ETC: Ο υπερ-τουρισμός και η διαχείρισή του

08-02-19 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Η άμεση ανάγκη για την εξισορρόπηση των αναγκών της τουριστικής βιομηχανίας, των ταξιδιωτών, των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος συζητήθηκαν κατά το Συνέδριο Διαχείρισης Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης στην Ευρώπη, που διοργάνωσε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, ETC, στην Κρακοβία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Πολωνίας.

Σε αυτόν το στόχο αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Πολωνίας, Robert Andrzejczyk.

Το συνέδριο επικεντρώθηκε σε συζητήσεις για καινοτόμες προσεγγίσεις διαχείρισης της ανάπτυξης αειφόρου τουρισμού.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να συζητηθούν τα αίτια και οι συνέπειες του υπερτουρισμού στην Ευρώπη καθώς και η διάψευση μύθων και παρανοήσεων σε σχέση με τον όρο. Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκαν οι καλύτερε πρακτικές και έγινε αξιολόγηση των προσεγγίσεων που μπορεί να βρουν χρήσιμες διαφορετικοί προορισμοί για την περίπτωσή τους.

Πάνω από 100 ειδικοί από οργανισμούς διαχείρισης προορισμού, τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα συζήτησαν τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος, όπως τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και τα όρια ανάπτυξης.

Συζητήθηκε ακόμα η αντίληψη του τουρισμού μέσα από την εκπαίδευση των κοινωνιών, τη συμμετοχή και την ενδυνάμωσή τους.

Τα τέσσερα βήματα για έναν προορισμό που ανθεί τουριστικά, όπως αναδείχθηκαν στο συνέδριο, είναι η ενημέρωση, η υπευθυνότητα, η συνεργασία και η διασύνδεση.

Σύμφωνα με έρευνα της TCI Research που παρουσιάστηκε στη συνέχεια, ο υπερτουρισμός και οι επιπτώσεις του συνεχίζουν να αναταράσσουν τα ταξίδια και την τουριστική βιομηχανία, όμως το πρόβλημα συνήθως δεν είναι η ανάπτυξη καθαυτή αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται διαχείρισή της ως τμήμα του σχεδιασμού των πόλεων.

Τέθηκε δε στο επίκεντρο ο αντίκτυπος της μη αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπου διαπιστώθηκε οτι η μικρή χωρητικότητα των αγροτικών περιοχών που υποδέχονται όλο και περισσότερους επισκέπτες τις καθιστά ευάλωτες στον υπερτουρισμό.

Από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, κατά τη διαδικασία ανάδειξης πιθανώ λύσεων και στρατηγικών στη διαχείριση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τους ρόλους και τις ευθύνες διαφορετικών κλάδων στην επίτευξη της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, με σωστή εξισσορόπηση οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικού αντίκτυπου και κοινωνικής αξίας.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι