H αύξηση του φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια πλήττει τις θερινές διακοπές των Γερμανών

03-02-24 | ΠΡΟΣΩΠΑ

"Πέρασε" τελικά η αύξηση του φόρου εναέριας κυκλοφορίας στη Γερμανία από την 1η Μαΐου στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2024, που εγκρίθηκε την Παρασκευή.

Ο φόρος αυξάνεται κατά περίπου το ένα πέμπτο. Από την 1η Μαΐου, ανάλογα με τη διαδρομή, ο φόρος αυτός θα κυμαίνεται μεταξύ 15,53 και 70,83 ευρώ ανά επιβάτη. Τα πρόσθετα έσοδα θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από έναν παγγερμανικό φόρο παραφίνης, που αποσύρεται.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης (DRV) Norbert Fiebig δήλωσε χθες ότι η αύξηση του φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια είναι λάθος. Η επιβολή του από τον Μάιο, είπε, βλάπτει τους καλοκαιρινούς παραθεριστές – και επομένως κυρίως τις οικογένειες με παιδιά. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Ο πρόεδρος της DRV εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά του γιατί η αύξηση του φόρου δεν αναβλήθηκε για μετά τη θερινή περίοδο.  «Πολλά ταξίδια για το καλοκαίρι έχουν ήδη κλείσει. Αν αυτά στη συνέχεια επιβαρυνθούν με αύξηση φόρου στα εισιτήρια, αυτό δεν θα είναι μόνο εις βάρος των παραθεριστών, αλλά και των διοργανωτών. Επειδή το κόστος δεν μπορεί πλέον να μετακυλιστεί στους ταξιδιώτες», τόνισε ο κ.Fiebig

Ταυτόχρονα, η ένωση επικρίνει τη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης για ανανεώσιμα αεροπορικά καύσιμα στον τομέα των Sustainable Aviation Fuels (SAF). «Χωρίς τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων, ο στόχος της κινητικότητας με ουδέτερο CO2 δεν μπορεί να επιτευχθεί», είπε ο Norbert Fiebig. Όποιος θέλει την προστασία του κλίματος πρέπει επίσης να παρέχει τα μέσα για αυτήν. Ο επικεφαλής της DRV είναι υπέρ της χρήσης τουλάχιστον των εσόδων από τον αεροπορικό φόρο για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για την προστασία του κλίματος κατά τα ταξίδια.

Σύμφωνα με τον Kunsch, η Γερμανία είναι ήδη η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη για τις αεροπορικές εταιρείες, λόγω των υψηλών τελών. Γι αυτό, ειδικά οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους αποφεύγουν πλέον τη Γερμανία.

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους
Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις
Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας