H Ελλάδα φιλικός και ασφαλής προορισμός για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες

29-02-24 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Ισχυρό μερίδιο από την παγκόσμια δεξαμενή ταξιδιωτών LGBTQ+ διεκδικεί ο Ελληνικός τουρισμός, με σειρά δράσεων, όπως είναι η σύμπραξη του υπουργείου Τουρισμού με τον οργανισμό εκπαίδευσης και πιστοποίησης επιχειρήσεων Queer Destinations, που ανακοινώθηκε σήμερα. Μάλιστα, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας μαζί του.

Το μνημόνιο έχει ως επίκεντρο ένα τριετές πρόγραμμα συνεργειών με ενδιαφερόμενους Ελληνικούς προορισμούς, και στόχος του είναι να εκπαιδευτεί το 100% του προσωπικού των επιχειρήσεων που έρχεται σε επαφή με τουρίστες για το πώς να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε όλους τους ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικών προτιμήσεων. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Queer Destinations, η κοινότητα LGBTQ+ αποτελεί το 10% της παγκόσμιας ταξιδιωτικής ζήτησης και είναι υπεύθυνη για το 16% των συνολικών ταξιδιωτικών δαπανών οι οποίες ξεπερνούν τα 195 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Οι ταξιδιωτικές δαπάνες των ταξιδιωτών αυτών στην Ευρώπη υπολογίζονται σε 63 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού, κκ Oriol Pamies και Edgar Weggelaar, ευχαρίστησαν την κυρία Κεφαλογιάννη για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές της που καθιστούν τη χώρα φιλικό και ασφαλή προορισμό για τη κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+  και  συνεχάρησαν την Ελλάδα για τα σημαντικά βήματα προόδου που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της.

Όπως τόνισε η κα Κεφαλογιάννη, η πολιτική του Υπουργείου εναρμονίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κυβέρνησης για την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και την έκφραση φύλου, και έχει ως στόχο την Προαγωγή της Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

H Υπουργός επεσήμανε πως η ισότιμη συμμετοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην τουριστική δραστηριότητα αποτελεί για το Υπουργείο τη μόνη επιλογή και αντανακλά τις αξίες που θέλουμε να πρεσβεύει η χώρα μας ως τουριστικός προορισμός.

Το Υπουργείο Τουρισμού, πρόσθεσε, σε στενή συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ανέπτυξε Στρατηγική Προσέλκυσης Τουρισμού ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που θα προσδώσει, εκτός των άλλων, ένα πρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα της τουριστικής προσφοράς της χώρας μας.

Αναπτύσσοντας την πολιτική διαμόρφωσης των τουριστικών υπηρεσιών, προσαρμοσμένων στα ειδικά χαρακτηριστικά της ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτικής κοινότητας, κα Όλγα Κεφαλογιάννη μεταξύ άλλων επεσήμανε:

- τη διασύνδεση της εθνικής στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού, με τις στρατηγικές των επιμέρους προορισμών,

- τη συλλογή, επεξεργασία και τήρηση δεδομένων, αναφορικά με τον τουρισμό ΛΟΑΤΚΙ+ και

- την οικοδόμηση σχέσεων με εξειδικευμένους σε ΛΟΑΤΚΙ+ τουρισμό ταξιδιωτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς του εξωτερικού.

Ειδική αναφορά και ιδιαίτερο βάρος έδωσε η υπουργός στην ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τουριστικού κλάδου και των τοπικών κοινωνιών.

Η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι στόχος είναι ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς με την ανάλογη προώθηση και προβολή, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας παράλληλα την τουριστική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες.  Μάλιστα χαρακτήρισε κομβική την ενθάρρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων για κατάρτιση του προσωπικού τους σε θέματα διαφορετικότητας,      

Αναφορικά με ενέργειες επικοινωνίας και προβολής, αναφέρθηκε σε σχεδιασμό για τη δημιουργία προωθητικού υλικού για τον τουρισμό ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα, την ανάπτυξη branding και την οργάνωση εξειδικευμένης επικοινωνιακής καμπάνιας, καθώς και τη φιλοξενία ή υποστήριξη εκδηλώσεων διεθνούς απήχησης, σχετικών με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην έκδοση, από το Υπουργείο Τουρισμού, Οδηγού Συμπεριφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ο οποίος αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Όπως τόνισε η Υπουργός Τουρισμού «η πολιτική για την προσέλκυση του τουρισμού ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, θα συμβάλει σε ένα φωτεινό μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό, όπου όλοι θα αισθάνονται ευπρόσδεκτοι να ανακαλύψουν την ομορφιά της Ελλάδας και τις μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει.

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους