Με τι εργάτες και υπαλλήλους;

14-09-23 | ΑΠΟΨΗ

Η νέα πραγματικότητα, που δημιούργησε η κακοκαιρία Ντάνιελ σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, απαιτεί την υλοποίηση με ταχείς ρυθμούς σημαντικών έργων που θα επαναφέρουν σε μία κανονικότητα τις πληγείσες περιοχές.

Απαιτούνται μελέτες και σύγχρονος σχεδιασμός έργων, τα οποία θα μπορούν να προστατεύσουν κατοίκους, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες. Για την υλοποίηση των έργων, θα ζητηθεί η συμβολή των κατασκευαστικών εταιρειών. Το ζητούμενο είναι όμως, αν οι εταιρείες μπορούν να ανταποκριθούν στην ταχύτητα υλοποίησης των έργων, και αν ναι, σε ποια άλλα έργα που είναι ήδη δρομολογημένα θα πάει πίσω η ολοκλήρωση τους.

Ήδη από την άνοιξη, ο κατασκευαστικός κλάδος είχε αναφέρει ότι οι ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα ανέρχονται σε περίπου 200.000. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο τις κατασκευές, αλλά και τον τουρισμό. Μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι ελλείψεις σε αριθμό εργαζομένων ξεπέρασαν και φέτος τις 60.000. Το νούμερο αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του τομέα, μπορεί να φθάνει και τις 100.000, αν συνυπολογιστούν οι ελλείψεις στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό.

Πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει, συνολικά, η κυβέρνηση, με ριζοσπαστικές λύσεις και την αξιοποίηση μοντέλων που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες. Δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί άλλος χρόνος και ίσως χρειαστεί ο συντονισμός των ενεργειών από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη λύσεις για την εξεύρεση προσωπικού, αναζητούν μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι σε συνεργασία με ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο ξενοδοχειακός όμιλος Sani/Ikos, ο οποίος σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό όμιλο AKMH, δημιούργησαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα κατάρτισης σπουδαστών και σπουδαστριών σε συγκεκριμένες ειδικότητες, δίνοντας ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.  

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαντάζει μονόδρομος, αφού εξαντληθούν εκ νέου οι δυνατότητες εξεύρεσης προσωπικού και εργατών από την εγχώρια αγορά, να αναζητηθούν λύσεις από το εξωτερικό. Ήδη το φαινόμενο των ελλείψεων επηρεάζει και την επενδυτική δραστηριότητα στον τουρισμό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επενδυτικών προγραμμάτων για νέα ξενοδοχεία, η ολοκλήρωση των οποίων πάει πίσω χρονικά, λόγω έλλειψης προσωπικού από τις κατασκευαστικές εταιρίες.

Και τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, σημαίνει καθυστέρηση λειτουργίας των ξενοδοχείων, άρα εσόδων και για τα δημόσια ταμεία αλλά και νέων ευκαιριών για απασχόληση. 

διαβάστε ακόμα

Allianz: H Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Αμερικανών στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024
FedHATTA & ΗΑΤΤΑ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών από την Κινεζική αγορά για την Ελλάδα
Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα
Ε.Ξ. Σαντορίνης | Τι συμβαίνει και τι διεκδικούμε έναντι των Booking και Expedia
Αθήνα: Μια… «νόστιμη» πόλη -Αφιέρωμα ελβετικού περιοδικού στην ελληνική γαστρονομία
Αύξηση των εισπράξεων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τον Ιανουάριο
Aegean Airlines: Νέα χειμερινή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Άμστερνταμ
Trivago: Θεραπευτική η αξία των διακοπών για τους Αμερικανούς - Με ποια κριτήρια επιλέγουν κατάλυμα αυτό το καλοκαίρι
Από την Κεφαλονιά ξεκινά η περιοδεία της Όλγας Κεφαλογιάννη στα Ιόνια Νησιά
Ξενοδοχεία | 1.705 νέα επενδυτικά σχέδια στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Μαρτίου