Οι αυξανόμενες τιμές μειώνουν την αγοραστική δύναμη των Γάλλων

29-12-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, οι αυξανόμενες τιμές μείωσαν την αγοραστική δύναμη των Γάλλων κατά 1,3% μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιουνίου 2022.

Η Γαλλία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη που έθεσαν σε εφαρμογή μέτρα για να μετριάσουν το σοκ του πληθωρισμού, όταν οι πρώτες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης έγιναν αισθητές μετά την οικονομική ανάκαμψη από τον Covid. Από το φθινόπωρο του 2021, η κυβέρνηση εξέδωσε μπλοκ επιταγών με στόχο την ενίσχυση των νοικοκυριών και την αποζημίωση 10 εκατομμυρίων χαμηλόμισθων, πριν από τη δημιουργία δασμολογικής ασπίδας στις αρχές του 2022, που οδήγησε σε εικονικό πάγωμα των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η γαλλική οικονομία έχει επιβαρυνθεί με αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να συγκρατηθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Υπολογίζεται ότι η τιμολογιακή ασπίδα και η έκπτωση στη τιμή πώλησης της βενζίνης κατέστησαν δυνατή τη μείωση του κόστους ενέργειας κατά 270 ευρώ κατά μέσο όρο. Όσον αφορά τον έκτακτο ενεργειακό έλεγχο και το επίδομα πληθωρισμού, αυτό ωφέλησε τα νοικοκυριά έως και 120 ευρώ κατά μέσο όρο. Συνολικά η αύξηση των τιμών ενέργειας προκαλεί καθαρή ζημία 720 ευρώ κατά μέσο όρο για τα νοικοκυριά, δηλαδή πτώση 1,3% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι.

 

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους