Γ. Βερνίκος: Aνάγκη Απεξάρτησης από τα Ορυκτά Καύσιμα

11-12-18 | ΣΕΤΕ

Την ανάγκη απεξάρτησης από τα Ορυκτά Καύσιμα επισήμανε ο κ. Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μιλώντας στην 9η ετήσια εκδήλωση BRAVO 2018 με θέμα: «Οι προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Νέα μοντέλα ανάπτυξης, Συνεργασίες, Πολιτική προστασία».

Ο κ. Βερνίκος επισήμανε ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό μας στοιχείο είναι η φύση, το περιβάλλον και η θάλασσα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μια ενεργειακή πολιτική που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, τις θαλάσσιες γεωτρήσεις και την πετρελαϊκή εξάρτηση είναι αδιέξοδη. Επίσης, σημείωσε πως υποστηρίζει σταθερά ότι τα μεγάλα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τα αυτονόητα θέματα, όπως η καθαριότητα, η ανακύκλωση, η επεξεργασία των αποβλήτων, η προστασία του τοπικού δάσους, η εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, η ευαισθησία και το μέτρο στις αρχιτεκτονικές κατασκευές και ο σεβασμός του διπλανού μας.  Αυτά, όπως πρόσθεσε, είναι περισσότερο θέματα παιδείας, αγωγής, πολιτιστικού επιπέδου, δημόσιας υγείας.  Υπάρχουν τα «δύσκολα» θέματα, όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα έρχεται σε άμεση σύγκρουση με μη αναστρέψιμα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι τα τοξικά, τα πυρηνικά, η αποψίλωση των τροπικών δασών, η υπεραλίευση, η σημασία της βιώσιμης γεωργίας. Και συνέχισε: «Στην κορυφή των περιβαλλοντικών θεμάτων από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι οι επιπτώσεις στο κλίμα.  Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή και πληθώρα συναφών θεμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ορυκτά καύσιμα.  Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια προώθησης ανανεώσιμων και ήπιων μορφών ενέργειας.  Στη χώρα μας το μέλλον δεν ανήκει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά ανήκει στη βιώσιμη ανάπτυξη και σ’ έναν τουρισμό που θα σέβεται το περιβάλλον, θ’ αναδεικνύει τον πολιτισμό και θα στηρίζει την τοπική παραγωγή». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κατοβίτσε της Πολωνίας διεξάγεται τώρα (2-14 Δεκεμβρίου 2018) η 24η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP24).  Αυτή η συνάντηση κορυφής έρχεται αμέσως μετά τη δημοσίευση της ειδικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), η οποία προειδοποιεί για την τελευταία ευκαιρία της ανθρωπότητας να εκμηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πριν τα μέσα του αιώνα, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανές τις ελπίδες για συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στον 1,5°C και ν’ αποφύγουμε τα πιο εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη μας.  Οι συνέπειες που περιγράφονται στην έκθεση της IPCC για τη Μεσόγειο είναι δραματικές και μας αφορούν όλους, σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΟΚΕ υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) -το οποίο βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση έως την 7η Δεκεμβρίου 2018- θέτει χαμηλής φιλοδοξίας στόχους και αποτυγχάνει πλήρως να ευθυγραμμιστεί με τις προειδοποιήσεις της επιστήμης για άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 και την ουσιαστική εκμηδένισή τους πριν το 2050.  Αντίθετα, υποστηρίζει σενάρια αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη άνω των 3°C, αφού προβλέπει συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα και έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων για τις επόμενες δύο δεκαετίες.  Στη διαβούλευση οι δύο Οργανώσεις, Greenpeace και WWF Ελλάς, κατέθεσαν από κοινού σχόλια και ανέδειξαν την ανεπάρκεια του σχεδίου για επιστημονικά έγκυρη και πολιτικά γενναία κλιματική δράση.

διαβάστε ακόμα

«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους