Ισπανία: Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών η ανεργία τον Δεκέμβριο

08-01-24 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο αριθμός των ανέργων κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2023 εμφανίζεται μειωμένος στα 2,7 εκατ. άτομα στην Ισπανία με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία των ισπανικών Υπουργείων Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο αριθμός αυτός εφόσον επαληθευθεί φθάνει στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός Δεκεμβρίου κατά τα τελευταία 16 έτη. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια ω στοιχεία, ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων εργαζομένων στο ισπανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ανέρχεται στο τέλος του 2023 σε 20,8 εκατ. άτομα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με εγχώριες εκτιμήσεις, παρά τον σχετικά υψηλό εγχώριο πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και το συνολικά αυξημένο επίπεδο τιμών στην παγκόσμια οικονομία, η ισπανική αγορά εργασίας εμφανίστηκε να φθάνει σε 20,84 εκατ. κοινωνικά ασφαλισμένων στο τέλος του 2023. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, συνολικά η απασχόληση και η αγορά εργασίας στην Ισπανία συμπεριφέρθηκαν με σχετικά σταθερό τρόπο στη διάρκεια του 2023. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η ανεργία παρουσίασε μείωση μόνο κατά τους έξι μήνες από τους δώδεκα μήνες του παρελθόντος έτους, το επίπεδό της δεν υπερέβη ποτέ τα 3 εκατ. άτομα κατά τη διάρκεια του 2023. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Δεκέμβριο 2023 μειώθηκε σημαντικά κατά 130,2 χιλ. άτομα έναντι του τέλους του 2022 (-4,59%) ανερχόμενος σε 2,707 εκατ. ανέργους (μειωμένος και σε μηνιαία βάση, κατά 27.375 άτομα έναντι του Νοεμβρίου 2023). Ταυτόχρονα πάντως και σύμφωνα με τα ίδια ως άνω στοιχεία, ο αριθμός των προσλήψεων υποχώρησε επίσης, με τον αριθμό συμβάσεων αορίστου χρόνου να έχει μειωθεί και να καταλήγει σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι εκείνων του προηγούμενου έτους, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε γενικά μείωση στις υπογραφές συμβάσεων εργασίας οποιουδήποτε τύπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος (με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν προσωρινές σχέσεις εργασίας).

Εν τούτοις, με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων ισπανικών Υπουργείων, στη χώρα δημιουργήθηκαν συνολικά περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας το 2023 (συγκεκριμένα 539,74 χιλ. περισσότεροι κοινωνικά ασφαλισμένοι, καταβάλλοντες εισφορές στη διάρκεια του 2023 έναντι του 2022), με τις περισσότερες από αυτές στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας