Ισπανία: Η τιμή της βενζίνης κλείνει το 2023 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών

31-12-23 | ΚΟΣΜΟΣ

O εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία υποχώρησε ελαφρώς το μήνα Δεκέμβριο στο 3,1% σε ετήσια βάση, έναντι 3,2% τον προηγούμενο μήνα, υπολειπόμενος των προσδοκιών της αγοράς για 3,4%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Πρόκειται για μικρή μείωση της τάξεως του ενός δεκάτου σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα το ποσοστό ήταν κατά 2,6 μονάδες υψηλότερο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των καυσίμων και των φρέσκων τροφίμων, έκλεισε τον Δεκέμβριο στο 3,8%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και οι χαμηλότερες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων συνέβαλαν σε αυτή τη μείωση, αν και ο στόχος του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ακόμα μακριά.

Ο μέσος ισπανικός πληθωρισμός, ο οποίος έκλεισε το 2022 στο 8,4%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1986, μειώθηκε το 2023 στο 3,5%. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές το 2023 ήταν ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από αποπληθωρισμό, χάρη στη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στον ΔΤΚ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί εδώ και 13 εβδομάδες και έχει κλείσει το 2023 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, ενώ οι τιμές των τροφίμων επιβραδύνονται από τον Ιούλιο.

Σημειώνεται δε ότι παρά τη μηνιαία πτώση των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, στο ποσοστό του πληθωρισμού δεν αποτυπώνεται έντονη μείωση, λόγω της πολύ απότομης πτώσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας πριν από ένα χρόνο.

Ως προς τις προβλέψεις για το 2024, ισπανικοί οικονομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια συνέχιση της τάσης συγκράτησης προς το 2%, εφόσον δεν υπάρξουν πρόσθετες διαταραχές, με τον δομικό πληθωρισμό να εξακολουθεί να μειώνεται σταδιακά.

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους