Όλγα Κεφαλογιάννη | Έργα ύψους 387 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό του "αύριο"

15-11-23 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έργα συνολικού ύψους 387,24 εκατ. ευρώ έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στον Ελληνικό τουρισμό, στο πλαίσιο βασικών δράσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη με αναβάθμιση των υφιστάμενων τουριστικών υποδομών της χώρας.

Αυτό ανέφερε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα  Κεφαλογιάννη σήμερα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τις βασικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον τουρισμό.

Οι προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων από δυνητικούς δικαιούχους είτε «τρέχουν» ήδη, είτε πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τα τέλη του 2023 ή το πολύ τις αρχές του 2024.

Τα έργα διαρθρώνονται σε τέσσερις άξονες:

Τα κονδύλια θα απορροφηθούν σε 4 δράσεις ΤΑΑ του υπουργείου Τουρισμού με γνώμονα της ενίσχυση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, που είναι η Τουριστική Ανάπτυξη (322 εκατ. ευρώ), η Τουριστική Εκπαίδευση (45 εκατ. ευρώ), ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (10 εκατ. ευρώ) και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΤ (10 εκατ. ευρώ).

Τα χρονοδιαγράμματα της Κομισιόν είναι αυστηρά, με τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων δυνητικών δικαιούχων να «κλείνουν», ανά έργο, το πολύ μέχρι το Μάρτιο του 2024 και με ορίζοντα υλοποίησης των έργων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. 

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υλοποιηθούν άμεσα τέσσερις δράσεις που αφορούν στην  αναβάθμιση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών και ορειβατικών καταφυγίων, την βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες και την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. Οι δράσεις αυτές κινητοποιούν ήδη πόρους ύψους περίπου 222 εκατομμυρίων ευρώ.  

Παράλληλα, δρομολογείται η ένταξη της μεγάλης αγοράς του silver tourism στο υποέργο που αφορά τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Επίσης, στο υποέργο αναβάθμισης τουριστικών λιμένων, τα κονδύλια του ΤΑΑ αναμένεται να υποκινήσουν επενδύσεις ιδιωτικής συμμετοχής που φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι προϋπολογισμοί για κάθε δράση και υποκατηγορία δράσης διαμορφώθηκαν βάσει έρευνας αγοράς, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, ενώ η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα γίνεται κατά χρονική σειρά υποβολής επενδυτικών σχεδίων έως την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, στη βάση του «First come, first served».

Όπως τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη, στην παρουσίαση, το Υπουργείο εργάζεται εντατικά ώστε να επιτύχει τη μέγιστη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, ενώ τόνισε πως διαθέτει το σχέδιο και την πολιτική βούληση ώστε να κερδίσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. 

Με την υλοποίηση όλων των έργων που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε, κατέληξε η υπουργός Τουρισμού, στοχεύουμε σε μια ανάπτυξη που αφορά όλη τη χώρα και τα οφέλη της οποίας θα κατανέμονται στην κοινωνία και τους πολίτες ισόρροπα δίκαια και ανταποδοτικά.

Μεταξύ άλλων, στη δράση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου (“MyDigitalTourism”), με στόχο να καταγράφονται όλες οι αφίξεις και αναχωρήσεις τουριστών στα ξενοδοχεία και να υπάρχουν ακριβέστερα στοιχεία για τον αριθμό των επισκεπτών στη χώρα σε πραγματικό χρόνο. Όπως υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη, θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καταγράφουμε τους επισκέπτες και με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να δρομολογούμε έγκαιρα κατάλληλες προωθητικές καμπάνιες μέσω του ΕΟΤ. Σκοπός της πλατφόρμας, θα είναι και η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών, επιχειρηματιών, ταξιδιωτών, σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού.

Συνοπτικά, η δράση Τουριστική Ανάπτυξη περιλαμβάνει τα υποέργα...

 Δράση Τουριστική Εκπαίδευση

Δράση Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων 

-MyDigitalTourism

Δράση Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΤ (Βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης που αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα)

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους
Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις
Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας