Το WTTC καλεί την ΕΕ να "ξεκλειδώσει" την πλήρη δυναμική του τουρισμού

16-02-24 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο τουρισμός εισφέρει στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1,4 τρισ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 22 εκατομμύρια εργαζόμενους, σύμφωνα με έρευνα της Tourism Economics για λογαριασμό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού προβλέπεται να προσθέσει άλλες τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2033 και να φτάσει τις 26,4 εκατομμύρια, δηλαδή – μία στις οκτώ θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Μέχρι το 2033, εξάλλου, η εισφορά του τομέα στην οικονομία της ΕΕ μπορεί να αυξηθεί στα 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμεί με ένα στα δέκα ευρώ στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, Julia Simpson, απηύθυνε "Κάλεσμα για Δράση" στους ηγέτες της ΕΕ να αναγνωρίσουν την αξία των ταξιδιών και του τουρισμού και να υποστηρίξουν αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα.

Το WTTC προτρέπει την ΕΕ να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των πολιτικών της στον τομέα, διασφαλίζοντας ότι η μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον είναι εφικτή. Το "Κάλεσμα για Δράση" προτρέπει τους ηγέτες της ΕΕ να εξετάσουν το ρόλο και τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναλάβει για τον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού, έτσι ώστε οποιαδήποτε μελλοντική περιβαλλοντική νομοθεσία να συμπληρώνει, αντί να εμποδίζει, το έργο που έχει ήδη αναληφθεί. 

Το Συμβούλιο προτρέπει επίσης την ΕΕ να προχωρήσει στην ανάπτυξη του ψηφιακού συστήματος εισόδου-εξόδου της ΕΕ, που έχει καθυστερήσει, και να απλοποιήσει τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων, αίροντας τα εμπόδια στα ταξίδια.

Η ψηφιοποίηση του τομέα είναι ζωτικής σημασίας και το WTTC προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής. Αυτό θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα, θα μειώσει το κόστος και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Η Julia Simpson δήλωσε: «Ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού είναι βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ και τα μέτρα στο πλαίσιο της Έκκλησής μας για Δράση θα εξασφαλίσουν ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται βιώσιμα, θα προσελκύει νέα ταλέντα και θα ευημερεί. Προτρέπουμε την ΕΕ να υιοθετήσει αυτές τις συστάσεις προς όφελος των επιχειρήσεων και των ταξιδιωτών παγκοσμίως. Καθώς ο τομέας εκσυγχρονίζεται και προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούμε να επιτύχουμε πρωτοφανή ανάπτυξη".

διαβάστε ακόμα

Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους
Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις
Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας
Αερομεταφορές: 22 νέες και εποχικές συνδέσεις ξεκινούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας το Μάιο
Amadeus: Οι ξενοδόχοι επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και την εξατομίκευση υπηρεσιών
ΕΟΤ Σερβίας: Τα Χανιά στον πρώτο online σερβικό ταξιδιωτικό οδηγό
Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες
Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα