ΠΟΤ: 1,2 τρισ. δολ. το εισόδημα από τον παγκόσμιο τουρισμό το 2015

09-05-16 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Αύξηση 3,6% παρουσίασαν οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο το 2015, με αντίστοιχη ανάπτυξη 4,4% στις διεθνείς αφίξεις, οι οποίες έφτασαν το 1,184 δισ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το 2015 ο παγκόσμιος τουρισμός είχε ταχύτερη ανάπτυξη από το εμπόριο (το οποίο είχε ανάπτυξη 2,8%), διευρύνοντας το μερίδιό του στις παγκόσμιες εξαγορές από 6% σε 7%. Η συνολική αξία εξαγωγών από τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθε σε 1,4 τρισ. δολάρια ΗΠΑ.

Το εισόδημα που δημιουργήθηκε από τους διεθνείς ταξιδιώτες στους κλάδους της φιλοξενίας, της εστίασης, της διασκέδασης, του shopping και άλλων υπηρεσιών και αγαθών, αποτιμήθηκε σε 1,232 δισ. δολάρια.

Ο τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο δημιούργησε 210 δισ. δολάρια ΗΠΑ εξαγωγών μέσω υπηρεσιών προς διεθνείς επιβάτες, μη κατοίκους, ανεβάζοντας τη συνολική αξία εξαγωγών στον τουρισμό σε 1,4 τρισ. δολάρια ή 4 δισ. δολάρια την ημέρα κατά μέσο όρο. Ο τουρισμός αντιπροσώπευσε το 30% των εξαγώγιμων υπηρεσιών. 

Ως παγκόσμια κατηγορία εξαγωγών, ο τουρισμός κατατάσσεται στην τρίτη θέση μετά τα καύσιμα και τα χημικά και επάνω από τα τρόφιμα και τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε πολλέ αναπτυσσόμενες χώρες, ο τουρισμός βρίσκεται στην πρώτη θέση κλάδου εξαγωγών. 

Οι τουριστικές εισπράξεις σε Αμερική, Ασία, Ειρηνικό και Μ. Ανατολή σημείωσαν ανάπτυξη 4%, ενώ στην Ευρώπη 3% και στην Αφρική 2%.

Οι ΗΠΑ (178 δισ. δολάρια), η Κίνα (114 δισ. δολάρια), η Ισπανία (57 δισ. δολάρια) και η Γαλλία (46 δισ. δολάρια) συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τουριστικές εισπράξεις και αφίξεις.

Κίνα, ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο οι μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού

Η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο ήταν οι μεγαλύτερε αγορές εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, ενισχυμένες από τα ισχυρά νομίσματα και τις οικονομίες τους.

Η  Κίνα συνεχίζει να είναι στην κορυφή με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης τουριστικών δαπανών κάθε χρόνο μετά το 2004, τροφοδοτώντας προορισμούς όπως η Ιαπωνία και η Ταϋλάνδη αλλά και τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Κινέζων αυξήθηκαν κατά 25% το 2015, φτάνοντας τα 292 δισ. δολάρια, καθώς το σύνολο των ταξιδιωτών που έκανε ταξίδι στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 10%, στα 128 εκατ.

Οι ταξιδιωτικές δαπάνες από την αγορά των  ΗΠΑ ήταν αυξημένες κατά 9%, στα 120 δισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των ταξιδιωτών αυξήθηκε κατά 8%, στα 73 εκατ.

Οι δαπάνες ταξιδιωτών από το Ην. Βασίλειο, ήταν αυξημένες κατά 8%, στα 63 δισ. δολάρια, με 65 εκατ. κατοίκους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, 9% περισσότεροι από το προηγούμενο έτος.

Η Γερμανία, είχε μικρή μείωση δαπανών (76 δισ. δολάρια), εξαιτίας του αδύναμου ευρώ. 

Οι δαπάνες της  Γαλλίας έφτασαν τα 38 δισ. δολάρια, της  Ρωσίας τα 35 δισ. και της Κορέας τα 25 δισ. δολάρια.

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους