοί φόροι στην Ευρώπη το 2024 – Τι θα ισχύσει από φέτος

04-01-24 | ΤΑΣΕΙΣ

Υψηλότερους φόρους που επιβαρύνουν τον τουρισμό θα κληθούν να καταβάλλουν αυτή τη χρονιά οι διεθνείς ταξιδιώτες στην Ευρώπη, καθώς οι προορισμοί επιδιώκουν με την επαναφορά ή αύξηση των τουριστικών φόρων να ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες, να ελέγξουν τον υπερτουρισμό και να διασφαλίσουν βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Ειδικότερα...

-Το Άμστερνταμ, που ήδη εφαρμόζει τον υψηλότερο τουριστικό φόρο στην Ευρώπη, σχεδιάζει να τον αυξήσει το 2024, ανεβαίνοντας από 7% στο 12,5% το φόρο δωματίου και από 8 ευρώ σε 11 ευρώ το άτομο ανά ημέρα στα κρουαζιερόπλοια. Τα έσοδα θα διατεθούν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του υπερτουρισμού, στη διατήρηση της καθαριότητας και στην επίλυση ζητημάτων στις γειτονιές.

-Η Βαρκελώνη αναμένεται να αυξήσει τον τουριστικό φόρο τον Απρίλιο του 2024, με έμφαση στην προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων παρά μαζικού τουρισμού. Ο φόρο θα αυξηθεί από 2,75 ευρώ τη βραδιά σε 3,25 ευρώ. Η Βαλένθια θα εισάγει τουριστικό φόρο που θα ισχύει σε όλες τις περιοχές της και θα κυμαίνεται από 50 λεπτά έως 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

-Η Ισλανδία θα εισάγει τουριστικό φόρο το 2024 χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ύψος του. Ωστόσο η Πρωθυπουργός της χώρας, Katrín Jakobsdóttir, έχει δηλώσει ότι η χρέωση θα είναι σε λογικά πλαίσια και θα κατευθυνθεί σε προγράμματα αειφορίας για ουδέτερους ρύπους της χώρας μέχρι το 2040.

-Το Olhão της Πορτογαλίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι ψαρέματος της περιοχής Algarve, ξεκίνησε να εφαρμόζει τουριστικό φόρο τον Ιούνιο του 2023, με τα μισά έσοδα από αυτόν να κατευθύνονται στην αντιμετώπιση του αρνητικού αντίκτυπου του τουρισμού. Οι επισκέπτες θα πληρώνουν 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση την υψηλή σεζόν και 1 ευρώ τον υπόλοιπο χρόνο.

-Οι τουρίστες της Βενετίας θα καλούνται να πληρώσουν το 2024 5 ευρώ για την είσοδό της στην πόλη για 30 μη συνεχόμενες ημέρες, με σκοπό να μειωθεί ο μαζικός τουρισμός. Η χρέωση ισχύει για επισκέπτες άνω των 14 ετών και θα εφαρμοστεί μέσα από μια ψυφιακή πύλη με κωδικό QR.

-Η Δανία σκοπεύει να εισάγει φόρο επιβάτη στις πτήσεις το 2025, με χρεώσεις ανά επιβάτη που θα φτάνουν τα 8,4 ευρώ στις πτήσεις εντός Ευρώπης, τα 32 ευρώ στις πτήσεις μεσαίων αποστάσεων και τα 51 ευρώ στις μακρινές μέχρι το 2030. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για τη χρήση 100% βιώσιμων καυσίμων στις πτήσεις εσωτερικού.

-Επιπλέον, από το 2025, οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που θα ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς ειδικές απαιτήσεις visa θα χρειάζεται να εγγράφονται στο σύστημα ETIAS με κόστος 7 ευρώ το άτομο. Στόχος του μέτρου είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια συνόρων και να προτατευθούν οι πολίτες της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται η πρόσφατη εισαγωγή του τέλους ανθεκτικότητας στην Ελλάδα και η χρέωση στα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν το Ντουμπρόβνικ.

διαβάστε ακόμα

Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας