Η μεγάλη των μπάτλερ σχολή: Όλα τα μυστικά για ένα συναρπαστικό επάγγελμα

Α Decrease font Enlarge font
Η μεγάλη των μπάτλερ σχολή: Όλα τα μυστικά για ένα συναρπαστικό επάγγελμα

Λέγεται ότι οι μπάτλερ στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη ήταν απλοί σκλάβοι που φρόντιζαν για τη συντήρηση και το σερβίρισμα του κρασιού. Επιστρέφοντας στο παρόν, χιλιάδες χρόνια μετά, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι σύγχρονοι μπάτλερ, εάν διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και προσαρμοσθούν στις σκληρές απαιτήσεις του επαγγέλματός τους, καταφέρνουν να έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα αλλά και μια ζωή με ανέσεις. 

«Η πολυτέλεια χρειάζεται υψηλές δεξιότητες και ειδικά όταν την χρεώνει κανείς πολύ ακριβά» τονίζει ο βρετανός γκουρού της εκπαίδευσης μπάτλερ, Gary Williams, ο οποίος προέρχεται από μια χώρα με μακριά παράδοση σε ένα επάγγελμα άμεσα συνυφασμένο με τα ταξίδια πολυτελείας.

Ο κ. Williams είναι διευθυντής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Βρετανικού Ινστιντούτου Μπάτλερ του Λονδίνου. Με μακρά και πετυχημένη καριέρα ως μπάτλερ σε ξενοδοχεία πολυτελείας, ιδιωτικές κατοικίες ανά τον κόσμο και ξένες διπλωματικές αποστολές στο Λονδίνο, ανέλαβε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του British Butler Institute με σκοπό να το αναδείξει ως την καλύτερη σχολή μπάτλερ παγκοσμίως. Το British Butler Institute είναι πλέον διάσημο, έχει διεθνείς συνεργασίες και εκπαιδεύει παγκόσμιας κλάσης προσωπικό για τις ανάγκες πολλών και διαφορετικών πελατών ανά τον κόσμο.

Το multitasking, η ποιοτική εκπαίδευση, οι υψηλές δεξιότητες και η προσαρμογή στις απαιτήσεις του εργοδότη σε συνδυασμό με την απόλυτη προσήλωση στην προσφορά εξατομικευμένων υπηρεσιών πολυτελείας στους ταξιδιώτες, είναι, σύμφωνα με τον κ. Williams οι σύγχρονες απαιτήσεις για τον σύγχρονο μπάτλερ.

Ο κ. Williams γνωρίζει την Ελλάδα πολύ καλά καθώς ο ίδιος έχει εκπαιδεύσει στελέχη ξενοδοχείων και άλλων δομών πολυτελείας στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TornosNews, μας μίλησε για τον ελληνικό τουρισμό πολυτελείας, το όραμά του για τους μαθητές του και τον συναρπαστικό ρόλο του μπάτλερ στις μέρες μας…

-Πώς έχει αλλάξει ο ρόλος του μπάτλερ σε σχέση με το παρελθόν; Ποιες νέες τάσεις καλούνται να ικανοποιήσουν;

Ο σύγχρονος μπάτλερ πρέπει να είναι multitasking! Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον εργοδότη. Για παράδειγμα, εάν ένας μπάτλερ εργάζεται για έναν εργοδότη που θέλει υπηρεσίες μαγείρου και οδηγού, πρέπει να μπορεί να μαγειρεύει και να οδηγεί. Στις μέρες μας οι μπάτλερ προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που έχει κανείς συνδεδεμένες στο μυαλό του με έναν μπάτλερ: φροντίζουν τα ασημικά, στρώνουν ένα άψογα προσεγμένο τραπέζι, ετοιμάζουν αποσκευές για το ταξίδι, γυαλίζουν υποδήματα. Κάνουν όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμα!  Διαχειρίζονται την λειτουργία μιας κατοικίας, προετοιμάζουν και παρακολουθούν προϋπολογισμούς, κάνουν απογραφή αποθεμάτων, φροντίζουν κατοικίδια, φτιάχνουν τα καλύτερα κοκτέιλ και άψογο καφέ.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένας σύγχρονος μπάτλερ οφείλει να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που θα του αναθέσει ο εργοδότης, άρα, πρέπει να έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να παρέχει τις υψηλότερες δυνατές υπηρεσίες.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό επάγγελμα με μεγάλες προοπτικές σταδιοδρομίας, πολλή και σκληρή δουλειά και υψηλό αίσθημα ικανοποίησης. Οι αμοιβές μας είναι υψηλότατες, εργαζόμαστε σε πανέμορφα μέρη, τις περισσότερες φορές έχουμε το δικό μας σπίτι, το δικό μας αυτοκίνητο, σχεδόν μηδενικά έξοδα για στέγη και τροφή, ζούμε εν πολλοίς τη ζωή που απολαμβάνουν οι εργοδότες μας.  Όλα αυτά, βεβαίως, εάν και εφόσον είμαστε σε θέση να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εργοδοτών μας, έχουμε επενδύσει χρόνο και προσπάθεια στην διαρκή εκπαίδευσή μας. Για το κατάλληλο πρόσωπο, είναι μια συναρπαστική καριέρα!

Πολλοί πιστεύουν πως το επάγγελμα του μπάτλερ έπαυσε πριν πολύ καιρό αλλά, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου έτσι. Γνωρίζει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση για υψηλού επιπέδου προσωπικό. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: ο πλέον καλοπληρωμένος μπάτλερ του κόσμου εργάζεται στο Bell Air, στην Καλιφόρνια, κερδίζει 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Το βασικό χαρακτηριστικό ενός μπάτλερ είναι η ικανότητά του να χαρτογραφεί και να ικανοποιεί τις επιθυμίες του εκάστοτε εργοδότη του.  Και ο μόνος τρόπος να το καταφέρει είναι μέσω της παρατήρησης, της κατανόησης, και της διαρκούς προσοχής και στην παραμικρή λεπτομέρεια – πρώτα αφουγκράζεται τις ανάγκες και μετά πράττει, και το κάνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.  

Κάθε εργοδότης ή πελάτης είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικές προτιμήσεις – πίνει άλλη ώρα τον καφέ του, αναπαύεται άλλες ώρες, χρειάζεται διαφορετικά πράγματα κι εμείς οφείλουμε και να κατανοούμε τις διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες και να τις καλύπτουμε.

-Πώς οι μπάτλερ αναβαθμίζουν την εμπειρία των σύγχρονων ταξιδιωτών πολυτελείας;

Έχετε δίκιο, το βασικό είναι όντως η εμπειρία του ταξιδιώτη. Και σ’ αυτό ο ρόλος του μπάτλερ στα ξενοδοχεία πολυτελείας δεν είναι σημαντικά διαφορετικός από αυτόν που σας περιέγραψα μόλις:  κατανοούμε τις συγκεκριμένες ανάγκες του συγκεκριμένου ταξιδιώτη και τις καλύπτουμε με τον ποιοτικά υψηλότερο τρόπο.

Ουσιαστικά, μιλάμε για εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, όπου ο κάθε ταξιδιώτης αισθάνεται και όντως έχει την αποκλειστική προσοχή και φροντίδα μιας ολόκληρης πολυτελούς μονάδας μέσα από τις υπηρεσίες ενός μπάτλερ.

-Ποιες είναι οι ανάγκες εκπαίδευσης και οι δεξιότητες που απαιτείται να διαθέτουν; Ποιες αγορές απορροφούν περισσότερους αποφοίτους σχολών butler;

Εμείς στο British Butler Institute εκπαιδεύουμε προσωπικό για όλους τους κλάδους του τουρισμού πολυτελείας καλύπτοντας μια σειρά από τομείς μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης.  Για παράδειγμα, εδώ και αρκετά χρόνια εκπαιδεύουμε το προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών των οίκων CHANEL και Salvatore Feregamo στη Φλωρεντία. 

Ταυτόχρονα, έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία να χτίσουμε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για συγκεκριμένες ανάγκες εξυπηρέτησης ανάλογα με τον φορέα στον οποίο θα απασχοληθούν οι απόφοιτοί μας, πάντα βεβαίως με τα ίδια υψηλά πρότυπα ποιότητας. Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα: εκπαιδεύσαμε προσωπικό για τα private executive lounges της IAM Jet Centres στα αεροδρόμια της Καραϊβικής. Αποτέλεσμα; Κερδίσαμε δύο πρώτα βραβεία του κλάδου για το καλύτερο business lounge και για την πιο φιλική εξυπηρέτηση παγκοσμίως!

Εμείς φροντίζουμε να παρέχουμε την καλύτερη εκπαίδευση στον τομέα μας ώστε οι απόφοιτοί μας να έχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να αποδώσουν τα μέγιστα. Και το πετυχαίνουν – σας δίνω το παράδειγμα του Μεξικού:  μετά την εκπαίδευση τα φιλοδωρήματα αυξήθηκαν από 30% έως 200%!

Άρα δεν πιστεύουμε μόνο εμείς στην αξία της ποιοτικής εκπαίδευσης και των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, πιστεύει και η αγορά και το αποδεικνύει έμπρακτα.

Κι ένα ακόμα παράδειγμα του εύρους των υπηρεσιών μας – βρέθηκα στην Αθήνα πριν λίγο καιρό για τον τρίτο κύκλο εκπαίδευσης του προσωπικού της Βρετανικής Πρεσβευτικής Κατοικίας στην Αθήνα. Φήμες λένε ότι η Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία κάνει τις καλύτερες, ίσως, δεξιώσεις στην Αθήνα και ξέρω σίγουρα ότι είναι μια από τις τρεις πιο δραστήριες στον κόσμο. Παρά ταύτα, η ομάδα της Κατοικίας έχει κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η διαρκής επανεκπαίδευση γύρω από τις νέες τάσεις του κλάδου ώστε να έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Πρέσβη και να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των καλεσμένων του.

Με αυτή τη λογική, οι αγορές δεν περιορίζονται ούτε γεωγραφικά ούτε κατά κλάδο.

-Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι υπηρεσίες butler στα ταξίδια πολυτελείας στην Ελλάδα;

Για μια σειρά από λόγους που, είμαι βέβαιος, ξέρετε πιο καλά από μένα, η Ελλάδα γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια τεράστια άνθιση του τουρισμού πολυτελείας με πολλά νέα luxury ξενοδοχεία να μπαίνουν στην αγορά.  Να μην ξεχνάμε και τον πολύ σημαντικό κλάδο του yachting που προσελκύει πολλούς πλούσιους και διάσημους που επιλέγουν να γυρίσουν τα ελληνικά νησιά με ένα yacht.

Άρα μιλάμε για ταξιδιώτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας και αγοραστικής δύναμης που έχουν την απαίτηση και την προσδοκία για αντίστοιχα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθόλη τη διάρκεια της διαμονή τους κι αυτό δεν περιορίζεται στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους ή στο πρωϊνό τους – αφορά και τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τις υπηρεσίες που θα πρέπει επίσης να είναι πολυτελείας. Κατ’ αυτή την έννοια, το θέμα είναι απλό: ο τουρισμός πολυτελείας απαιτεί δομές πολυτελείας κι αυτές με τη σειρά τους απαιτούν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για τη στελέχωσή τους. Η πολυτέλεια χρειάζεται υψηλές δεξιότητες και ειδικά εάν αυτή την πολυτέλεια την χρεώνει κανείς πολύ ακριβά.

-Πώς μπορούν τα ελληνικά πολυτελή ξενοδοχεία να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες butler;

Προσωπικά, θα αντέστρεφα την ερώτηση: πώς μπορούν τα ελληνικά πολυτελή ξενοδοχεία να ΜΗΝ αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες butler. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η επιτυχία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου όπου κι αν βρίσκεται, βασίζεται στη φήμη του. Και η φήμη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου εξαρτάται από την εμπειρία των φιλοξενουμένων του. Ένας επιχειρηματίας του κλάδου καταλαβαίνει πως για να ξεχωρίσει δεν αρκεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πελατών του, πρέπει να τις ξεπεράσει κι αυτό μπορεί να το κατορθώσει μόνο μέσα από εξειδικευμένο προσωπικό.

Εκεί μπαίνει ο ρόλος του μπάτλερ σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο: διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών με έναν απολύτως προσωποποιημένο τρόπο από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή της παραμονής του πελάτη με την ίδια φροντίδα στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Tο British Butler Institute εκπροσωπεί στην Ελλάδα η The Ambassadors Experience.

 1. 19/10 15:14

  Στην Xenia ξανά το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας από το ΞΕΕ

 2. 19/10 14:27

  Ryanair: Συμφωνία με την πορτογαλικη ένωση πιλότων

 3. 19/10 14:21

  Booking.com: Οι 8 κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια το 2019

 4. 19/10 14:21

  Ε.Κουντουρά: Η Ελλάδα, η πιο ελκυστική ευκαιρία για επενδύσεις στη Μεσόγειο

 5. 19/10 13:22

  Ανακοινώθηκαν τα ξενοδοχειακά workshops του 100% Hotel Show 2018

 6. 19/10 12:44

  Περισσότερα ταξίδια στην Ευρώπη από μακρινές αγορές το φθινόπωρο- Η Βραζιλία "ψηφίζει" Ελλάδα

 7. 19/10 12:15

  Marketing Greece: Εκπαιδευτική ημερίδα στη Ρόδο για το ψηφιακό μάρκετινγκ στον τουρισμό

 8. 19/10 11:25

  Peace and Sport Regional Forum στη Ρόδο

 9. 19/10 11:23

  Ιταλικό ενδιαφέρον για τη θαλασσινή Θεσσαλονίκη και την K. Μακεδονία

 10. 19/10 11:06

  Εθνική Τράπεζα: Διαγωνισμός για την πώληση του Grand Hotel στη Ρόδο

 11. 19/10 11:03

  ΠΟΤ: Πρώτος διαγωνισμός για καινοτομίες στον γαστρονομικό τουρισμό

 12. 19/10 10:51

  Σημαντικές συμμετοχές στην 4η έκθεση της Ελλάδας στην Πολωνία

 13. 19/10 10:47

  Πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας γίνεται κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης

 14. 19/10 10:45

  Το FVW Workshop στην Κρήτη

 15. 19/10 10:40

  NEW JOB: Θέση εργασίας στην City Contact

 16. 19/10 10:39

  ΟΑΕΔ: Προγράμματα κατάρτισης για τεχνίτες μαγειρικής τέχνης

 17. 19/10 10:34

  Το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνει τις εξαγωγές της Ισπανίας

 18. 19/10 10:28

  Επιχορήγηση ξενοδοχειακών επενδύσεων σε Κω και Σαντορίνη

 19. 18/10 17:54

  Η Grace Hotels συγχωνεύεται με την Auberge Resorts Collection- νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

 20. 18/10 17:48

  40 εκατ. ευρώ βάζει η Τράπεζα Πειραιώς στο fund της Thomas Cook

 21. 18/10 17:46

  Το Thessbrunch επιστρέφει ανανεωμένο με μια σειρά νέων events

 22. 18/10 17:40

  Aegean και Olympic Air: Ειδικοί ναύλοι για τους επιβάτες της Cobalt Air

 23. 18/10 15:56

  Προώθηση του ναυτικού και βιώσιμου Τουρισμού στην Ηλεία

 24. 18/10 14:43

  Ταξιδιωτικοί πράκτορες Κύπρου: Συμβουλές προς τους επιβάτες της Cobalt

 25. 18/10 14:14

  Wizz Air UK: Χαμηλοί ναύλοι για τους επιβάτες της Cobalt

 26. 18/10 13:50

  Τα οικογενειακά ταξίδια θα αυξηθούν 25% μέχρι το 2022

 27. 18/10 13:38

  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Από το όραμα στην πραγματικότητα

 28. 18/10 12:48

  Οι δράσεις τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής το φθινόπωρο

 29. 18/10 12:46

  Συνέδριο για το θαλάσσιο τουρισμό στην Καλαμάτα

 30. 18/10 12:36

  Νέες συνδέσεις των Ιονίων με Βρετανία και Γερμανία το 2019

 31. 18/10 12:23

  Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την Πάρο

 32. 18/10 12:15

  Δωρεάν εισιτήρια σε 18χρονους για την ανακάλυψη της Ευρώπης

 33. 18/10 12:10

  Εντυπωσιάσθηκαν από τη Ρόδο Γάλλοι δημοσιογράφοι

 34. 18/10 11:55

  Συμφωνία Radisson - Ctrip για περισσότερους Κινέζους τουρίστες και στην Ευρώπη

 35. 18/10 11:46

  Press trip του ΕΟΤ στη Ρόδο για Ούγγρους δημοσιογράφους

 36. 18/10 11:36

  Τα τουριστικά γραφεία Κρήτης βράβευσαν τους καλύτερους πρεσβευτές του τουρισμού

 37. 18/10 11:35

  Πώς το Brexit επηρεάζει τα αεροπορικά ταξίδια

 38. 18/10 11:21

  Ryanair: Νέα σύνδεση Κεφαλονιά - Βερολίνο το 2019

 39. 18/10 11:13

  Κατέρρευσε ο κυπριακός αερομεταφορέας Cobalt

 40. 18/10 11:01

  ΕΟΤ: Το βίντεο Greece 365-Day Destination διεκδικεί το διεθνές βραβείο κοινού CIFFT 2018

 41. 18/10 10:36

  Ποδηλατικό φεστιβάλ στην Αστυπάλαια

 42. 18/10 10:31

  Δήμος Αντιπάρου: Εξαίρεση παραλιών από την απλή χρήση

 43. 18/10 10:27

  Η μαρίνα της Κω στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρινών ICOMIA

 44. 18/10 10:25

  Στην Κρήτη το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ξεναγών

 45. 18/10 10:23

  ΕΟΤ: Oικονομική συμμετοχή στο 5ο Πολωνο-ελληνικό πολιτιστικό Φεστιβάλ

 46. 18/10 10:22

  Έργα 55 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ για επενδύσεις στη Σαντορίνη

 47. 17/10 22:53

  Τελικά ποια είναι η «νέα εποχή» του τουρισμού;

 48. 17/10 18:00

  Συνέδριο ΣΕΤΕ: Από την προβολή στη διαχείριση των προορισμών και από την αναλογική εποχή στο ψηφιακό μέλλον

 49. 17/10 16:25

  Emirates: «Open Day» στην Αθήνα για θέσεις στο Πλήρωμα Θαλάμου

 50. 17/10 16:19

  7 σημεία με τα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάταξη της ιστοσελίδας μας εναρμονιζόμενοι με το EAT update της Google

 51. 17/10 15:57

  ΥΠΠΟΑ: Ναι σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

 52. 17/10 15:44

  Δύο νέα ξενοδοχεία της Wyndham σε Κρήτη και Κύπρο- Θα συνεχίσει ανοδικά η Αθήνα

 53. 17/10 15:18

  Fam trip στην Αθήνα για MICE Πολωνούς τουριστικούς πράκτορες

 54. 17/10 14:53

  Thomas Cook: Προσλήψεις προσωπικού σε προορισμούς- Θέσεις και στην Κρήτη

 55. 17/10 14:39

  Σταθερά ανοδική πορεία της Ιταλικής αγοράς στην Χαλκιδική

 56. 17/10 14:32

  Κυπριακός τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων και τον Σεπτέμβριο

 57. 17/10 14:15

  "Απαίσια" μεταχείριση της Ryanair καταγγέλει πλήρωμα πτήσης που διανυκτέρευσε στο πάτωμα

 58. 17/10 13:57

  WTM: Masterclass για τον γκέι τουρισμό- 211 δισ.δολ. ο παγκόσμιος τζίρος

 59. 17/10 13:25

  TUI: Νέες συνδέσεις με Λάρνακα από τη Γερμανία το 2019

 60. 17/10 12:54

  Expedia: Λιγότερες ημέρες άδειας αξιοποιούν για διακοπές οι εργαζόμενοι το 2018

 61. 17/10 12:40

  Αύξηση των επιβατών στις πτήσεις από την Ιταλία για Σκιάθο

 62. 17/10 12:27

  Κρουαζιέρα: Οι επιβάτες αναζητούν υπηρεσίες πολυτελείας

 63. 17/10 12:17

  British Airways: Νέες πτήσεις προς Πρέβεζα και Κω το 2019

 64. 17/10 12:06

  Ευρωβαρόμετρο: Θετική η γνώμη των Ελλήνων για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ

 65. 17/10 11:39

  ΠΟΤ: Οι έξυπνοι προορισμοί το κλειδί για επιτυχημένο τουρισμό πόλεων

 66. 17/10 11:23

  Ιαπωνία: Έρευνα για τις επιπτώσεις από τον υπερ-τουρισμό

 67. 17/10 11:07

  Έτοιμη η πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

 68. 17/10 10:19

  Ισπανική αεροπορική εταιρεία εξαφάνισε τους σταυρούς από τα εκκλησάκια της Σαντορίνης!

 69. 17/10 10:15

  Δράσεις τουριστικής προβολής σε Θήβα και Ιθάκη

 70. 17/10 10:07

  Σε 4 κεντρικά κτίρια η 6η Μπιενάλε της Αθήνας

 71. 17/10 10:05

  ΕΟΤ: Δαπάνες προβολής σε συνέδριο στην Αθήνα και σε workshop στην Ολλανδία

 72. 17/10 09:59

  Το κάστρο Χλεμούτσι στο πρόγραμμα προσβάσιμων ιστορικών κτιρίων

 73. 16/10 16:52

  Παράνομη ναύλωση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής στο Λεωνίδιο

 74. 16/10 16:40

  Η Ελλάδα πρώτη στις online αναζητήσεις των Ολλανδών τουριστών

 75. 16/10 15:58

  Ι.Ρέτσος: Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ψηφιακή στρατηγική

 76. 16/10 15:28

  Οι ψηφιακά ασφαλείς πετυχαίνουν υψηλότερα έσοδα

 77. 16/10 14:45

  Συνέδριο ΣΕΤΕ: Το Άμστερνταμ δεν θέλει μεθυσμένους τουρίστες

 78. 16/10 13:49

  Συνέδριο ΣΕΤΕ: Πώς η Κοπεγχάγη αναπτύσσει τον τουρισμό της

 79. 16/10 13:11

  Η Ε.Κουντουρά στο συνέδριο του ΣΕΤΕ: Πώς προωθείται η ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού τουρισμού

 80. 16/10 12:45

  Συνέδριο ΣΕΤΕ: Ο υπερ-τουρισμός μέσα από τη διαχείριση προορισμού

 81. 16/10 11:12

  Οι Κυκλάδες πρώτη επιλογή για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

 82. 16/10 11:06

  Χρυσό διεθνές βραβείο Travelife για το Mitsis Blue Domes Resort & Spa

 83. 16/10 10:35

  DRV: Εξαιρετική χρονιά για τους Γερμανούς πράκτορες το 2018, +20% η Ελλάδα

 84. 16/10 10:08

  Περιφέρεια Κρήτης: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανατύπωση εντύπων και χάρτη

 85. 16/10 10:06

  Διαγωνισμός για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

 86. 16/10 10:04

  Διαμαρτυρίες για τα νέα διόδια επί της Εγνατίας Οδού Σερρών –Θεσσαλονίκης

 87. 16/10 10:02

  Παρεμβάσεις στην Ακρόπολη και σε άλλα αρχαιολογικά μνημεία

 88. 16/10 09:59

  ΕΟΤ: Δράσεις προβολής σε ΗΠΑ και Ρωσία

 89. 15/10 17:55

  Εσείς παρατηρήσατε κάποια διαφορά στην κατάταξη αποτελεσμάτων της ιστοσελίδας σας;

 90. 15/10 17:55

  Εσείς παρατηρήσατε κάποια διαφορά στην κατάταξη αποτελεσμάτων της ιστοσελίδας σας;

 91. 15/10 17:34

  Εγκαίνια για το Apollo Trails στην ορεινή Πελοπόννησο

 92. 15/10 16:51

  Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ΕΞΑ-ΑA

 93. 15/10 15:52

  Συνέδριο «Δρόμος του Μεταξιού»: Eπίσκεψη στο μουσείο των Αιγών

 94. 15/10 15:50

  CNT: Η Aegean 5η καλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο το 2018

 95. 15/10 14:49

  Υπό την αιγίδα της FedHATTA η έκθεση κρητικών κρασιών ΟιΝοτικά

 96. 15/10 13:31

  Ο ΕΟΤ στην Έκθεση Inwetex-Cis της Αγίας Πετρούπολης

 97. 15/10 13:18

  100% Hotel Show: Γιατί τα Boutique Ξενοδοχεία και οι Hotel Designers είναι τo σημαντικότερο κοινό της έκθεσης

 98. 15/10 13:10

  Ο Τούρκος κροίσος, με παρουσία στην Ελλάδα, πουλάει πολυτελή ξενοδοχεία

 99. 15/10 12:39

  Θαλάσσια σύνδεση με Ελλάδα θέλει η Κύπρος, μετά από 18 χρόνια

 100. 15/10 12:16

  Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει μερίδιο από την έκρηξη των τουριστών υγείας