W-eat 2019: Νέα έκθεση εστίασης και αναψυχής

01-02-19 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Η «W-eat 2019», η νέα μητροπολιτική έκθεση γαστρονομίας που θα διατρέξει με ασφάλεια την Παραϊόνια Ελλάδα, ανοίγοντας δρόμους εξωστρέφειας για χιλιάδες επαγγελματίες στους χώρους της εστίασης και του τουρισμού, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στα μέλη της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων). 

Πρόκειται για την νέα κλαδική έκθεση εστίασης, αναψυχής και τουρισμού, μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ στα γραφεία της Διαχειριστικής στην Πάτρα, με στόχο να αξιοποιηθούν δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες αξιόπιστες και ασφαλείς οδικές υποδομές που διατρέχουν πλέον ολόκληρο σχεδόν το Δυτικό Αξονα της χώρας. 

Η «W-eat» αποτελεί και την μετεξέλιξη της επιτυχημένης ετήσιας έκθεσης «Westia», αναβαθμισμένη σε επίπεδο και χαρακτήρα υψηλής τοπικής γαστρονομίας.

Είναι η ώρα να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να κάνουμε μια προσπάθεια σύζευξης των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης της Αχαΐας, με επιχειρήσεις απο όλες τις Παραϊόνιες περιοχές που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του Δυτικού Αξονα της χώρας, ανέφερε εισηγητικά προς τους συναδέλφους του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόεδρος της Διαχειριστικής, Πλάτων Μαρλαφέκας. O Κ.Μαρλαφέκας αναφέρθηκε επίσης και στις προοπτικές που υπάρχουν, μέσα από τους διακρατικούς διαδρόμους που έχει ήδη ανοίξει το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής συνεργασίας Interreg, για συνεργασία με τους Ιταλούς πάνω σε ένα κοινό πλάνο προσέλκυσης ενδιαφέροντος στον γαστρονομικό τουρισμό στην ΝΑ Ευρώπη με κοινές δράσεις στην εστίαση.

Την αναλυτική παρουσίαση των σχεδίων του ΣΚΕΑΝΑ και των προοπτικών της «W-eat» έκανε ο διευθυντής της έκθεσης Δημήτρης Κούτρας.

Ο κ.Κούτρας αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που βρίσκεται πίσω από την νέα προσπάθεια, να παραχθεί και να αποτυπωθεί ένα γαστρονομικό πρότυπο που να καλύπτει την Παραϊόνια Ελλάδα, ώστε να καταστεί ένα ισχυρό και εξαγώγιμο τουριστικό προϊόν σε μια αναπτυσσόμενη διεθνή αγορά γαστρονομικού τουρισμού.

Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κατανομή των κλινών απαιτεί μια ειδική προσέγγιση όσον αφορά τις διατροφικές προτάσεις σε κάθε περιοχή, σήμερα οι νέες υποδομές και δίκτυα, σε συνδυασμό με ένα νέο διαμοιρασμό στις κλίνες στο Δυτικό Αξονα (πχ. μέσω του AIRBNB), ευνοούν τις επαγγελματικές συμπράξεις  που μπορεί να έχουν διπλό όφελος, και για τον τουρισμό αλλά και βέβαια την εστίαση, προσφέροντας χειροπιαστό θετικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ.Κούτρα, πάνω από 120 εκθέτες συμπράττουν με τους επαγγελματίες της εστίασης προκειμένου να παραχθούν συγκεκριμένες προτάσεις και γαστρονομικά happening, με 10 συνταγές και 3 βραδιές Παραϊόνιας Γαστρονομίας. 

«Ο γαστρονομικός τουρισμός έχει αποδείξει ότι μπορεί να μας ανταμείψει» κατέληξε προς τους προέδρους των Επιμελητηρίων ο κ.Κούτρας, μιλώντας για μια προσπάθεια που έχουν ήδη αγκαλιάσει πολλοί φορείς, η αυτοδιοίκηση και βέβαια το Επιμελητήριο Αχαΐας, σε μια αναγνώριση της σημασίας που έχει η ανάπτυξη του κλάδου εστίασης για την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.   

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην Πιερία – Ανάδειξη του Ολύμπου και του ορεινού τουρισμού
Lufthansa: Ο στόχος για αύξηση της κερδοφορίας περνά μέσα από 4.000 απολύσεις
Nafplio Challenge 2025: Το Ναύπλιο στο επίκεντρο του αθλητικού τουρισμού
67η Γενική Συνέλευση MedCruise: Επενδύσεις, πολυτέλεια και νέοι ορίζοντες για την κρουαζιέρα
Art News | Οι must-see εκθέσεις του Οκτωβρίου
Η Υπουργός Τουρισμού στην έκθεση για τις Μεσογειακές Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές
Και η Κάρπαθος δυναμικά στην αναρρίχηση και τον εναλλακτικό τουρισμό - Τι λέει στο Τ.Ν. ο αντιδήμαρχος Τουρισμού
Ο Λευκός Πύργος: Η Μεταμόρφωση ενός Οθωμανικού Οχυρού σε Σύμβολο της Θεσσαλονίκης
Wizz Air | Έξι νέες συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2025/26
Πιστοποίηση Green Key στο Amaronda Resort & Spa στην Ερέτρια