Π. Αντωνίου | Όχι στην ίση- οριζόντια μεταχείριση όλων των καταλυμάτων, όλων των Προορισμών

31-10-23 | ΑΠΟΨΗ

Η «Μικρή Ξενοδοχία» διαχρονικά υπερφορολογείται και τα οριζόντια (όχι στοχευμένα, ούτε αναλογικά) μέτρα, όπως π.χ. και ο Φόρος Διαμονής κ.α., την επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο, απειλώντας την ανταγωνιστικότητά τους, αν όχι τη βιωσιμότητά τους, τονίζει σε επιστολή του προς την υπουργό Τουρισμού ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, εκφράζοντας τη θέση των ξενοδοχείων των μη ανεπτυγμένων τουριστικών περιοχών της χώρας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Με ευκαιρία τις εκλογές στην ΠΟΞ, για ανάδειξη νέου ΔΣ, διεβίβασα (ύστερα και από αίτημα συναδέλφων) προς τους υποψηφίους, πάγιο, διαχρονικό και Πανελλαδικό αίτημα, της «ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΣ», στην οποία ανήκουμε όλοι εμείς, με τα Μικρά καταλύματα μας, εκπροσωπώντας τη συντριπτική πλειοψηφία του Ξενοδοχειακού Κλάδου της Χώρας, πάνω από το 80-85% και της οποίας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες δεν απασχολούν τις εκάστοτε ηγεσίες, είναι η διαφορετική μεταχείριση της από τη Πολιτεία.

Η «Μικρή Ξενοδοχία» διαχρονικά υπερφορολογείται και τα οριζόντια (όχι στοχευμένα, ούτε αναλογικά) μέτρα, όπως π.χ. και ο Φόρος Διαμονής κ.α., την επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο, απειλούμενης της ανταγωνιστικότητας της, αν όχι και της βιωσιμότητας της, ενώ χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση, ιδιαίτερα αυτή των Περιφερειών, που υστερούν στη τουριστική ανάπτυξη

Βασικό μέλημα της Πολιτείας, στα πλαίσια της Κοινωνικής Συνοχής και της Οικονομικής Σύγκλισης, ιδιαίτερα στη παρούσα χρονική περίοδο, είναι η «Ποιοτική Ανάπτυξη», σύμφωνα και με πρόσφατη δήλωση του κου Πρωθυπουργού στον ΣΕΒ, που να αφορά όλους, όλων των Περιφερειών και όλων των καταλυμάτων της Χώρας, θεμελιώδες άλλωστε στόχος και του Ευρωπαΐκού Κεκτημένου.

Κατά συνέπεια, μέλημα και του Υπουργείου Τουρισμού και αίτημα της «ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΣ» είναι η ισόρροπη Τουριστική Ανάπτυξη όλων των Προορισμών/Περιφερειών της Χώρας και κυρίως η διαφορετική αντιμετώπιση τους, αναλογικά με τη ΦΕΡΟΥΣΑ πλουτοδοτική ικανότητα των Μικρών καταλυμάτων και των αναπτυξιακών δεικτών των μειονεκτικών/μη αναπτυγμένων περιοχών του

Και πιο συγκεκριμένα, ΖΗΤΟΥΜΕ:


* Οι πάσης φύσεως επιβαρύνσεις του Δημόσιου και Αυτοδιοικητικού Τομέα, σε βάρος της «ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΣ», όπως π.χ. ενδεικτικά φορολογικές, ασφαλιστικές, πρόστιμα, συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα, τέλη. εισφορές, Φόρος Διαμονής, υπέρ τρίτων κλπ,κλπ, να είναι ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ της φοροδοτικής ικανότητας των καταλυμάτων!

* Αναστροφή της εικόνας της πολύπαθης Λέσβου και άμβλυνση του ΧΑΣΜΑΤΟΣ από τους αναπτυγμένους Προορισμούς, με στοχευμένα Προγράμματα (και επενδυτικά, εκπαίδευσης Προσωπικού), Μέτρα (και προβολής/ανάδειξης εναλλακτικών μορφών Τουρισμού), Διευκολύνσεις/Ελαφρύνσεις, συνεργασία σε ετήσια βάση με τις ΔΙ.Τ.ΕΞ, ΕΟΤ/ΠΥΤ, FRAPORT, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ/ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, CHARTERS/LOW COST CARRIERS κ.α.

* Μερίδα από την «Εθνική πίτα» του Προγράμματος Συνδιαφήμισης του ΕΟΤ, με Αεροπορικές Εταιρείες/Tour Operators, (επιχορηγούμενοι όλοι τους από το Πρόγραμμα), με θέσπιση «ειδικής ρήτρας» διάθεσης, υπέρ της Λέσβου, εβδομαδιαίου αριθμού πτήσεων, ανάλογου του συνολικού ετήσιου αριθμού τους για τη Χώρα μας.

Η σημερινή πραγματικότητα, στις πέντε Περιφέρειες να καταλήγει το ~90% του συνόλου των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων της Χώρα, οι τουριστικές εισπράξεις των ~100-120 ημερών της υψηλής τουριστικής περιόδου να αντιστοιχούν στο~70% τούτων, καθώς και τα ετήσιας λειτουργίας Μικρά καταλύματα, μειονεκτικών Προορισμών, να επιβιώνουν με το «λίπος» της τουριστικής αιχμής, δεν περιποιούν ιδιαίτερη τιμή για την εφαρμοζόμενη Τουριστική Πολιτική.

 Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Προσβλέποντας στη προσωπική σας παρέμβαση, πρώτιστα με τη Πρωθυπουργική εντολή/έγκριση, καθώς και με υποστήριξη/συναντίληψη των αρμόδιων και συναρμόδιων Συναδέλφων σας, προσδωκούμε στην ικανοποίηση του λογικού, δίκαιου, συμβατού με την Αρχή της Αναλογικότητας και πάνω απ´όλα υπέρ του Δημοσίου και Εθνικού συμφέροντος αιτήματος μας, βέβαιοι ότι δημοσιονομικά (εισροές μείον εκροές/μειώσεις επιβαρύνσεων, κόστος μέτρων κ.α.) το πρόσημο θα είναι θετικό, χωρίζοντας το χρόνο στα δύο, στη πριν και μετά την προτεινόμενη «ποιοτική αλλαγή/μεταρρύθμιση» περίοδο!

Με ιδιαίτερη τιμή,

Περικλής Π.Αντωνίου, τ.Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, τ.Μελος ΔΣ του ΞΕΕ, τ.Μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης Ε.Π. Περιφ.Βορ.Αιγαίου (εκπροσωπώντας τον ΣΕΤΕ)

διαβάστε ακόμα

Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας