Greek Tourism Expo 2017, Βιοκλιματικό Ξενοδοχείο

20-10-17 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

"Ημιυπαίθριος βίος δίπλα στο νερό"

To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Ελληνικό Τμήμα της UIA και το διεθνές πρόγραμμα εργασίας ARES μαζί , μέσα από διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης που διοργάνωσαν μαζί απευθυνόμενοι στους αρχιτέκτονες, για βιοκλιματικό σχεδιασμό ξενοδοχείου και υπνοδωματίου με χρήση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών,  επέλεξαν την πρόταση της Ηλιοπούλου Ευτυχίας με τίτλο «Ημιυπαίθριος βίος δίπλα στο νερό», ως την πιο άρτια να κατασκευαστεί στην έκθεση Greek Tourism Expo ’17.

Στην πρόταση αυτή, συνδυάζονται παραδοσιακές και σύγχρονες βιοκλιματικές στρατηγικές δροσισμού με παράλληλη χρήση συστημάτων ΑΠΕ, στοχεύοντας σε ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο υπνοδωμάτιο ξενοδοχείου, κατάλληλο για τις μεσογειακές καλοκαιρινές κλιματολογικές συνθήκες.

Το υπνοδωμάτιο , η βασική δομική και λειτουργική μονάδα του ξενοδοχείου, αντιμετωπίζεται ως ένα κύτταρο που αυτορυθμίζεται και προσαρμόζεται στο περιβάλλον του και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του, δεν επιδιώκει να «ντύσει» την αρχιτεκτονική ιδέα αλλά να την ερμηνεύσει.

Ο χώρος του δωματίου έχει ποιότητες ημιυπαίθριου καθώς και ροή στην κίνηση, με ελαστικότητα διαχωρισμού στα  όρια του μέσα και του έξω χώρου μέχρι και της δυνατότητας πλήρους κατάργησής τους.

Το υπνοδωμάτιο χαρακτηρίζεται από την δροσιστική ωφέλεια και την οπτική και ακουστική ανακούφιση που προσφέρουν  κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες νερού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Τα στέγαστρα από φυσικά υλικά εκτός από εξωτερική σκίαση, περιβάλλουν και τον ιδιωτικό χώρο του ύπνου.

Αντανακλάσεις και ήχοι νερού, μεταβαλλόμενα  μοτίβα σκιάς και δροσιστικά ρεύματα αέρα, συνθέτουν τον τελικό χώρο.

Eπίσης η πρόβλεψη για εγκατάσταση φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών συστημάτων και η γενική εγκατάσταση ενδοδαπέδιου δροσισμού που θα υποστηρίζεται από εγκατάσταση ανάλογης γεωθερμικής αντλίας, υπολογίζεται ότι θα καλύπτουν τις ήδη χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις του δωματίου, ελαχιστοποιώντας την χρήση ενέργειας για φωτισμό, ζεστό νερό και δροσισμό και στοχεύοντας στις αποδόσεις των  κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Κατά την διάρκεια της έκθεσης, το πιλοτικό αυτό δωμάτιο θα είναι ανοικτό στους επισκέπτες, προσφέροντας εκπλήξεις τόσο για τον σχεδιασμό του, όσο και στις τεχνικές προδιαγραφές του.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν και άλλες καινοτομίες που θα κάνουν όλη την κατασκευή μοναδική.

Συντελεστές για την κατασκευή του Βιοκλιματικού δωματίου ξενοδοχείου θα είναι κορυφαίες εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες ξενοδόχους να ενημερωθούν για όλα τα συστήματα βιοκλιματικής δόμησης.

Για περισσότερες πληροφορίες www.greektourismexpo.gr

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο