ΞΕΕ | Τρεις ενστάσεις για τις ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση και μια για το πράσινο τέλος

14-11-23 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Tρεις ενστάσεις για τις ρυθμίσεις, που προωθούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς και για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που πρέπει να ισχύει μόνο κατά την υψηλή περίοδο, καταθέτει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε) Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ειδικότερα, ο κ.Βασιλικός, σχολιάζοντας τις σχετικές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζει:

"Για περισσότερα από δέκα χρόνια το ΞΕΕ, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα τουρισμού,  αναδεικνύει με σειρά μελετών, ερευνών και εκδηλώσεων διαλόγου, τις δυσμενείς επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός σοβαρού ρυθμιστικού πλαισίου για τη δραστηριότητα. Γι’ αυτό και σε σχέση με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις έχουμε επισημάνει την υποχρέωση περαιτέρω ενίσχυσής τους. 

Πρώτον, με το να υποχρεούνται τουριστικά καταλύματα οι πολυκατοικίες ή τα συγκροτήματα κατοικιών που διατίθενται στο σύνολό τους για βραχυχρόνια μίσθωση να αδειοδοτηθούν υπό τις υπάρχουσες μορφές καταλυμάτων, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί και όπως είναι αναγκαίο να γίνει για τη διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού. 

Δεύτερον, με τη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών προκειμένου να διασφαλίζονται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους επισκέπτες και τους ενοίκους των πολυκατοικιών που αναπτύσσεται σχετική δραστηριότητα και να προστατευτεί η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος.  

Τρίτον, να θεσπιστεί ετήσιο όριο 60 ημερών για την άσκηση της δραστηριότητας έτσι ώστε να μεταφερθούν ακίνητα από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην μακροχρόνια, ανακουφίζοντας τους πολίτες στο στεγαστικό πρόβλημα που υφίστανται, λόγω των υψηλών ενοικίων. Κι ακόμη περισσότερο να βοηθηθούν τα νησιά που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και πολλές άλλες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων. 

Ως προς το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι οποιοσδήποτε φόρος μπαίνει, ειδικά σε μια συγκυρία με πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη για τα ξενοδοχεία και με σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Έχουμε καταθέσει από καιρό στα αρμόδια υπουργεία την πρόταση, ο φόρος αυτός να εφαρμοστεί μόνον για τους μήνες της υψηλής ζήτησης  ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

διαβάστε ακόμα

«Ημέρες Θάλασσας 2024» στον Πειραιά | 100 δωρεάν εκδηλώσεις από τις 24 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου
Δημοπρασία για την μίσθωση του κάμπινγκ Καψαλίου Κυθήρων
Στα Χανιά, για πρώτη φορά, η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος
Ε.Ξ. Ιωαννίνων | Ποια θέματα συζητήθηκαν με τη νέα Γενική Πρόξενο της Αλβανίας στα Ιωάννινα
Έτσι θα είναι το νέο 91 Athens Riviera στη Βούλα - Το υβριδικό μοντέλο Private Members Club και Glamping
SKY express: Στρατηγική συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και Etihad
UN Tourism: Νέο πρωτοποριακό εργαλείο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών
Μαγιόρκα: Αναβρασμός για τον υπερτουρισμό – Τοπικές οργανώσεις απειλούν με κατάληψη του αεροδρομίου
Οι δημοτικές αρχές πρέπει να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν
Corendon: 3 εκατ. θέσεις προς Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία, Μαρόκο και Αίγυπτο αυτό το καλοκαίρι