Οι ξενοδόχοι της Κρήτης ψάχνουν συνεχώς προσωπικό – Ο καθαρός μισθός για καμαριέρες και σερβιτόρους

30-03-24 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η σεζόν άρχισε, αλλά οι ελλείψεις σε προσωπικό θα φανούν έντονα όταν τα ξενοδοχεία αρχίσουν να εμφανίζουν υψηλές πληρότητες , μέσα στο καλοκαίρι.

Φέτος ο αριθμός των κενών θέσεων θα φθάσει τις 5.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη.

Ο κ. Πελεκανάκης είπε ότι τα κενά δεν είναι καθόλου εύκολο να καλυφθούν, με το δεδομένο μάλιστα ότι το εξειδικευμένο προσωπικό είναι ελάχιστο.

Όσοι παραμένουν στον κλάδο αλλάζουν κάθε χρόνο ή και μέσα στην σεζόν εργοδότες και ξενοδοχεία, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλοί επιχειρηματίες πληρώνουν περισσότερα απο όσα προβλέπει η σύμβαση εργασίας. Σημείωσε ότι μια καμαριέρα σήμερα έχει καθαρό μισθό περίπου 1.200 ευρώ και 4 ρεπό το μήνα και η αμοιβή ενός σερβιτόρου είναι της τάξης των 1.100-1.200 ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το 2023 μία στις πέντε θέσεις δεν καλύφθηκε, με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των καταλυμάτων.

Από τις 37 εξεταζόμενες ειδικότητες η κατεξοχήν περιζήτητη είναι αυτής της καμαριέρας, αλλά δεν είναι βέβαια η μόνη. Το 53% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της καμαριέρας, του σερβιτόρου, του receptionist, του βοηθού σερβιτόρου, του barista, του λαντζέρη και της τεχνικής υποστήριξης.

Παράλληλα, 11.000 είναι φέτος οι μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, από 9.000 που ήταν πέρυσι, με τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις όμως να αποτελούν ένα ακόμα πρόβλημα καθώς, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ακόμα και αν υλοποιηθούν, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ανάγκες εξειδικευμένου προσωπικού που είναι αναγκαίο, ενώ η εμπειρία από πέρυσι δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Όσον αφορά στην Κρήτη ο αριθμός των εργαζομένων που εγκρίθηκε από τρίτες χώρες , δεν ξεπερνά τα 1800.

Πηγή: patris.gr

διαβάστε ακόμα

Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας
«Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024
Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους
Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις
Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας
Αερομεταφορές: 22 νέες και εποχικές συνδέσεις ξεκινούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας το Μάιο
Amadeus: Οι ξενοδόχοι επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και την εξατομίκευση υπηρεσιών
ΕΟΤ Σερβίας: Τα Χανιά στον πρώτο online σερβικό ταξιδιωτικό οδηγό
Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες
Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα