Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν

25-04-24 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο τουρισμός εν γένει και ειδικότερα ο ξενοδοχειακός κλάδος, είπε η κυρία Σμπώκου, αποτελούν διαχρονικά, λόγω των επιδόσεων σε επίπεδο τζίρου και ανθεκτικότητας, την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν, προσθέτοντας:

"Μετά την ανάκαμψη του 2023 η  συζήτηση για την φορολόγηση της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και την επιλεξιμότητα και τις ενισχύσεις τουριστικών επενδύσεων γίνεται πια με διαφορετικό πρόσημο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του η κυρία Σμπώκου, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του παγκόσμιου και κατ΄ επέκταση του ελληνικού τουρισμού είναι η ορθολογική διαχείριση πόρων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

Ο ΣΕΤΕ, τόνισε, έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για το αύριο του ελληνικού τουρισμού. Είναι η Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό 2030, με 5 κεντρικούς πυλώνες:

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της στη συνέλευση της ΠΟΞ η αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κατέληξε με τα ακόλουθα λόγια:

"...Κοινή συνισταμένη είναι η ανάγκη για τη δημιουργία σύνθετων, και όχι μονοθεματικών, προϊόντων και υπηρεσιών που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να εμπλουτίσουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία. Βασική επιδίωξη είναι η σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας και η χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητες σε περιοχές με αναπτυξιακές δυνατότητες, η οποία θα οδηγήσει και στην αύξηση της Μέσης Δαπάνης και της διάρκειας παραμονής των επισκεπτών.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι αναγκαία η δημιουργία συγκεκριμένων υποδομών σχετιζόμενών άμεσα με τον τουρισμό, αλλά και έργων κοινής ωφέλειας σχετικά με την υγεία, τη διαχείριση απορριμμάτων, υδάτων, έργων  ψηφιοποίησης κλπ, που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες εξίσου, αν όχι περισσότερο. Είναι επίσης αναγκαίο να δοθεί έμφαση σε δράσεις εκπαίδευσης / κατάρτισης και επιχειρηματικότητας. Όμως η επιτυχής εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου -πέρα και πάνω από όλα- προϋποθέτει συνέργεια και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, κατοίκων, φορέων.

Προϋποθέτει πως ο τουρισμός θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη χώρα μας όχι ως ανάγκη, αλλά ως συνειδητή επιλογή. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται εμείς πρώτα και πάνω από όλα να είμαστε μαζί …

Ενωμένοι, δυνατοί, αποφασιστικοί.

Γι’ αυτό και η συνεργασία με τον ΣΕΤΕ είναι κάτι παραπάνω από ουσιώδης. Είναι προϋπόθεση για το καλό του ελληνικού τουρισμού. Καθήκον μας είναι όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά κυρίως, να την αναπτύξουμε παραπάνω. Να την κάνουμε πιο ουσιαστική, πιο λειτουργική, πιο αποτελεσματική για να μπορέσουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Ο δρόμος της ενότητας και της συνεργασίας δεν είναι ευχή… Είναι αναγκαιότητα.

Ο τουριστικός τομέας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, μια ισχυρή και ενιαία φωνή. Ελπίδα και επιδίωξη μας είναι να εργαζόμαστε μαζί, να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε την ευημερία και την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερο και ανταγωνιστικότερο ελληνικό τουριστικό προϊόν".

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους