Ανησυχία στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια για τον Γερμανικό τουρισμό

15-01-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Aνησυχία έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες του τουρισμού των Καναρίων και των Βαλεαρίδων η πρόθεση της Γερμανίας να επιβάλει φόρο 19% στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων από την 1η Μαϊου.

Ο κλάδος εκφράζει έντονη ανησυχία για τη Γερμανική αγορά η οποία είναι η σημαντικότερη διεθνής για τις Βαλεαρίδες και η δεύτερη σημαντικότερη για τα Κανάρια, και η οποία το 2023 είχε ήδη παρουσιάσει μείωση 5%, σε αφίξεις, έναντι του 2019.

Τώρα, με την αναμενόμενη αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων για τους Γερμανούς, όλοι ανησυχούν για περαιτέρω μείωση το 2024.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Las Palmas (FEHT), José María Mañaricúa, εξέφρασε την ανησυχία του σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με τους Βρετανούς, οι Γερμανοί ταξιδιώτες είναι πιο ευάλωτοι στην οικονομική κατάσταση ως προς την απόφαση να ταξιδέψουν, καθώς, όπως είπε, εξοικονομούν περισσότερα και είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην κατανάλωση άλλων αγαθών αποφεύγοντας τις διακοπές.

Η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων πρόσφατα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση εκφράζοντας την μη αποδοχή του φόρου που επέβαλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner αλλά και την πεποίθηση ότι η Γερμανία δεν θα προχωρήσει τη διαδικασία, δεδομένου ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από το κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού των Βαλεαρίδων, Jaume Bauzà, επισήμανε ότι κάθε αύξηση στους φόρους έχει άμεσο αντίκτυπο στον καταναλωτή, και ιδιαίτερα τον Γερμανό, ο οποίος είναι ο δεύτερος σημαντικότερος για τον προορισμό μετά τον εσωτερικό τουρισμό.

Ο κ. Bauzà θεωρεί ότι «το να σταματήσει η τουριστική δραστηριότητα δεν φαίνεται ως η καλύτερη λύση για την επίλυση μιας δύσκολης οικονομικής κατάστασης». Υπό αυτή την έννοια, ο υπουργός ζήτησε από τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τουρισμού, Jordi Hereu, να μεσολαβήσει ώστε η γερμανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της επί του θέματος.

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους