Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν στη Ζώνη Σένγκεν

01-04-24 | ΦΟΡΕΙΣ

Αίρονται από τις 31 Μαρτίου οι έλεγχοι διαβατηρίων στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς οι δύο χώρες εντάχθηκαν μερικώς στην ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, Σένγκεν.

Σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνεται ακόμη η άρση των ελέγχων στις χερσαίες μετακινήσεις, καθώς η Αυστρία ζήτησε από τις δύο χώρες μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, χαιρετίζει θερμά την ένταξη αυτών των δύο κρατών μελών στη ζώνη Σένγκεν, καθώς έτσι διευρύνεται ο μεγαλύτερος κοινός χώρος στον κόσμο χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen χαιρέτισε την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά αεροπορικά και θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών. "Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία και για τις δύο χώρες. Και μια ιστορική στιγμή για τον χώρο Σένγκεν - τη μεγαλύτερη περιοχή ελεύθερης κυκλοφορίας στον κόσμο. Μαζί, οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας, είπε.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, και τα δύο κράτη μέλη έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν από τις 31 Μαρτίου 2024. Τα Πλαίσια Συνεργασίας που δρομολογήθηκαν στις αρχές Μαρτίου από την Επιτροπή μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία βασίζονται στην επιτυχή εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου για γρήγορες διαδικασίες ασύλου και επιστροφής. Με αυτά τα Πλαίσια Συνεργασίας, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της συνεργασίας για τα σύνορα και τη μετανάστευση, καθώς και στις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ασφάλειας της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα και των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια περιφερειακή πρωτοβουλία για την αστυνομική συνεργασία μεταξύ κρατών μελών κατά μήκος των οδών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Αυτό θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των σχετικών προκλήσεων από κοινού και με βιώσιμο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπως τονίζει η ΕΕ, επιδεικνύουν συνεχώς υψηλό επίπεδο δέσμευσης για την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενεργούν συνεχώς ως βασικοί συντελεστές στην εσωτερική ασφάλεια του χώρου Σένγκεν.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα καθορίσει την ημερομηνία για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και των άλλων χωρών Σένγκεν. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στην Προεδρία του Συμβουλίου για να διασφαλίσει ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση για τα χερσαία σύνορα το 2024.

διαβάστε ακόμα

Δήμος Ρεθύμνης: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Η Ryannair δεν ενδιαφέρεται για τα πακέτα διακοπών - Κοντά σε συμφωνία με 10 από τους 11 μεγαλύτερους OTAs
Παράταση έως 25 Ιουνίου στα προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού για τους δικαιούχους του ΛΑΕ
ΕΛΣΤΑΤ: +5% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια το Μάρτιο
UN Tourism: Στο 97% του 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός το α’ τρίμηνο του 2024, +1% οι διεθνείς αφίξεις στη Μεσόγειο
Όλγα Κεφαλογιάννη | Πόλος έλξης οι περιοχές πολιτιστικής δραστηριότητας
Μαθητές Λυκείου της Λιέγης ήρθαν για 15η φορά στη Ρόδο!
ΕΟΤ: Προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και της Αττικής σε Ρουμανία και Σερβία
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 21η η Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό δείκτη του 2024 – Σε επίπεδα 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός
RND | Μία ακόμη χρονιά κλειστό το Ναυάγιο της Ζακύνθου