Glamping: H εμπειρία της πολυτέλειας στην ύπαιθρο

07-11-14 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Συνεχώς αυξανόμενη είναι η βάση των ταξιδιωτών στην οποία απευθύνεται η νέα μόδα στον τουρισμό αναψυχής που λέγεται Glamping. Η νέα μορφή τουρισμού αναψυχής συνδυάζει τις διακοπές στη φύση με την πολυτέλεια προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες και προτιμάται από όσους έχουν κουραστεί από τα γνωστά μοτίβα των πολυτελών διακοπών.

Το glamping, που συντίθεται από τις λέξεις glam (σημ. πολυτέλεια) και camping, μπορεί να ξεκίνησε από την Αμερική, αλλά σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι στο έργο αξιοποίησης του Κτήματος Σκάλα Σκοτίας στη Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνεται και η δημιουργία glamping. 

Το glamping απευθύνεται στους πιο απαιτητικούς κατασκηνωτές, που θέλουν μεν την χαλαρή και ανέμελη διαβίωση της ελεύθερης κατασκήνωσης, σε συνδυασμό όμως με την πολυτέλεια που παρέχει ένα ξενοδοχείο πολλών αστέρων.  

Ως αποτέλεσμα της νέας τάσης, πολυτελή καταλύματα και εστιατόρια στις ΗΠΑ διαμορφώνουν τις δικές τους εγκαταστάσεις glamping στα εθνικά πάρκα της χώρας προσελκύοντας επισκέπτες με υψηλά βαλάντια, οι οποίοι θέλουν να εξερευνήσουν την αμερικανική φύση.

Ήδη, στο Εθνικό Πάρκο Glacier καταγράφηκε φέτος ρεκόρ στον αριθμό των επισκεπτών, πριν το κλείσιμο του 2014, ενώ και άλλα εθνικά πάρκα, όπως το Yellowstone, καταγράφουν περισσότερους επισκέπτες από άλλες χρονιές.

Το πρώτο glamping στην Ελλάδα έχει αναλάβει να το διαμορφώσει η Skotina Resort Α.Ε και θα εντάσσεται στο μεγάλο έργο αξιοποίησης του Κτήματος Σκάλα Σκοτίνας στη Βόρεια Ελλάδα.

«Θέλουμε να διαφοροποιήσουμε την κατασκηνωτική εμπειρία για Έλληνες και ξένους τουρίστες. Αποφασίσαμε στο Skotina Resort να ακολουθήσουμε το glamping, τη διεθνή τάση και για glamorous camping, δηλαδή για καταλύματα που κάνει δυνατή την πολύ άνετη και πολυτελή διαμονή σε σκηνές», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Σπυριδόπουλος.

Τι αναζητούν όμως οι επισκέπτες του glamping; 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του πρακτορείου Ariz. Virtuoso/ Touch the Southwest, Bruce Sawyer, οι επισκέπτες πλέον αναζητούν εμπειρίες πέραν αυτών που προσφέρει το κλασικό κάμπινγκ καθώς θέλουν να είναι στην ύπαιθρο και να κάνουν δραστηριότητες την ημέρα και το βράδυ να δειπνούν σε ένα καλό εστιατόριο.

Επίσης, όπως επισημαίνει η Caroline B. Wood, σπεσιαλίστας της Brownell Travel In Birmingham για τη βορειοδυτική Αμερική, το glamping βοηθά τους κατοίκους των πόλεων, οι οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι με δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, την ιππασία και την ορειβασία, να συνδέονται με τη φύση με οικείο τρόπο.

Στο ταξιδιωτικό κοινό της Αμερικής, το glamping, κατά την περίοδο της κρίσης, λειτούργησε ως μια διέξοδος για κοντινές διακοπές, όμως ακόμη και μετά κρίσης η τάση συνεχίζεται.

Επιπλέον, η περιπέτεια πολυτελείας που προσφέρει το glamping δημιουργεί αυθεντικές εμπειρίες που οι πελάτες δεν βρίσκουν στις παραδοσιακές μορφές πολυτελών διακοπών. 

Οι πελάτες ζητούν τις ίδιες ανέσεις που μπορούν να βρουν στην πόλη τους και παρότι θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη και τους ρυθμούς της την περίοδο των διακοπών, εξακολουθούν να ζητούν φροντίδες φιλοξενίας όπως ένα καλό κρεβάτι και ιδιωτικό λουτρό και τουαλέτα, αναφέρει η κυρία Wood.

 

Το δύσκολο σημείο για τους τουριστικούς πράκτορες είναι το πώς να προωθήσουν το glamping σε ανθρώπους που προτιμούν τις διακοπές πολυτελείας αλλά δεν έχουν δοκιμάσει αυτόν τον τύπο αναψυχής.

Οι δραστηριότητες που προσφέρονται στη διάρκεια του glamping, προσφέρουν στους πράκτορες ευρύ πεδίο για να επιδείξουν εξειδίκευση και εμπειρία, εμπνέοντας εμπιστοσύνη σε όσους δεν έχουν πεισθεί ακόμη για τη νέα τάση στις διακοπές.

 

διαβάστε ακόμα

Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους
Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις
Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας
Αερομεταφορές: 22 νέες και εποχικές συνδέσεις ξεκινούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας το Μάιο
Amadeus: Οι ξενοδόχοι επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και την εξατομίκευση υπηρεσιών
ΕΟΤ Σερβίας: Τα Χανιά στον πρώτο online σερβικό ταξιδιωτικό οδηγό
Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες
Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα