Στα δικαστήρια για greenwashing η TUI Cruises

20-02-24 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Σε μήνυση κατά της TUI Cruises στο δικαστήριο του Αμβούργου προέβη η μη κερδοσκοπική ένωση προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών της Γερμανίας, DUH (Deutsche Umwelthilfe), κατηγορώντας την κοινοπραξία των TUI και Royal Caribbean για greenwashing.

Σύμφωνα με την Ένωση, η TUI Cruises διαφημίζει έναν ουτοπικό στόχο για ουδέτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις κρουαζιέρες της μέχρι το 2050. Η TUI Cruises από την πλευρά της, επιβεβαιώνει τον στόχο αυτό, όμως δεν τον θεωρεί greenwashing.

Στη μήνυση, η ένωση καταναλωτών επισημαίνει ότι πρόκειται για ανεπαρκώς δικαιολογημένους στόχους μηδενικών εκπομπών για το μέλλον. Ο ομοσπονδιακός διευθυντής της DUH, Jürgen Resch, υπογραμμίζει ότι η TUI δικαιολογεί την ουτοπική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της με τον τολμηρό ισχυρισμό ότι θα λειτουργεί τα κρουαζιερόπλοια της με πράσινη μεθανόλη, με άλλα οικολογικά καύσιμα και με LNG από το 2050.

Ο κ. Resch χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική τη διάθεση τέτοιων καυσίμων, καθώς, όπως επισημαίνει, τα οικολογικά καύσιμα προς το παρόν δεν παράγονται σε εμπορική βάση και τα συστήματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι το 2035 σε μεγάλο βαθμό δεν χρηματοδοτούνται με ασφάλεια. Όμως, ακόμη κι αν ήταν έτσι, το ποσοστό που θα παραγόταν παγκοσμίως δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει ούτε το 2% της τρέχουσας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ως εκ τούτου, αναφέρει η ένωση, η TUI Cruises κάνει υποθέσεις που είναι ανέφικτες και κάνει greenwashing στη φύση των καταστροφικών προς το κλίμα επιχειρήσεών της. Οι εταιρίες που ανακοινώνουν ότι θα προσφέρουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους με τρόπο ουδέτερο ως προς το διοξείδιο του άνθρακα ή το κλίμα μέσα στις ερχόμενες 2 δεκαετίες, αυτοπροβάλλονται ήδη από σήμερα με έναν «πράσινο μανδύα».

Σύμφωνα με την DUH, αυτές οι διαφημιστικές δηλώσεις θα πρέπει να αιτιολογούνται με αξιόπιστο τρόπο, κάτι που δεν συμβαίνει με την TUI Cruises, η οποία προκαλεί μια «θρασύδειλη εξαπάτηση» των καταναλωτών που θα τερματιστεί στα δικαστήρια.

Εκπρόσωπος της TUI Cruises, μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, απαντά ότι η εταιρία δεν θεωρεί τις παραπάνω δηλώσεις της διαφημιστική καμπάνια. Ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και ενημερώνουμε το κοινό για αυτούς. Δεν διαφημιζόμαστε με υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά παρουσιάζουμε με ακρίβεια τον μεγάλο αριθμό των σημερινών και μελλοντικών μέτρων προστασίας του κλίματος».

Επιδίωξη της TUI Cruises, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, είναι ο στόχος για μηδενικές εκπομπές στις κρουαζιέρες της μέχρι το 2050 και τα πρώτα κλιματικά ουδέτερα ταξίδια της σκοπεύει να ξεκινήσουν το 2030.

Οι ημερομηνίες και τα χρονοδιαγράμματα δημοσιεύθηκαν έπειτα από αξιολόγηση από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ και της WWF. Ο εκπρόσωπος της TUI υπογράμμισε: «θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας κατά της αβάσιμης αγωγής της Deutsche Umwelthilfe με τον κατάλληλο τρόπο».

 

 

διαβάστε ακόμα

Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας