Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»

26-04-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο νέος φόρος ύψους 5 ευρώ ο οποίος επιβάλλεται από την Πέμπτη, 24 Απριλίου, στους επισκέπτες της Βενετίας, με σκοπό να αποτραπούν οι συνέπειες του υπερτουρισμού.

Η τοπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Arci, σκοπεύει να κατέβει σε διαδηλώσεις μοιράζοντας «συμβολικά διαβατήρια» στους τουρίστες, ενώ ο πρώην δήμαρχoς Βενετίας, Massimo Cacciari, τάχθηκε κατά της επιβάρυνσης των τουριστών με το νέο φόρο.

Ο πρώην δήμαρχος, με δύο θητείες κατά την περίοδο 1993-2000 και 2005-2010, τονίζει ότι οι τουρίστες ήδη πληρώνουν περισσότερο στα εστιατόρια και τη δημόσια συγκοινωνία και χαρακτήρισε το φόρο «παράλογο», καλώντας τους τουρίστες να μην τον καταβάλλουν.

Θα ήθελα να δω, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos, τις αρχές της πόλης να αποδεικνύουν στο δικαστήριο τη νομιμότητα επιβολής φόρου για την είσοδο στην πόλη. «Τι θα κάνουν; Θα μπλοκάρουν τις ανθρώπινες μετακινήσεις, θα στέλνουν την αστυνομία να ελέγξει τα χαρτιά τους;», αναρωτήθηκε.

Η οργάνωση ακτιβιστών κατοίκων της Βενετίας, Venessia.com, ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι κατά της επιβολής του φόρου. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Matteo Secchi, σε δηλώσεις του στον Guardian αναφέρει: «Δεν μπορείς να επιβάλλεις χρέωση εισόδου σε μια πόλη. Αυτό που κάνουν είναι να τη μετατρέπουν σε ένα θεματικό πάρκο».

Η εκπρόσωπος του συνδέσμου στέγασης ASC, Federica Toninello, αναφέρει ότι η χρέωση των 5 ευρώ δεν θα αποτρέψει τον υπερτουρισμό γιατί το πρόβλημα δεν έγκειται στους ημερήσιους επισκέπτες, αλλά στις ελλείψεις προσιτής κατοικίας, υπογραμμίζοντας ότι η πόλη χρειάζεται πολιτικές που θα βοηθήσουν τους κατοίκους, για παράδειγμα περιορίζοντας τη δραστηριότητα της Airbnb.

Η χρέωση εισόδου θα ισχύει για 29 ημέρες της υψηλής σεζόν, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, έως τις 14 Ιουλίου για τους επισκέπτες ηλικίας άνω των 14 ετών της Παλαιάς Πόλης αλλά όχι των νησιών. Τα εισιτήρια αγοράζονται στο διαδίκτυο ή με την άφιξη των επισκεπτών. Όσοι δεν διαθέτουν εισιτήριο αντιμετωπίζουν πρόστιμα που ξεκινούν από 50 και φθάνουν τα 300 ευρώ.

Ο Βενετία είναι η πρώτη μεγάλη πόλη στον κόσμο που εφαρμόζει ένα τέτοιο μέτρο. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, 5.500 άνθρωποι αγόρασαν το εισιτήριο χθες, την πρώτη ημέρα εφαρμογής (25 Απριλίου) και τα έσοδα έφτασαν τις 27.500 ευρώ, με τις αρχές ωστόσο να επιμένουν ότι ο φόρος δεν επιβάλλεται για εισπρακτικούς λόγους.

διαβάστε ακόμα

Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας