Νέα χρήση για το Αρχοντικό Νικολάου Δημητρακόπουλου της Καρύταινας

20-02-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Την αναβίωση του Αρχοντικού Νικολάου Δημητρακόπουλου προγραμματίζει ο Σύλλογος των Καρυτινών Θ. Κολοκοτρώνης, στον οποίο ο δήμος Μεγαλόπολης έχει παραχωρήσει το ιστορικό κτίριο.

Ειδικότερα, τα τελευταία 6 χρόνια, έχουν ολοκληρωθεί όλες  οι αναγκαίες και επείγουσες εργασίες αναστήλωσης και πλήρους στερέωσης του Αρχοντικού Ν. Δημητρακόπουλου στην Καρύταινα, όπως αποκαταστάσεις τοιχοποιίας, δαπέδων, κατασκευή στέγης, ενδιάμεσου πατώματος κ.α.

Με τις εργασίες, αυτές το ιστορικό αρχοντικό έχει πλέον στην κυριολεξία μεταμορφωθεί από ετοιμόρροπο ερείπιο σε απόλυτα στέρεο και ασφαλές κτίριο.

Πλέον, μετά την ολοκλήρωση των επειγουσών εργασιών διάσωσης του κτιρίου , για οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία στο Αρχοντικό, θα πρέπει να προηγηθούν η κατεδάφιση του αυθαίρετου κτίσματος που εφάπτεται με το αρχοντικό, καθώς και να εκδοθεί η τελική οικοδομική άδεια ολοκλήρωσης του κτιρίου.

Μετά το πέρας των ανωτέρω διαδικασιών και σύμφωνα με την έγκριση του σχετικού αιτήματος από τον δήμο, ο Σύλλογος των Καρυτινών θα μετατρέψει το Αρχοντικό του Δημητρακόπουλου σε στέγη πολιτισμού και παιδείας της Καρύταινας και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μεγαλόπολης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στη μεγάλη αίθουσα του πρώτου ορόφου, χωρητικότητας περίπου 200 ατόμων προτείνεται να φιλοξενούνται όλες οι εκπαιδευτικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δράσεις. Δεδομένων των προδιαγραφών του χώρου, θα μπορούν να φιλοξενούνται υψηλού επιπέδου εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές βίντεο, εκδηλώσεις ανάδειξης της παράδοσης και του πολιτισμού και προβολής σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Η μεγάλη αυτή αίθουσα θα λειτουργεί αυτοτελώς, δεδομένου ότι διαθέτει και το παρακείμενο μικρό κτίριο, το οποίο είναι υπερεπαρκές για να στεγάσει όλες τις αναγκαίες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχοντικό Δημητρακόπουλου, ήρθε στην κυριότητα της τότε Καρύταινας, με διαθήκη από το 1921, ενώ το 2010 μετά από αίτημα του συλλόγου Καρυτινών, παραχωρήθηκε στον σύλλογο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Τέλος, το 2017 το Αρχοντικό χαρακτηρίστηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως νεότερο μνημείο.

 

διαβάστε ακόμα

Heraklion Swimming Challenge 2024 στο Ηράκλειο Κρήτης
Ορεινός Αγώνας Karya Olympus Trail 2024
Οι τιμές σε παραλίες του Μαλεβιζίου για το 2024
Γαστρονομία Χωρίς Σύνορα στην Τσαγκαράδα Πηλίου
Δήμος Πάργας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Βράβευση του ιδρυτή και προέδρου της Grecotel Νίκου Δασκαλαντωνάκη
H δωρεά οργάνων σώζει ζωές | Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας στο Μαρούσι
ΣΕΤΚΕ | Προβληματίζουν οι χαμηλές πληρότητες στα μικρά τουριστικά καταλύματα
NJV Athens Plaza | 33 πλήρως ανακαινισμένα Classic Business δωμάτια
Oι πολιτιστικές εμπειρίες συνεχίζονται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Επόμενος προορισμός: Κίνα!