Βροχή τα "λουκέτα" σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024

12-10-23 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κλίμα ανασφάλειας εξελίσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, με τον αριθμό των πτωχεύσεων να συνεχίζεται με ανοδική πορεία μέχρι και το τέλος του ερχόμενου έτους, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Scope Ratings.

Οι μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που εξαρτώνται από οικονομικού και επιχειρηματικούς κύκλους  καθώς και εκείνες σε ευαίσθητους κλάδους όπως η λιανική πώληση, η αυτοκίνηση, οι αερομεταφορείς και οι κατασκευές, αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.

Οι ανησυχίες αυτές δικαιολογούνται από τις ανακοινώσεις πτωχεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες κατά το β΄τρίμηνο του 2023 έφτασαν σε υψηλά 8ετίας, και από το γεγονός ότι η αύξηση αυτή δεν έχει επιβραδυνθεί κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η ανάλυση της Scope Ratings αναφέρει ότι, εν μέρει, η αύξηση αυτή οφείλεται σε αποτελέσματα μετά τη λήξη της κυβερνητικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, η κύρια αιτία είναι οι αυξημένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι. Τα υψηλότερα επιτόκια και η έννοια του "χρηματοδοτικού τοίχου" αποτελούν παράγοντες που καθυστερούν τη σταθεροποίηση των πτωχεύσεων, και εκτιμάται ότι αυτή η τάση δεν θα αλλάξει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και τις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένεται να πληρώσουν επιπλέον επιτόκια ύψους 8,2 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους στις κεφαλαιαγορές τον επόμενο χρόνο.

Αυτή η αυξημένη χρηματοοικονομική επιβάρυνση, που οφείλεται σε διαρκώς υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, αναμένεται να αυξηθεί ξανά από το 2025 και το 2026, εκτός εαν σημειωθεί σημαντική αλλαγή στην πορεία της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών παραγόντων.

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους