Επιστημονικό συμπόσιο Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα

26-02-19 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Στη Λάρισα στις 1 και 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το επιστημονικό συμπόσιο Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα.

Πρόκειται για ένα συμπόσιο με ερευνητές, ιστορικούς και αρχαιολόγους, το οποίο θα πλαισιώνει τη σχετική έκθεση που οργανώνεται αυτό το διάστημα στο Διαχρονικό Μουσείο, με 68 κειμήλια του 16ου αιώνα όπως εικόνες, αργυρά ανάγλυφα, ευαγγέλια και χρυσοκέντητα χειρόγραφα, που προέρχονται από γνωστές εκκλησιαστικές συλλογές και μοναστήρια. Στο συμπόσιο θα συζητηθούν ζητήματα γύρω από τα αντικείμενα αυτά και την εποχή τους, που υπήρξε εποχή μεγάλης ακμής για τη Θεσσαλία και οδήγησε στην συσπείρωση του ελληνικού πληθυσμού την περίοδο της οθωμανικής κατοχής.

Σκοπός του συμποσίου, είναι να προβάλλει στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό την μεγάλη αξία των εκκλησιαστικών αντικειμένων της Θεσσαλίας του 16ου αιώνα, καθώς και των προσώπων στα οποία οφείλεται η δημιουργία τους, άγιοι, μητροπολίτες και μοναχοί. Παράλληλα, επιδιώκει να αυξήσει την επαγρύπνηση για τη διάσωση και τη συντήρησή τους, καθώς έχουν μεγάλη καλλιτεχνική και ιστορική αξία και μπορούν να συμβάλουν κατά πολύ στην προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς προέρχονται από όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας. Μέσα από αυτά αναδεικνύεται πλήθος καλλιτεχνών της εποχής άγνωστων μέχρι σήμερα.

Απευθύνεται σε ιστορικούς, αρχαιολόγους, ιερείς, θεολόγους και ευρύτερο κοινό με ιστορικά ενδιαφέροντα, καθώς τα θέματα αφορούν εκκλησίες και μοναστήρια με μεγάλη γεωγραφική διασπορά εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το κοινό αναμένεται ποικίλο.

Οι συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο