Τουρκικός τουρισμός | Στο 5,1% του ΑΕΠ η συνεισφορά των ταξιδιωτικών εσόδων

30-12-23 | ΚΟΣΜΟΣ

Η συμβολή των τουριστικών εσόδων στο ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε από 2,1% σε 5,1% τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση Tourism Sector Assessment 2023 που εκπόνησε η Ernst & Young.

Η Τουρκία φιλοξένησε το 2022 συνολικά 51 εκατ. επισκέπτες (μαζί με τους Τούρκους του εξωτερικού) κατακτώντας την 5η θέση παγκοσμίως μετά τη Γαλλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία. Σημειώνεται ότι, τα έσοδα από τον τουρισμό της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 27%. σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2023, φτάνοντας τα 21,7 δισ. δολάρια.

Η έκθεση τονίζει ότι η σημαντική χώρα προέλευσης επισκεπτών, για το 2022 και για το πρώτο εξάμηνο 2023,  ήταν η Ρωσία, σημειώνοντας αύξηση 34% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και φθάνοντας τα 5,2 εκατ. άτομα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επισκέπτες από τη Ρωσία αποτελούσαν το 13% του συνολικού αριθμού επισκεπτών. Οι τουρίστες από τη Γερμανία, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, με 12%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών από την Αγγλία αυξήθηκε κατά 12 %, σε σχέση την ίδια περίοδο του 2022, καταλαμβάνοντας την 3η θέση.

Μετά τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (Galataport, Kusadası κλπ), η Τουρκία έχει αυξήσει το ποσοστό τουρισμού κρουαζιέρας, καθώς 483 χιλιάδες επισκέπτες επισκέφθηκαν την Τουρκία με κρουαζιέρα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που ελλιμενίστηκαν στα λιμάνια αυξήθηκε κατά 32 % (420 πλοία) και ο αριθμός των επιβατών κατά 107% (31.057 επιβάτες) την εν λόγω περίοδο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται ότι η Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε 11,5 εκατ. ξένους επισκέπτες το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ ο συνολικός αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Πόλη το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 16,22 % σε σχέση την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες προήλθαν από τη Ρωσία. Οι τουρίστες από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν το 9,33 % των συνολικών επισκεπτών στην Κωνσταντινούπολη, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς με 7,72 % και τους Ιρανούς στην τρίτη θέση με 6,85%.

Την Κωνσταντινούπολη, ως κύριος χώρος υποδοχής επισκεπτών, ακολουθεί η Αττάλεια, που βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου και είναι γνωστή για τα παραθεριστικά της θέρετρα, με 12,82 εκατ. ξένους επισκέπτες το 2022, ενώ η Αδριανούπολη, που συνορεύει με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 4,64 εκατ. ξένους επισκέπτες. Η Αλικαρνασσός βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ η Muğla, εμφανίζεται στην 5η θέση.

Παράλληλα, συνεχίζει να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον τουρισμό υγείας στην Τουρκία, καθώς 746.290 επισκέφθηκαν την Τουρκία για υπηρεσίες υγείας το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα έσοδα από τον τουρισμό υγείας έφτασαν το 1,33 δισ. δολ. για την σχετική περίοδο, με αύξηση 88% το 2022 σε σχέση με το 2021.

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους
Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις
Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας