Οι τάσεις του εξερχόμενου και εισερχόμενου τουρισμού στην Τουρκία

06-06-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Οι τάσεις του εξερχόμενου και εισερχόμενου τουρισμού στην Τουρκία

 

Ο αριθμός των εξερχόμενων τουριστών, το 2021, από την Τουρκία παρουσίασε αύξηση 23,2% ανερχόμενος σε 2,76 εκατ. σε σύγκριση με το 2020, όταν μειώθηκαν κατά 76,8% (2020: 2,24 εκατ., 2019: 9,65 εκατ.).

Από το σύνολο των εξερχόμενων τουριστών από την Τουρκία 86.815 επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Άγκυρα το προφίλ του Τούρκου περιηγητή έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές την τελευταία δεκαπενταετία, οι οποίες οφείλονται στη μεταβολή του βιοτικού επιπέδου μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου, στην αστικοποίηση που η οικονομική ανάπτυξη επέφερε και στη βελτίωση της σχέσης του Τούρκου με το Διαδίκτυο. Έτσι, ενώ παραδοσιακά οι Τούρκοι πολύ δύσκολα εγκατέλειπαν τη χώρα τους για διακοπές, διαφαίνεται τελευταία μια τάση να γνωρίσουν νέες χώρες.

Παράλληλα λοιπόν με τον παραδοσιακό Τούρκο περιηγητή-περιγραφή που χαρακτηρίζει ακόμη μεγάλη μερίδα του εξερχόμενου από την Τουρκία τουρισμού και που προτιμά ολιγοήμερες διακοπές σε οικεία μέρη (συνηθέστερα τόπο καταγωγής του) εντός της χώρας, διαμορφώνεται σταδιακά ο τύπος του σύγχρονου Τούρκου τουρίστα. Σημειώνεται πάντως ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία από το 2018 και εντεύθεν έχει ισχυρό αντίκτυπο στον εξερχόμενο τουρισμό, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε αριθμό διανυκτερεύσεων και επιλογή τουριστικών προορισμών στο εξωτερικό.

Οι χώρες, τις οποίες οι Τούρκοι τουρίστες προτιμούν να επισκέπτονται είναι η Γεωργία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, το Αζερμπαϊτζάν, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Η Γεωργία τα τελευταία τρία χρόνια άρχισε να αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή κοντινό προορισμό, λόγω πιθανότατα του χαμηλού κόστους διασκέδασης. Οι λόγοι που επιλέγονται από τους Τούρκους ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως η Γερμανία και η Βουλγαρία είναι προφανείς και αφορούν το έντονο τουρκικό στοιχείο που διαβιεί σε αυτές (μεγάλο ποσοστό Τούρκων που ταξιδεύει προς τις δύο αυτές χώρες συνήθως φιλοξενείται από συγγενείς).

Προφίλ επισκέπτη στην Τουρκία

Ο ταξιδιώτης που συγκαταλέγει την Τουρκία στις επιλογές του συνήθως αναζητά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές. Ενδιαφέρεται για all inclusive θέρετρα που συνδυάζουν χαλαρές διακοπές και κοντινές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Κυρίως είναι επισκέπτης μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων που σταθμίζει τον οικονομικό παράγοντα στην επιλογή των διακοπών του.

Οι πόλεις της Τουρκίας με την πιο μεγάλη επισκεψιμότητα είναι η Κων/πολη, η Αττάλεια, η Αδριανούπολη, το Τσανάκκαλε, η Σμύρνη, η Άγκυρα, η Προύσα, το Ικόνιο, η Τραπεζούντα, η Αμάσρα, το Γκαζίαντεπ, η Μαρντιν, η Σανλίουρφα, και το Βαν. Μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν και τα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία. Επίσης, η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους προορισμούς ιατρικού τουρισμού διεθνώς.

Δέχεται κατά μέσο όρο, ετησίως, άνω των 150.000 ξένων επισκεπτών για ιατρικούς λόγους. Κατά 91,3% προτιμώνται ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές από τους ξένους επισκέπτες-ασθενείς, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Οι χώρες προέλευσης ασθενών-τουριστών στην Τουρκία είναι κυρίως η Γερμανία, Λιβύη, Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία.

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους