Αυξάνονται οι ξενοδοχειακές αλυσίδες στην Τουρκία- πρώτη η Wyndham Hotels

15-02-24 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Τουρκίας συνεχίζει να αναπτύσσεται με νέους παίκτες να εντάσσονται στην αγορά, σύμφωνα με την έκθεση «Chain and Group Hotels 2023» της Ένωσης Ξενοδόχων της Τουρκίας (TÜROB).

Ο αριθμός των ξενοδοχειακών αλυσίδων στη χώρα αυξήθηκε από 57 το 2019 σε 67 πέρυσι. Από αυτές οι 46 είναι τουρκικές αλυσίδες και οι 21 διεθνείς, που λειτουργούν 722 εγκαταστάσεις φιλοξενίας με συνολικά 157.495 δωμάτια. Από αυτές τις εγκαταστάσεις, οι 321 ήταν ranchises και οι 257 ιδιόκτητες.

Τα 221 από αυτά τα ξενοδοχεία είναι στην Κωνσταντινούπολη. Ακολουθούν η Αττάλεια με 155 και η επαρχία Muğl με 73 ξενοδοχεία αλυσίδων.

Η Wyndham Hotels κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα του 2023 με τη διαχείριση 105 ξενοδοχείων με 15.368 δωμάτια σε όλη την Τουρκία. Η Hilton Worldwide κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 77 ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 13.873 δωματίων.

Ο Όμιλος Accor ήρθε τρίτος με 62 ξενοδοχεία (13.233 δωμάτια) και ακολούθησε το Marriott με 44 ξενοδοχεία (7.674 δωμάτια). Ο Όμιλος Radisson είχε το 2023 33 εγκαταστάσεις με 4.876 δωμάτια.

Ο ξενοδοχειακός τομέας της Τουρκίας ήταν πάντα ελκυστικός στους τοπικούς και διεθνείς επενδυτές, δήλωσε η κυρία Müberra Eresin, πρόεδρος της TÜROB, σχολιάζοντας τις διαπιστώσεις της μελέτης.

«Παρόλες τις προκλήσεις, ο κλάδος συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές. Εκτός από την αύξηση των επενδύσεων, το γεγονός ότι οι εγχώριες και ξένες αλυσίδες αύξησαν τον αριθμό των ξενοδοχείων τους είναι ένδειξη αυτού», πρόσθεσε, ξεχωρίζοντας την Κωνσταντινούπολη ως μία από τις κύριες τοποθεσίες στον κόσμο για επενδύσεις ξενοδοχείων.

Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Κωνσταντινούπολη πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου των αφίξεων ξένων τουριστών στην Τουρκία. Η Αττάλεια υποδέχτηκε σχεδόν 15 εκατομμύρια διεθνείς παραθεριστές το 2023.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα αυξήθηκε κατά 10,4% πέρυσι από το 2022 σε 49,2 εκατομμύρια.

Συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, ο αριθμός των συνολικών επισκεπτών έφτασε τα 56,7 εκατομμύρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 10,3% σε σύγκριση με το 2022.

Καθώς οι τουριστικές εισροές στη χώρα αυξήθηκαν, τα έσοδα από τον τουρισμό, που αποτελούν μία από τις κύριες πηγές σκληρού νομίσματος, αυξήθηκαν επίσης πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TÜİK), τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 54,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αυξημένα κατά 16,9% από το προηγούμενο έτος.

Η Τουρκία έχει ως στόχο να καλωσορίσει 60 εκατομμύρια επισκέπτες και να δημιουργήσει έσοδα 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό φέτος, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι την περασμένη εβδομάδα.

 
 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους
Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις
Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας