Handelsblatt | Η Ελλάδα περιμένει αυξημένα έσοδα το 2024 από τις ιδιωτικοποιήσεις

06-02-24 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τη θετική δυναμική μετά την Αρχική Δημόσια Προσφορά του "Ελ. Βενιζέλος” προχωρώντας στην πώληση περισσότερων κρατικών συμμετοχών», γράφει ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ. «Το 2024 αναμένεται να είναι το έτος με τα μεγαλύτερα κέρδη από την έναρξη του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων 13 χρόνια πριν […] και τα έσοδα αυτά θα διοχετευθούν στη μείωση του χρέους».

Ήδη μέσα στον Μάρτιο «το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θέλει να παραχωρήσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ενός εκ των τεσσάρων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αποσκοπώντας στην επιτάχυνση των διαδικασιών η τράπεζα επισπεύδει τη δημοσίευση του ισολογισμού της για το 2023, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα στις 14 Φεβρουαρίου αντί για τις 29 του ιδίου μήνα. Το ΤΧΣ κατέχει το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. […] Μένει μονάχα να φανεί εάν το Ταμείο θα παραχωρήσει όλες τις μετοχές που έχει στη διάθεσή του».

Μέσα στο 2024 αναμένονται εξελίξεις και στις ιδιωτικοποιήσεις της Αττικής Οδού, της Εγνατίας Οδού. Παραλλήλως το ΤΑΙΠΕΔ «αναμένει εννιαψήφια έσοδα από την πώληση των εταιρειών των λιμένων Ηρακλείου, Βόλου και Λαυρίου, καθώς και από τις παραχωρήσεις στα αεροδρόμια της περιφέρειας. Στο πρόγραμμα υπάρχουν και περίπου δώδεκα σχέδια μικρότερου μεγέθους, όπως η πώληση κρατικών ακινήτων», αναφέρει τέλος ο Γερμανός δημοσιογράφος.

Πηγή: DW

διαβάστε ακόμα

ΕΛΣΤΑΤ: +5% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια το Μάρτιο
UN Tourism: Στο 97% του 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός το α’ τρίμηνο του 2024, +1% οι διεθνείς αφίξεις στη Μεσόγειο
Όλγα Κεφαλογιάννη | Πόλος έλξης οι περιοχές πολιτιστικής δραστηριότητας
Μαθητές Λυκείου της Λιέγης ήρθαν για 15η φορά στη Ρόδο!
ΕΟΤ: Προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και της Αττικής σε Ρουμανία και Σερβία
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 21η η Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό δείκτη του 2024 – Σε επίπεδα 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός
RND | Μία ακόμη χρονιά κλειστό το Ναυάγιο της Ζακύνθου
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο | Αμφισβητείται η αποζημίωση για καθυστέρηση πτήσης λόγω έλλειψης προσωπικού στο αεροδρόμιο
Συναντήσεις Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη του Ιράκ και την Πρέσβη της Σλοβακίας
Ελληνικός τουρισμός 2024 | +28,2% οι εισπράξεις, +24,5% οι αφίξεις το α΄τρίμηνο