Ο υπερ- τουρισμός θέμα συζήτησης στην έκθεση WTM του Λονδίνου

07-09-17 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

To ζήτημα του υπερ-τουρισμού που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου τους τελευταίους μήνες, πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κορυφής Υπουργών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της WTM που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου στην έκθεση WTM του Λονδίνου.

Ο υπερ-τουρισμός έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους δημοφιλών προορισμών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι η «εισβολή» των τουριστών στις πόλεις δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή στην πόλη.

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής θα εξετασθεί γιατί η διαχείριση της αύξησης των επισκεπτών σε τόσους δημοφιλείς προορισμούς είναι κρίσιμης σημασίας για κατοίκους και επισκέπτες και θα αναζητηθούν τρόποι με τους οποίους μπορούν να συμβαδίσουν η τουριστική ανάπτυξη και η βιωσιμότητα.

Ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Ταλέμπ Ριφάι, δήλωσε: «Η διαχείριση του αριθμού επισκεπτών σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους, σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.

Η ανάπτυξη δεν είναι ο εχθρός. Ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών δεν είναι ο εχθρός. Η ανάπτυξη είναι η αιώνια ιστορία της ανθρωπότητας. Η τουριστική ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε οικονομική ευημερία, θέσεις εργασίας και πόρους χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την ανάπτυξη της κοινότητας και την κάλυψη αναγκών που διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατά.

Ωστόσο, για να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός είναι μια εμπειρία εμπλουτισμού για τους επισκέπτες και τους κατοίκους, απαιτούνται ισχυρές πολιτικές βιώσιμου τουρισμού, πρακτικές και συνεργασία των εθνικών και τοπικών αρχών, του ιδιωτικού τομέα και των τοπικών κοινωνιών και των ίδιων των τουριστών».

Το ζήτημα θα συζητηθεί επίσης ως βασική θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμου Τουρισμού, τη μεγαλύτερη ημέρα δράσεων υπεύθυνου τουρισμού στον κόσμο, στις 8 Νοεμβρίου.

Αλλωστε, ο υπερ-τουρισμός είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς το 2017 έχει κηρυχθεί από τα Ηνωμένα Εθνη ως Ετος Βιώσιμου Τουρισμού για την Ανάπτυξη.

Περισσότεροι από 1,2 δισ. διεθνείς τουρίστες ταξίδεψαν στον κόσμο το 2016, οι οποίοι μέχρι το 2030 αναμένεται να αυξηθούν σε 1,8 δισ. Ο τουρισμός δημιουργεί το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ευθύνεται για 1 στις 10 θέσεις εργασίας και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου υπηρεσιών, καθιστώντας τον κεντρικής σημασίας στην οικονομία πολλών χωρών.

διαβάστε ακόμα

Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία