Σημαντικά τα περιθώρια για την αύξηση του αριθμού των Ολλανδών τουριστών

18-07-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων της Ελλάδας από την Ολλανδία προέρχεται, όπως είναι αναμενόμενο, από τα ταξίδια, τα οποία όμως κατά το 2020 μειώθηκαν λόγω πανδημίας.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Χάγη στην οποία επισημαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια στην αύξηση του αριθμού των Ολλανδών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

To 2021 οι Ολλανδοί τουρίστες στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 5,7% του συνόλου των τουριστών που προήλθαν από την ΕΕ. Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα 2017-2019, οι Ολλανδοί τουρίστες προσέγγιζαν ή και υπερέβαιναν (2018) το 1 εκατ. ετησίως.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ολλανδία, κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 27,9% σε σχέση με το 2020. Επίσης, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ολλανδία σημείωσαν άνοδο16%. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου παρουσίασε αύξηση κατά18,2% και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε σε -2.620,8 εκατ. ευρώ.

Η Ολλανδία, ως διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης, έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της σε προϊόντα και υπηρεσίες από οποιαδήποτε σχεδόν χώρα του κόσμου. Στην ολλανδική αγορά υπάρχει μεγάλος αριθμός προϊόντων κάθε είδους, με συνέπεια ο ανταγωνισμός να είναι ιδιαίτερα υψηλός για κάθε προϊόν. Σύμφωνα έκθεση το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά προϊόντα οφείλεται κυρίως στα χαρακτηριστικά της ολλανδικής αγοράς: ολιγομονοπωλιακός έλεγχος, ανταγωνισμός, διατροφικές συνήθειες, νοοτροπία.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η ολλανδική αγορά πρέπει να προσεγγίζεται από τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής με επίκεντρο κάποια άλλη ευρωπαϊκή αγορά (πχ. γερμανική), καθώς το κόστος εισόδου στην αγορά είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το αναμενόμενο όφελος. Με δεδομένο το ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος των επιχειρήσεων στην αγορά τροφίμων και τον ισχυρό ανταγωνισμό, κύρια απαίτηση είναι η διαχρονικά σταθερή παράδοση μεγάλων ποσοτήτων, συγκεκριμένης (σταθερής) ποιότητας.

Απαιτούνται έτσι συνεργατικά παραγωγικά και εξαγωγικά σχήματα -εταιρείες, συνεταιρισμοί- με σκοπό τον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο της παραγωγής, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγών κατά προϊόν καθώς επίσης και αυστηρή τυποποίηση των προϊόντων (ιδιαίτερα των αγροτικών).

Επίσης, η ίδρυση εταιρείας στην Ολλανδία η οποία θα λειτουργεί ως βάση διάθεσης των ελληνικών προϊόντων, θα ήταν ίσως ένας άλλος ενδεδειγμένος τρόπος για την διείσδυση στην ολλανδικά αγορά. Υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων όπως είναι για παράδειγμα τα φρούτα, το ελαιόλαδο, τα κρασιά και τα ψάρια, τα οποία είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας και διεθνώς ανταγωνιστικά.

 

 

διαβάστε ακόμα

Odera Tinos, Autograph Collection | Άνοιξε το πρώτο υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο στην Τήνο
Εγκαινιάστηκε το μουσείο Κρητικής Λαογραφίας της οικογένειας Κοκοτού.
Yπερτουρισμός | Γερμανικός Τύπος: Ρεκόρ σε Σαντορίνη και Μύκονο- 110 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο
AdventureSmith Explorations: Τέσσερις νέες κρουαζιέρες στην Ελλάδα το 2024-2025
China Today: «Η Μητροπολιτική Αττική θα σας εκπλήξει ευχάριστα»
«Ταξίδι προς την ελευθερία, 1821» | Mόνιμη έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο - η συμβολή της Πελοποννήσου στην Ελληνική Επανάσταση
CV Villas: Πακέτα άνευ πτήσης σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς – Ανάμεσά τους και ένα Ελληνικό νησί
Εξαιρετικής ποιότητας τα ύδατα κολύμβησης στην Ελλάδα
Δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Χαρτογράφηση Θορύβου του αεροδρομίου Ηρακλείου
Τουρισμός: Αυτά είναι τα 10 φθηνότερα Ελληνικά νησιά για τους Βρετανούς το καλοκαίρι του 2024