Tourism Megatrends Conference: Οι νέες τάσεις στον κλάδο της φιλοξενίας

08-11-17 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Ένα πανόραμα νέων τάσεων στον κλάδο της φιλοξενίας παρουσιάστηκε στο Tourism Megatrends Conference που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη στο Καστρί.

Οι 8 διεθνείς ομιλητές του συνεδρίου παρουσίασαν megatrends σε επίπεδο Hospitality Strategy, Travel Experience και Tourism Marketing & Technology ενώ σε  κυρίαρχα στοιχεία για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ταξιδιωτικής εμπειρίας αναδείχθηκαν τόσο η τεχνολογία, όσο και ο ανθρώπινος παράγοντας.  

Η στρατηγική αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων για τη δυναμική ανάδειξη του ταξιδιωτικού προϊόντος αναλύθηκε σε συζήτηση πάνελ με συντονιστή τον Γιώργο Φραγκάκη - Digital Communication expert και συμμετέχοντες τους: Δήμητρα Βλάχου - Marketing Manager Celestyal Cruises, Δημήτρη Μιχελογιάννη - Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κρήτης,  Γιώργο Βελλίδη – Senior Marketing Manager ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και Γιάννη Τσίχλη - Director of Marketing του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη-Grecotel. 

Δύο έντονα διαφοροποιημένα ξενοδοχειακά concepts που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο είναι αυτό των Mama Shelter Hotels και των καινοτόμων CityHub Hotels, ολλανδικών ξενοδοχείων με δωμάτια-κάψουλες. Κοινό σημείο στις παρουσιάσεις των Serge Trigano - Ιδρυτή των Mama Shelter, και Martial Robardet - Υπεύθυνου Ανάπτυξης των CityHub είναι η δημιουργία αίσθησης κοινότητας ανάμεσα στους φιλοξενούμενους, αλλά με αρκετά διαφορετικό τρόπο σε κάθε περίπτωση. Στα Mama Shelter, τον πρώτο ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας και η αλυσίδα επενδύει ιδιαίτερα στην επιλογή προσωπικού που εξυπηρετεί τον φιλοξενούμενο με πηγαία ευγένεια και ενδιαφέρον. Στα CityHub, τη δημιουργία κοινότητας διευκολύνει ένα application που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης ώστε να επικοινωνεί τόσο με το προσωπικό του ξενοδοχείου -και να ζητά, για παράδειγμα, συστάσεις για εστιατόρια σε μία συγκεκριμένη περιοχή- όσο και με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους. Και οι δύο αλυσίδες βρίσκονται σε στάδιο δυναμικής ανάπτυξης, με τα Mama Shelter να ανοίγουν στο Βελιγράδι και την Πράγα το 2018 και τα CityHub να διερευνούν την ανάπτυξή τους σε Βαρκελόνη, Παρίσι και Αθήνα.     

Ο John Goldwyn - Vice President και Director of Planning & Landscape της WATG London, παρουσίασε το concept του Edible Resort, ενός ξενοδοχείου που περιλαμβάνει στις εκτάσεις του μποστάνια και χωράφια ικανά να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των φιλοξενούμενων. Η WATG έχει ήδη σχεδιάσει τα πρώτα βρώσιμα resorts αλλά, στην εποχή του «υπερτουρισμού», η φιλοσοφία της προσπάθειας για κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων με τοπικά παραγόμενα προϊόντα είναι οπωσδήποτε ένα θέμα που αφορά έναν πολύ ευρύτερο κύκλο ξενοδοχείων.

Σε επίπεδο στρατηγικής και επενδύσεων, ο Russell Kett – Chairman της HVS London, εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι αυτήν την περίοδο ιδιαίτερα ελκυστική για ξένους επενδυτές και ενθάρρυνε του επαγγελματίες του κλάδου να καθιστούν ευρέως διαθέσιμα τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών τους. Ο Alan Kelly - Director της Simon Kucher and Partners, ανέλυσε στρατηγικές για τον προσδιορισμό της ιδανικής τιμής διάθεσης ενός δωματίου ανάλογα με την ζήτηση αλλά και την πλατφόρμα πώλησής του. Η Mara Manente, - Director του CISET - International Centre of Studies on the Tourism Economy, μίλησε για τις νέες υπηρεσίες που αναπτύσσουν Περιφέρειες και ξενοδοχεία της Ιταλίας προκειμένου να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες των ταξιδιωτών που τις επισκέπτονται για να παρακολουθήσουν τη δημοφιλή ποδηλατική διοργάνωση Giro D’ Italia.

Ο Raimon Christiani, Global Industry Leader Travel and Transportation Industry της ΙΒΜ, επεσήμανε ότι φουτουριστικές τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Blockchain, το οποίο και επιτρέπει την πραγματοποίηση συναλλαγών χωρίς διάμεσους (όπως οι τράπεζες ή οι ΟΤΑs), έχουν ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνουν την ταξιδιωτική εμπειρία. Υποστήριξε ακόμη ότι ο κλάδος της φιλοξενίας θα ακολουθήσει τα βήματα μεγάλων εταιρειών του retail όσον αφορά την εξατομικευμένη προσέγγιση των πελατών και ότι αυτό θα αυξήσει τις πωλήσεις ανά πελάτη και τα κέρδη για την επιχείρηση.  

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα workshop αφιερωμένο στις τελευταίες τάσεις στον χώρο του social & digital tourism και με ένα πρωτότυπο escape game με θέμα τη βελτίωση της απόδοσης των ομάδων κάτω από συνθήκες πίεσης.

διαβάστε ακόμα

HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο
H Πάρος φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας OPTIMIST–U13
Airbnb: Έκδοση Καλοκαιριού 2024 | Εξαιρετικές εμπειρίες από τους σπουδαιότερους θρύλους του κόσμου
Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη