Galataport | Κωνσταντινούπολη: το «Καλύτερο Νέο Αναπτυξιακό Έργο» στα Βραβεία MAPIC 2023

23-02-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Το Καράκιοϊ (Karaköy), μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, προσφέρει στους επισκέπτες από πολυτελή καταλύματα μέχρι καταστήματα, εστιατόρια και κέντρα σύγχρονης τέχνης. Το Galataport, το λιμάνι βάσης της Κωνσταντινούπολης για κρουαζιέρες, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Καράκιοϊ, βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο Νέο Αναπτυξιακό Έργο» παγκοσμίως στο πλαίσιο των Βραβείων MAPIC 2023. Με αυτή την αναγνώριση, το Galataport και το Καράκιοϊ ενίσχυσαν τη φήμη τους ως ο νέος πόλος έλξης της Κωνσταντινούπολης.

Το Galataport Istanbul έλαβε ειδικό βραβείο στο πλαίσιο των Βραβείων MAPIC 2023 στις Κάννες της Γαλλίας. Εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία «Καλύτερο Νέο Αναπτυξιακό Έργο» (Best New Development Project), το Galataport Istanbul βραβεύτηκε για την καινοτομία του όσον αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών, τον περιβαλλοντικό και τοπικό αντίκτυπο και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, στοιχεία που αποσκοπούν στην αύξηση της επισκεψιμότητας, της ικανοποίησης των πελατών, της μέσης δαπάνης, αλλά και στην ανάδειξη μιας ξεχωριστής εμπειρίας που προσφέρει ένας νέος εμπορικός προορισμός.

Το Galataport Istanbul παρουσιάζει στους επισκέπτες του μια ποικιλία τοπικών και διεθνών εμπορικών σημάτων, χαρίζοντάς τους μια διαφορετική και μοναδική εμπειρία. Ξεχωρίζει ως ένα πλούσιο κέντρο γαστρονομίας, με το 40% της έκτασής του να διατίθεται σε χώρους εστίασης. Δεν στεγάζει απλώς τους σημαντικότερους ομίλους λιανικής και τους μεγαλύτερους επενδυτές της Τουρκίας, αλλά διαθέτει και σημαντικά εμπορικά σήματα. Το Paket Postanesi (Ταχυδρομικό Γραφείο), ένα από τα συμβολικά μνημεία του Galataport Istanbul, ενώνει το παρελθόν και το παρόν του πολυπολιτισμικού εμπορίου και της τέχνης των χειροποίητων αντικειμένων του Καράκιοϊ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μόδας, του ντιζάιν, της γαστρονομίας και των χειροποίητων κοσμημάτων που έχουν διαδοθεί από την Κωνσταντινούπολη σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξασφαλίζοντας τη συνάντηση διαφορετικών κοινών στον ίδιο χώρο, φιλοξενεί ανοιχτές σε όλους εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού και δύο εξέχοντα μουσεία τέχνης της Τουρκίας.

Με θέα στον Βόσπορο

Το Καράκιοϊ, το οποίο βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του Γαλατά και κάτω από τον ομώνυμο πύργο, καλύπτει μια περιοχή από τις όχθες του Κεράτιου Κόλπου έως τον Βόσπορο. Μια από τις παλαιότερες και ιστορικότερες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, καθώς και σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβος μεταφορών, το Καράκιοϊ αποτελεί ένα hotspot που ανθίζει με νέους χώρους τέχνης, ντιζάιν και εστίασης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει μια σειρά παραδοσιακών χαρακτηριστικών και αρχιτεκτονημάτων της περιοχής.

Η εντυπωσιακή θέα του Βοσπόρου καλωσορίζει όσους συμμετέχουν σε κρουαζιέρα που περιλαμβάνει στάση στο Galataport, όταν το πλοίο ετοιμάζεται να «δέσει» στο  Καράκιοϊ. Από την άλλη, η διάσχιση της περίφημης γέφυρας του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φτάσει κάποιος στην περιοχή του λιμανιού του Καράκιοϊ. Μετατρέποντας το ιστορικό λιμάνι της Κωνσταντινούπολης σε μια ζωντανή γειτονιά γαστρονομίας, πολιτισμού, τεχνών και αγορών, το Galataport φιλοξενεί και τα δύο πολύ διάσημα μουσεία της Κωνσταντινούπολης.

Το İstanbul Modern, το πρώτο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Τουρκίας, βρίσκεται στους χώρους του Galataport της Κωνσταντινούπολης. Ο βραβευμένος με το βραβείο Pritzker αρχιτέκτονας Renzo Piano σχεδίασε το κτίριο εμπνεόμενος από τα στραφταλίζοντα νερά του Βοσπόρου και τις αντανακλάσεις του φωτός. Στους χώρους του İstanbul Modern εκτίθενται διάφορα έργα τέχνης καλλιτεχνών από την Τουρκία και τον διεθνή χώρο. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης εκθέματα παγκόσμιας μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στους χώρους μόνιμων και προσωρινών εκθέσεων.

Το Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο μουσείο πλαστικών τεχνών της Τουρκίας, βρίσκεται επίσης στην ίδια γειτονιά. Στους χώρους του παρουσιάζεται μια σημαντική επισκόπηση της τουρκικής ιστορίας της τέχνης από την ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα έως τα τέλη του εικοστού αιώνα. Στη συλλογή του μουσείου συμπεριλαμβάνονται 10.497 πίνακες ζωγραφικής, 719 γλυπτά, 257 κεραμικά, 182 καλλιγραφίες, 10 εικόνες και μία εγκατάσταση.

Το Καράκιοϊ αποτελεί παράδειγμα της ενέργειας και της πολυπολιτισμικής δομής της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η ζωντανή γειτονιά είναι επίσης γνωστή για μια σειρά από τεμένη, εκκλησίες και συναγωγές μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας. Το τέμενος Κιλίτς Αλί Πασά (Kılıç Ali Paşa) και η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή στον Γαλατά συγκαταλέγονται στα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής.

διαβάστε ακόμα

Το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Επιχειρηματιών Ενοικιάσεως Οχημάτων Ρόδου
Όλγα Κεφαλογιάννη | Το τέλος ανθεκτικότητας να χρηματοδοτεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης
Τουρισμός | Η εποχή των χίπις αναβιώνει και αυτό το καλοκαίρι στα Μάταλα | „Today is life. Tomorrow never comes“
Ένωση Μαρινών Ελλάδας | Να μη χαθεί η σπάνια ευκαιρία χρηματοδότησης για τις Ελληνικές Μαρίνες
Τουρισμός: Συνεργασία Eurowings Holidays με Dertour για δυναμικά πακέτα last-minute
Βαλεαρίδες: 16 εκατ. ευρώ ετησίως για την εξάλειψη των μεθυσμένων τουριστών
Σε λειτουργία η πλατφόρμα JOBmatch, που συνδέει εργοδότες και όσους αναζητούν εργασία σε Τουρισμό - Εστίαση
Παρίσι: Επιχείρηση-σκούπα με επίκεντρο τους αστέγους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων
Τουρισμός | Νέες τακτικές συνδέσεις ζητούν οι τουριστικοί φορείς των Ιωαννίνων
WTTC | Ο τουρισμός της Πορτογαλίας ετοιμάζεται για ένα ιστορικό έτος