Συνέλευση ΞΕΕ: Βολές Τσακίρη κατά όσων υπονομεύουν το Επιμελητήριο

07-02-14 | ΞΕΕ

Ευθείες βολές εναντίον όσων υποκίνησαν την κατάργηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) μέσω των γνωστών προτάσεων του ΟΟΣΑ για την “άρση των στρεβλώσεων” στην αγορά εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας στην τρίτη γενική συνέλευση του ΞΕΕ. Στα λόγια του κ.Τσακίρη αντέδρασε άμεσα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ.Μίχαλος, που υποστήριξε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και αποχώρησε από τη συνέλευση, ωστόσο οι βολές του κ.Τσακίρη απευθύνονταν και σε παράγοντες εντός της τουριστικής οικογένειας, που προφανώς υιοθέτησαν την πρόταση ή “ψιθύρισαν” στον ΟΟΣΑ τις προτάσεις για απελευθέρωση κάθε εμποδίου στην ξενοδοχειακή επιχειρηματικότητα, κάνοντας λόγο για έλλειψη ενότητας στον τουριστικό κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ, σχετικά με το ΞΕΕ, εισηγείται την κατάργηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία για να αποκτήσουν τα τουριστικά θέρετρα και ξενοδοχεία ειδικό σήμα λειτουργίας, πρέπει να έχουν πληρώσει την εισφορά τους στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Πρακτικά, βεβαίως αυτό σημαίνει το τέλος του ΞΕΕ, αφού χωρίς εισφορές δεν θα μπορεί να επιβιώσει. Είπε για το ζήτημα αυτό ο κ.Τσακίρης:

 "... Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος , στο οποίο στεγάζονται συλλογικά όλα- και το τονίζω όλα – τα ελληνικά ξενοδοχεία και camping , δεχθήκαμε έναν ανεξήγητο και σκληρό πόλεμο. Δώσαμε την μάχη της επιβίωσης. Ασπίδα μας έναντι αυτού του παραλογισμού και της αμφισβήτησης ήταν και είναι η ενότητα. Είναι η ώρα που πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Αυτό έχει ανάγκη ο κλάδος. Δυστυχώς όμως - και λυπάμαι που το λέω αυτό - για κάποιους στον κλάδο αυτό δεν είναι πλέον αυτονόητο". 

Ως προς το ποιους αφορούν οι δηλώσεις του, ο κ.Τσακίρης το είπε φωτογραφικά:

" Το ΞΕΕ δεν πολιτικολογεί. Δεν ψιθυρίζει προτάσεις στην τρόικα και στον ΟOΣΑ. Το ΞΕΕ είναι θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και ανταποκρίνεται στην υψηλή αποστολή του με προτάσεις , με σχέδιο και με δράσεις". 

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ έσπευσε να αναγνωρίσει τη στήριξη του Επιμελητηρίου από την υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, λέγοντας:

 " Ευτυχώς που η κυβέρνηση και η υπουργός αναγνωρίζουν και την ανάγκη της ύπαρξής μας και την προσφορά μας και είναι διακηρυγμένη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η συμπόρευση και η συνεργασία με το ΞΕΕ". 

Η κυρία Κεφαλογιάννη, στην ομιλία της στη συνέλευση του ΞΕΕ, επιβεβαίωσε την αγαστή συνεργασία με το Επιμελητήριο, λέγοντας:

 «Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα την ωριμότητά του, τη ξεκάθαρη στρατηγική του, τη διάθεση του για ουσιαστική προσφορά. Απέφυγε συστηματικά τους εύκολους δρόμους. Τις σειρήνες του λαϊκισμού. Τις συγκυριακές σκοπιμότητες. Απέδειξε στην πράξη, το πόσο σημαντικός και αναντικατάστατος σύμμαχος είναι για την συλλογική προσπάθεια της ανάκαμψης του Ελληνικού Τουρισμού». 

 

Οχι στα νέα μεγάλα “ομοειδή” ξενοδοχεία

Ο κ.Τσακίρης εξέφρασε την αντίθεσή του και στην άρση κάθε περιορισμού για τη δημιουργία νέων μεγάλων ξενοδοχείων σε όλη την επικράτεια. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ στο θέμα αυτό εισηγείται να καταργηθούν ρυθμίσεις που είτε απαγορεύουν να λειτουργήσουν καινούργια ξενοδοχεία, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ. στην Αθήνα) «λόγω κορεσμού», είτε αποτρέπουν την αλλαγή χρήσης κτιρίων σε ξενοδοχεία.

“Η μονομερής εμμονή”, είπε ο κ.Τσακίρης, “να στηρίξουμε την μεγέθυνση του Ελληνικού τουρισμού στη δημιουργία νέων μεγάλων ομοειδών τουριστικών  μονάδων δεν αποτελεί την βέλτιστη λύση. Η βέλτιστη λύση είναι, ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος δυναμικού με εμπλουτισμό του με νέες μονάδες,  στη βάση ενός ισόρροπου μίγματος που δεν θα αλλοιώσει την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.... Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ελληνικός  τουρισμός χωρίς ελληνικά ξενοδοχεία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη  προσοχή και  ενδιαφέρον  στο ελληνικό ξενοδοχείο, διότι σε αυτό κρίνεται το τουριστικό στοίχημα. Το ελληνικό ξενοδοχείο και το ελληνικό Camping  είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ελληνικού τουρισμού, ανεξαρτήτως μεγέθους ή δυναμικότητας”. 

 

Νομοθετικές παρεμβάσεις

Στη συνέλευση η κυρία Κεφαλογιάννη ανήγγειλε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού, με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση των τουριστικών εσόδων. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η αλλαγή της αδειοδοτικής διαδικασίας αλλά και των τεχνικών προδιαγραφών για τα καταλύματα.

Το μήνυμα Σαμαρά

Στο μήνυμά του προς τη συνέλευση, ο πρωθυπουργός κ.Α.Σαμαράς τονίζει ότι ο τουρισμός θα  παραμείνει στην πρώτη γραμμή και στο μέλλον, με  έμφαση πλέον στην ποιοτική αναβάθμισή του, στις συνέργειες που μπορεί να έχει με άλλους τομείς και στην αναζήτηση εναλλακτικών αγορών. Ο πρωθυπουργός επισμαίνει ότι ο τουρισμός είναι ο πρώτος τομέας της οικονομίας που έδωσε σήμα για την ανάκαμψη. “Είναι η πρώτη «ατμομηχανή», να το πω έτσι, που «πήρε μπρός» κι άρχισε να τραβά ολόκληρη την Οικονομία μας από μια οδυνηρή ύφεση που κράτησε έξη χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσουν τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα, που δείχνει ότι το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται στην Ασία, ενώ αυξανόμενη είναι η οικονομική επιρροή της Ρωσίας, αλλά και χωρών της Λατινικής Αμερικής. Και να μη ξεχνάμε, βέβαια, την Κίνα που αναπτύσσεται συνεχώς και έχει μπει δυναμικά στην διεθνή τουριστική αγορά. 

 
Η έρευνα του ΙΤΕΠ και ΚΤΕΤ
 
Ανοιξαν 914 ξενοδοχεία-έκλεισαν 613 την περίοδο 2009-2013
Σύμφωνα με την έρευνα  του ΙΤΕΠ και του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, που παρουσιάστηκε στη συνέλευση, την περίοδο 2009-2013 άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία, δυναμικότητας 63.392 κλινών, με το 73% να ανήκουν στις 3 υψηλότερες κατηγορίες και έκλεισαν 613 μονάδες, δυναμικότητας 34.480 κλινών, από τις οποίες μόνο το 3% ανήκε στις 3 υψηλότερες κατηγορίες. 
Τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έρευνας είναι:
 
- Το 2013 αποτέλεσε χρονιά θεαματικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού. Όλες οι βασικές τουριστικές μεταβλητές κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,4%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,5% και οι εισπράξεις κατά 18,1%. Τα τουριστικά έσοδα έφθασαν τα 11,9 δισ. ευρώ και οι αφίξεις τα 17,9 εκατομμύρια επισκέπτες.
 
-Η Ευρώπη παραμένει η κύρια πηγή προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα με ποσοστό 88%. Το μερίδιο όμως της Ευρώπης το 2013 σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με το 2012, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα μερίδια της Ασίας και της Αμερικής.
 
-Οι αφίξεις από την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 160%, από τη Ρωσία κατά 54% και από την Τουρκία κατά 35%. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι Γερμανοί τουρίστες εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική τουριστική αγορά με δεύτερους του Βρετανούς τουρίστες. Τα μερίδιά τους όμως σημειώνουν πτώση σε σχέση με το 2012. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζουν τα μερίδια των Ρώσων και Γάλλων τουριστών. Η συνολική δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 661 ευρώ, αυξημένη κατά 7,3% σε σχέση με το 2012.
 
-Σε σχέση με τις κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, με την Τουρκία και την Πορτογαλία να ακολουθούν.
 
 
Οι 5 κεντρικοί στόχοι του ΞΕΕ
 
Πέντε είναι οι κεντρικοί άξονες παρεμβάσεων πρώτης γραμμής που μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στον ελληνικό τουρισμό και στην ελληνική ξενοδοχία, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΞΕΕ, που ανέλυσε ο κ.Τσακλιρης. 
Άξονας 1ος: 
Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές και προσοδοφόρες μορφές τουρισμού. Ο εμπλουτισμός  αποτελεί  προϋπόθεση αειφορίας και βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού. Η αντιμετώπιση της εποχικότητας και η αναζήτηση αναπτυξιακών διεξόδων για περιοχές της χώρας  που υποφέρουν από την μεγάλη μείωση του εγχώριου τουρισμού, πρέπει να μπουν ψηλά στην ατζέντα δράσεων μας, είπε.  
Άξονας 2ος:  
Αναβάθμιση των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Είναι πλέον απαραίτητη η ανάγκη επαναξιολόγησης και πιστοποίησης  των υπηρεσιών και υποδομών των ελληνικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων, με βάση αναγνωρίσιμα  διεθνή πρότυπα και στάνταρ. Και  μάλιστα στο  πλαίσιο  ενός Κώδικα Ποιότητας του ελληνικού  τουρισμού,  που ήδη επεξεργάζεται το ΞΕΕ.
Άξονας 3ος:  
Στήριξη των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ελληνικός  τουρισμός χωρίς ελληνικά ξενοδοχεία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη  προσοχή και  ενδιαφέρον  στο ελληνικό ξενοδοχείο, διότι σε αυτό κρίνεται το τουριστικό στοίχημα. Το ελληνικό ξενοδοχείο και το ελληνικό Camping  είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ελληνικού τουρισμού, ανεξαρτήτως μεγέθους ή δυναμικότητας. 
Άξονας 4ος:  
Προσδιορισμός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης. Πρέπει, είπε ο κ.Τσακίρης, τώρα που είμαστε σε ανοδική τροχιά και έχουμε την πολυτέλεια να ανοίξουμε ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο πάνω στις τάσεις του παγκόσμιου τουρισμού. Να μιλήσουμε για την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος μας,  για τα οικογενειακά ξενοδοχεία, για τα clusters, για τον τουρισμό όχι πλέον μόνο των εμπειριών, αλλά και των συναισθημάτων. Να μιλήσουμε για όλα, να σχεδιάσουμε, να δρομολογήσουμε πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας.  Η μονομερής εμμονή, να στηρίξουμε την μεγέθυνση του Ελληνικού τουρισμού στην δημιουργία νέων μεγάλων ομοειδών τουριστικών  μονάδων δεν αποτελεί την βέλτιστη λύση. Η βέλτιστη λύση είναι, ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος δυναμικού με εμπλουτισμό του με νέες μονάδες,  στην βάση ενός ισόρροπου μίγματος που δεν θα αλλοιώσει την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Άξονας 5ος: 
Επένδυση πόρων στην Εθνική τουριστική προβολή.  Η εικόνα μετράει. Η εικόνα κάνει τη διαφορά. Η ενίσχυση του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση μιας εκτεταμένης καμπάνιας για την προβολή του Ελληνικού τουρισμού παραμένει αναγκαιότητα καθώς πρόκειται στην ουσία για επένδυση. Επένδυση στον τουρισμό, επένδυση στις δυνατότητες της Ελλάδας.  
 

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους