Η Τουρκία προσδοκά έσοδα 3 δισ. δολ. από τον ιατρικό τουρισμό

16-11-23 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ραγδαία ανάπτυξη καταγράφει ο ιατρικός τουρισμός στην Τουρκία, με τους τουριστικούς παράγοντες της χώρας να εκτιμούν ότι χάρη στους τουρίστες για λόγους υγείας και αισθητικής η Τουρκία μπορεί να γίνει ο δεύτερος πιο δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός διακοπών μετά την Ισπανία, ξεπερνώντας τη Γαλλία.

Οι τουριστικοί παράγοντες θεωρούν εφικτό το στόχο για ετήσια έσοδα της τάξης των 3 δισ. δολ. από τον ιατρικό τουρισμό. Πέρυσι, η Τουρκία υποδέχθηκε 1,2 εκατ. τουρίστες για ιατρικό λόγο, σημειώνοντας αριθμό ρεκόρ. Το 2021 οι ιατρικοί τουρίστες ήταν περίπου 670.000, το 2020 περίπου 408.000 το 2020 και το 2015 μόνο 395.000 αλλοδαποί επισκέφθηκαν την Τουρκία για να λάβουν υπηρεσίες υγείας.

Τα έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό ανέβηκαν στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό το 2015 ήταν μόλις $638.000.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, 746.290 διεθνείς ιατρικοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία, ενώ τα έσοδα της βιομηχανίας από τον τουρισμό υγείας ξεπέρασαν ήδη το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι κλινικοί κλάδοι, που ζητούν περισσότερο οι διεθνείς ιατρικοί επισκέπτες είναι η γυναικολογία, οι εσωτερικές παθήσεις, η οφθαλμολογία, η ιατρική βιοχημεία, η γενική χειρουργική, η οδοντιατρική, η ορθοπεδική και η τραυματολογία, σύμφωνα με την International Health Services Inc. (USHAŞ).

 Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, η Tουρκία έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των ξένων που αναζητούν μεταμόσχευση μαλλιών.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αύξησης των εσόδων από τον ιατρικό τουρισμό στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες η μεγάλη έκθεση TRAVELEXPO στην πρωτεύουσα Άγκυρα, με τον αντιπρόεδρο Cevdet Yılmaz να πραγματοποιεί τα εγκαίνια, ενώ ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία.

Περίπου 100 εκπρόσωποι προμηθευτών από τον τομέα της υγείας 20 χωρών παραβρίσκονται στην έκθεση. Οι χώρες είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Καμερούν, η Ουγκάντα, η Ζάμπια και η Κένυα.

Τα τουρκικά ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται στην Άγκυρα θα προωθήσουν επίσης τις υπηρεσίες τους στην εκδήλωση.

«Η εμπορική έκθεση θα είναι ορόσημο για το άνοιγμα της Άγκυρας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού», δήλωσε ο Αχμέτ Ακσού, πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματίας Υγείας.

Η Άγκυρα αναμένεται να εξυπηρετήσει το 24% των διεθνών ιατρικών τουριστών το 2024, που σημαίνει περισσότερους από 500.000 ασθενείς και έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Ακσού.

διαβάστε ακόμα

To «Amaronda Resort & Spa» πέρασε στη διαχείριση της AMARE HOSPITALITY
Mastercard: Μ. Ανατολή & Β. Αφρική ωθούν στα ύψη τον τουρισμό πολυτελείας μέχρι το 2030 – Η νέα τάση για «οικολογική πολυτέλεια»
Emirates | Open Day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας στην Ελλάδα
ΔΥΠΑ | Ανοίγει η πλατφόρμα Jobmatch - θα συνδέει άνεργους και εργοδότες στον τουρισμό και την εστίαση
Airbnb | Το καλύτερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας της το εφετινό
Κλειστό και φέτος το "Ναυάγιο" της Ζακύνθου
AEGEAN - Saudia | Συνεργασία για πτήσεις κοινού κωδικού
Tουρισμός | Άκρως επιδραστικό το περιεχόμενο του TikTok στα ταξίδια – Το παράδειγμα της Αλβανίας
DRV: Η Γερμανία χρηματοδοτεί πρότζεκτ για πιο "πράσινα" οργανωμένα ταξίδια – Ποιοί τουρ οπερέιτορ συμμετέχουν
Νίκος Χαρδαλιάς | “Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στρατηγικός σύμμαχος στον τουρισμό και την ανάπτυξη”