Ο Γαστροτουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο των events του Gastronomy Forum της 14ης HORECA με κύριο μέλημα των αρχιμαγείρων – εισηγητών να διατηρούν πάντοτε τους chefs σε επαφή με την ουσία της μαγειρικής τέχνης.
Η αυλαία του Forum άνοιξε χθες με μια σειρά εισηγήσεων και πάνελ γύρω από τον Γαστροτουρισμό, με εκπροσώπους της εστιατορικής σκηνής και του Τουρισμού από τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, τους Λειψούς και την Κεφαλονιά. Μεταξύ τους και οι κ.κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης & Γεωργία Τσάρα, που μίλησαν για το εξαιρετικά επιτυχημένο εστιατόριο Selene στη Σαντορίνη, αλλά και η κα Καραγκούνη Αγγελική από τον ΣΕΤΕ, που μαζί με τις Αθανασοπούλου Μαρία και Κρασσά Χρύσα, World Food Travel Association Ambassadors, συζήτησαν για τα περιθώρια ανάπτυξης του Γαστροτουρισμού στη χώρα μας.
Σήμερα παρουσιάστηκαν οι γαστρονομικές ταυτότητες της Νάξου, της Ρόδου και της Τήνου ενώ σε ειδική εκδήλωση η Σίσσυ Αγγελοπούλου, υπεύθυνη του προγράμματος παρουσίασε το «Ελληνικό Πρωινό» του ΞΕΕ και η Χρυσούλα Παπαλέξη από το Ξενοδοχείο Γανυμήδης παρουσίασε το πρότυπο πρωινό Φωκίδας.
Το πρόγραμμα του Gastronomy Forum περιελάμβανε και τις παρουσιάσεις των executive chefs, Τάσου Ζησόπουλου και Τάσου Τόλη, γύρω από τα trends στο bread pairing, αλλά και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο του κ. Νίκου Γκιώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων, Υπεύθυνου Επιστημονικής Επιτροπής ΠΕΤΕΤ για την Επικοινωνία των επιχειρηματιών εστίασης με τους καταναλωτές μέσω των καταλόγων. Στη διάρκειά του συζητήθηκαν τα σωστά και τα λάθη που συναντάμε συχνά στα μενού, αλλά και οι ενδείξεις που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά σε αυτά.
Μεγάλο ενδιαφέρον στο σημερινό πρόγραμμα είχε η παρουσίαση της νέας τάσης «Veganισμός & Ωμοφαγία» που παρουσίασαν οι Άλκιστης Αλεξανδράτου, Ντέμμυ Γεωργίου από το Λάιμ Bistro.
17:00 – 17:45
Νέες τάσεις – High End Gastronomy Masterclass
Psomopoulos Stavros – Chef
18:00 – 18:45
Γαστρονομική ταυτότητα – Ήπειρος
Τάσος Τόλης, Δότσιος Άδαμος – ex. Chefs , Στάθης Σιούτης – Γ.Γ. Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων
11:00 – 11:45
Γαστρονομική ταυτότητα – Σάμος
Μπιλιμπάς Ευάγγελος – ex. Chef, Ικαρίου Μαργαρίτα – ΕΟΣ Σάμου
12:00 – 12:45
Νέες τάσεις – Street food με ΠΟΠ προϊόντα
13:00 – 13:45
Νέες τάσεις – η εποχικότητα στο μενού
Αθανασιάδης Χρήστος συνιδιοκτήτης – Nice n easy
14:00 – 14:45
Νέες τάσεις – Brunch
Καπετανάκης Κώστας, Σμπίλη Μαρία, Μιχαλάκη Ιάνθη – Estrella
15:00 – 15:45
Νέες τάσεις – Μαγειρεύοντας με λουλούδια
Μπιλιμπάς Βαγγέλης – Afrodite Restaurant Σάμος
16:00 – 16:45
Γαστρονομική ταυτότητα – Κρήτη
Σμαραγδακης Βαγγέλης – Epos Hotel
17:00 – 17:45
Right the wrongs – Προσφέροντας εμπειρία στον πελάτη
Χάτζη Σκευοφύλακα – Customer Experience Expert & Business Mentor
18:00 – 18:45
Γαστρονομική ταυτότητα – Αρχαία Ελληνική διατροφή
Dr. Ντόρα Κατσονοπούλου – Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Cornell University, Κεχρής Δημήτρης – ex. Chef, Χάλαρης Λεωνίδας – ex. Pastry chef
11:00 – 11:45
Κοινωνική ευαισθησία & διαχείριση τροφίμων – Μπορούμε
12:00 – 12:45
Γαστρονομική ταυτότητα – Σκοπέλου γεύσεις
Μαίρη Διαμαντή – Πρόεδρος ξενοδόχων Σκοπέλου, Αθηνά Ντάκη & Μάχη Κλωνάρη – Αντιδήμαρχοι Σκοπέλου, Λιθαδιώτη Μερόπη – chef
13:00 – 13:45
Γαστροτουριστικοί προορισμοί
Κρεμέζη Αγλαΐα & Μωραΐτης Κώστας – Kea Artisanal Cooking Vacation
14:00 – 14:45
Νέες τάσεις – Τεχνικές ωμών θαλασσινών
Μίλτος Γιάννου – Ακροβόλι restaurant
15:00 – 15:45
Γαστρονομική ταυτότητα – Πελοπόννησος
Μπουρτσουκλής Παναγιώτης – Τα κόκκινα πιθάρια, Arcadia resort
16:00 – 16:45
Γαστροτουριστικοί προορισμοί
Ξεκάλου Κατερίνα, Αριστέα Δαφνομίλη, Άντα Ζανά – Avli Hotel Κρήτη
17:00 – 17:45
Γαστροτουριστικοί προορισμοί – Θρησκευτικός τουρισμός
Έφη Γρηγοριάδου – Συγγραφέας λαογράφος, Χρήστος Μαντάς – Μηχανικός τροφίμων, Κοκκάλας Παναγιώτης – Εx. Chef
18:00 – 18:45
Γαστροτουριστικοί προορισμοί
Φραγκεδάκη Τέτα, Αντωνέλλη Χριστιάννα – Mykonian Spiti