Τουρκικός τουρισμός | Πάνω από 6.000 ξενοδοχεία πέτυχαν τον πρώτο στόχο για το παγκόσμιο Πιστοποιητικό Αειφόρου Τουρισμού

31-10-23 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Περισσότερα από 6.000 ξενοδοχεία στην Τουρκία  έχουν "περάσει" το πρώτο στάδιο για να λάβουν το Πιστοποιητικό Αειφόρου Τουρισμού, που αναπτύχθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC).

Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός εάν ληφθεί υπόψη ότι παγκοσμίως, μέχρι τώρα, μόνο μερικές χιλιάδες ξενοδοχεία έχουν λάβει αυτή την πιστοποίηση. Στην Τουρκία, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, 6.156 από τα 22.000 ξενοδοχεία, κυρίως στην Αττάλεια, την Κωνσταντινούπολη και τη Μούγλα, ανταποκρίθηκαν στα 14 κριτήρια GSTC και πέρασαν το πρώτο στάδιο.

Τώρα, στο δεύτερο στάδιο, τα ξενοδοχεία αυτά πρέπει να καλύψουν τα 28 κριτήρια και στο τρίτο στάδιο τα 42 κριτήρια για την πλήρη πιστοποίησή τους.

Το GSTC είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό και τη διαχείριση των παγκόσμιων προτύπων βιωσιμότητας για τα ταξίδια και τον τουρισμό και έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Καππαδοκίας για την εκπαίδευση εκατοντάδων ελεγκτών και έως και 1.000 επιθεωρητών επαλήθευσης των κριτηρίων.

Η συνεργασία Συμβουλίου με την Τουρκία για ένα εθνικό πρόγραμμα βιώσιμου τουρισμού είναι η πρώτη του είδους και αποτελεί μέρος ενός τριετούς σχεδίου για την αναδιάρθρωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα ξενοδοχεία θα αποκτήσουν Πιστοποιητικό Αειφόρου Τουρισμού για πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια GSTC έως το 2030, με την πιστοποίηση να υπόκειται σε ανεξάρτητη αξιολόγηση και να επαναλαμβάνεται τακτικά.

Τα ξενοδοχεία αξιολογούνται για τη βιώσιμη διαχείριση και τις πολιτιστικές, κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιεράρχησης των τοπικών προμηθευτών και του δίκαιου εμπορίου, της ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης νερού και ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της εφαρμογής της ανακύκλωσης και της προστασίας της βιοποικιλότητας.

Αναμένεται επίσης να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά, να προτρέπουν τους επισκέπτες να αλληλεπιδρούν με τον τοπικό πολιτισμό, να υποστηρίζουν την περιφερειακή οικονομία, να ενθαρρύνουν την τοπική απασχόληση και να προωθούν τις τοπικές αγορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GSTC, Randy Durband, χαιρέτισε αυτό το κύμα πιστοποίησης, τονίζοντας στο συνέδριο Sustainable Hospitality Alliance στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο έως το 2030 όλα της τα ξενοδοχεία να έχουν  Πιστοποιητικό Αειφόρου Τουρισμού. Και μέχρι στιγμής τα πηγαίνει περίφημα, αφού ήδη πάνω από 6.000 ξενοδοχεία πέρασαν το πρώτο στάδιο....

διαβάστε ακόμα

Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας