Μαγιόρκα: Ο οικολογικός φόρος θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα

24-02-16 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι ξενοδόχοι στις Βαλεαρίδες Νήσους φοβούνται ότι η επικείμενη επιβολή του οικολογικού φόρου τον Ιούνιο θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του προορισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικολογικός  φόρος θα κυμαίνεται από 0,25 ευρώ εως 2 ευρώ ανά άτομο την ημέρα, ανάλογα με τον τύπο καταλύματος, που θα διαμένουν οι τουρίστες. Θα εξαιρεθούν από την επιβολή φόρου τα παιδιά κάτω των 14 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η τοπική κυβέρνηση προσδοκά να έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 50 έως 80 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιούνται για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών. 

Η πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγιόρκας Inmaculada Benito είπε ότι οι Βαλεαρίδες θα είναι ο μόνος παραλιακός προορισμός της Μεσογείου που θα έχει έναν τέτοιο φόρο, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός των νησιών εισφέρει 2 δισ.ευρώ το χρόνο στα φορολογικά έσοδα.

Παράλληλα με τον οικολογικό φόρο, ένας νέος νόμος έχει τεθεί σε ισχύ για τις κατασκευές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των ξενοδοχειακών επανδύσεων και σε επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων μονάδων.

Η κυρία Inmaculada Benito εισηγείται επίσης περιορισμούς στις ενοικιάσεις βιλών και σπτιών στη Μαγιόρκα για να αποφευχθεί η μαζική προσφορά καταλυμάτων. Τώρα, υπάρχουν 400.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, με το νησί να υποδέχεται 13 εκατ. τουρίστες ετησίως. Τυχόν απελευθέρωση στην αγορά ιδιωτικών καταλυμάτων θα δημιουργήσει κλίνες για 25 εκατομμύρια επισκέπτες, που δεν μπορεί να προσελκύσει άμεσα η Μαγιόρκα.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους