Υπερ- τουρισμός | Το Άμστερνταμ περιορίζει τα κρουαζιερόπλοια

21-07-23 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Το Άμστερνταμ ψήφισε την απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εισροή τουριστών και να μειώσει τη ρύπανση από τα γιγάντια πλοία.

Το συμβούλιο της ολλανδικής πρωτεύουσας, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ψήφισε την Πέμπτη τον περιορισμό του ελλιμενισμού των πλοίων jumbo στην πόλη και σκοπεύει να κλείσει τον κεντρικό τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου. Το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες εφαρμογής θα αποφασιστούν μετά από διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους, είπε ο εκπρόσωπος.

«Η ρυπογόνος κρουαζιέρα δεν συνάδει με τις βιώσιμες φιλοδοξίες του Άμστερνταμ», δήλωσε η Ιλάνα Ρούντερκερκ, η τοπική επικεφαλής του κόμματος D66, που εισήγαγε την πρόταση. «Τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης δεν ταιριάζουν επίσης με το έργο της καταπολέμησης του μαζικού τουρισμού».

Το Άμστερνταμ προσελκύει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τουρίστες κατά μέσο όρο κάθε μήνα, ξεπερνώντας τον πληθυσμό του, που είναι λίγο περισσότερο από 800.000. Η δήμαρχος της πόλης Femke Halsema είναι αποφασισμένη να αλλάξει μόνιμα την οικονομική ισορροπία μεταξύ κατοίκων και τουριστών και να αναθεωρήσει την εικόνα του Άμστερνταμ ως πόλου έλξης για παραθεριστές που αναζητούν σεξ και ναρκωτικά.

Νωρίτερα φέτος, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης απαγόρευσε το κάπνισμα μαριχουάνας σε εξωτερικούς χώρους στην περιοχή των κόκκινων φαναριών. Τον Μάρτιο, οι αρχές της πόλης ξεκίνησαν επίσης μια διαδικτυακή προσπάθεια που στοχεύει τους νεαρούς Βρετανούς με την εκστρατεία «Stay Away» και με στόχο να σταματήσει τους θορυβώδεις επισκέπτες να επισκέπτονται την πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση της Ιταλίας εισήγαγε μέτρα το 2021 για την απαγόρευση των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στην ιστορική λιμνοθάλασσα της Βενετίας για την προστασία της από τον μαζικό τουρισμό.

Διαβάστε επίσης

Τσουνάμι υπερτουρισμού στις Ευρωπαϊκές πόλεις – Οι 4 τρόποι αντιμετώπισης και η πρώτη πόλη με τουριστική καμπάνια "Stay Away"!

διαβάστε ακόμα

Το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Επιχειρηματιών Ενοικιάσεως Οχημάτων Ρόδου
Όλγα Κεφαλογιάννη | Το τέλος ανθεκτικότητας να χρηματοδοτεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης
Τουρισμός | Η εποχή των χίπις αναβιώνει και αυτό το καλοκαίρι στα Μάταλα | „Today is life. Tomorrow never comes“
Ένωση Μαρινών Ελλάδας | Να μη χαθεί η σπάνια ευκαιρία χρηματοδότησης για τις Ελληνικές Μαρίνες
Τουρισμός: Συνεργασία Eurowings Holidays με Dertour για δυναμικά πακέτα last-minute
Βαλεαρίδες: 16 εκατ. ευρώ ετησίως για την εξάλειψη των μεθυσμένων τουριστών
Σε λειτουργία η πλατφόρμα JOBmatch, που συνδέει εργοδότες και όσους αναζητούν εργασία σε Τουρισμό - Εστίαση
Παρίσι: Επιχείρηση-σκούπα με επίκεντρο τους αστέγους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων
Τουρισμός | Νέες τακτικές συνδέσεις ζητούν οι τουριστικοί φορείς των Ιωαννίνων
WTTC | Ο τουρισμός της Πορτογαλίας ετοιμάζεται για ένα ιστορικό έτος