Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης: To 2023 θα είναι μια σχετικά καλή χρονιά - Επενδύουμε στη βιωσιμότητα, τους ανθρώπους, τις υπηρεσίες και τις υποδομές μας
Η βιωσιμότητα των λειτουργιών αλλά και της γαστρονομίας αποτελεί κεντρικό άξονα των ξενοδοχείων του Metaxa Hospitality Group, σύμφωνα με τον Marketing & PR Director του ομίλου, κ. Κωνσταντίνο Τριανταφύλλη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Tornos News στο περιθώριο του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου του Πανεπιστημίου YALE που διεξήχθη στις 3 και 4 Μαϊου 2023 στο Ηράκλειο Κρήτης.
O κ. Τριανταφύλλης, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του συμποσίου, αναφέρθηκε στις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζει ο όμιλος στα ξενοδοχεία του και στον αντίκτυπο που αυτές έχουν στην τοπική κοινότητα, στο περιβάλλον, στις τοπικές οικονομίες αλλά και στους διεθνείς επισκέπτες τους.
Όσον αφορά για το 2023, δήλωσε ότι θα είναι μια σχετικά καλή χρονιά καθώς οι προκλήσεις «τρέχουν» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσέλκυση ταξιδιωτών από τις Ευρωπαϊκές αγορές, το Ισραήλ και την Αμερική.
-Ποια θέση έχει η βιωσιμότητα στη λειτουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχείου;
Στον Metaxa Hospitality Group υπηρετούμε τον τομέα της φιλοξενίας ο οποίος για εμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τομέα της βιωσιμότητας. Είναι μια οριζόνται σταθερά που διαπερνά τις υπηρεσίες μας και τη λειτουργία μας από την ημέρα ίδρυσης του ομίλου το 1975 και έτσι εμείς εκπληρώνουμε όχι μονο το ηθικό μας χρέος, αλλα πιστεύουμε και ότι η πρόοδος και ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από βιώσιμες πρακτικές. Έτσι συνδέουμε οργανικά τον τομέα της φιλοξενίας με τη βιωσιμότητα, και κατ’ επέκταση με το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία.
-Πώς διασφαλίζετε τη βιωσιμότητα στη γαστρονομία;
Η γαστρονομία στα ξενοδοχεία του Metaxa Hospitality Group, είναι σημαντικός παράγοντας στον οποίο έχουμε επενδύσει για τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων. Επενδύουμε στον τομέα της γαστρονομίας, μέσα από ένα βασικό τρίπτυχο...
1. Επιλέγουμε για τα εστιατόρια και τα μπαρ των ξενοδοχείων μας τοπικούς προμηθευτές, από τους οποίους προέρχεται το 80% των προμηθειών μας.
2. Με έντεκα από το σύνολο των προμηθευτών μας, δημιουργήσαμε μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία στο χώρο της Ελληνικής φιλοξενίας με τίτλο «Βιώσιμες Προμήθειες», για την οποία έχουμε βραβευθεί διεθνώς και σε εθνικό επίπεδο. Οι προμηθευτές αυτοί, εκπαιδεύονται μαζί μας ώστε να ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές στη δική τους επιχείρηση. Έτσι δημιουργούμε ένα μεγάλο σύστημα, πολλούς δορυφόρους βιωσιμότητας, πολλαπλασιάζοντας τη θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία.
3. Επίσης παράγουμε την τροφή που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Μέσα από τη δράση «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία» καλλιεργούμε στους κήπους των ξενοδοχείων μας φρούτα, λαχανικά, βότανα και αυτά τα συνδέουμε με τα εστιατόρια. Στην Κρήτη ειδικότερα, το 2022 είχαμε 22.000 γεύματα τα οποία συνδέθηκαν με το βιολογικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Creta Maris με τις καλλιέργειες που είχαμε στους κήπους μας.
-Ποιο ειναι το feedback που καταγράφεται από τους ταξιδιώτες;
Οι επισκέπτες δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τον τροπο που προσεγγίζουμε το φαγητό στα ξενοδοχεία μας, γιατί η γαστρονομία, όπως έχουν δείξει έρευνες, είναι σημαντικός παράγοντας επιλογής προορισμού ή μιας τουριστικής εμπειρίας. Έτσι λοιπόν το feedback που έχουμε από τους επισκέπτες είναι ότι ενδιαφέρονται να γευτούν την τοπική γαστρονομία, να ζήσουν την τοπική κουλτούρα, έτσι έρχονται σε επαφή με τον τοπικό πολιτισμό και παίρνουν μαζί τους φεύγοντας εμπειρίες του προορισμού που στη συνέχεια τις διαδίδουν, κάτι που αποτελεί ένα από τα στοιχήματά μας.
-Υπάρχει διεθνώς η τάση για διαχείριση του food waste στα ξενοδοχεία. Ποιες είναι οι δικές σας πολιτικές;
Η διαχείριση του υπολοιπόμενου φαγητού είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τα ξενοδοχεία γιατί το φαγητό έχει σημαντικό μερίδιο στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Στα δικά μας ξενοδοχεία υπηρετούμε την πολιτική zero waste to landfill. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε πάρει τις εξής πρωτοβουλίες: κατευθύνουμε οργανικά απόβλητα που περισσεύουν από τις κουζίνες μας σε μια τοπική εταιρία όπου μετατρέπονται σε βιοαέριο. Έτσι, μειώνουμε το αποτύπωμα της χωματερής στο περιβάλλον. Όσα απόβλημα δεν μπορούν να μετατραπούν σε βιοαέριο, τα μεταφέρουμε στους κήπους μας και εκεί με ειδικές οργανικές συνθήκες που διαμορφώνουμε, μετατρέπονται σε κομπόστα. Αυτό χρησιμοποιείται ως λίπασμα για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο.
-Πώς επηρεάζουν τη λειτουργία των ξενοδοχείων οι ελλείψεις προσωπικού;
Είναι γεγονός ότι το θέμα του προσωπικού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αυτό που εμείς κάνουμε στον Metaxa Hospitality Group είναι ότι δίνουμε μεγάλη βαρύτητα, θεωρούμε τους ανθρώπους μας δύναμη της τουριστικής εμπειρίας, είναι οι άνθρωποι που καθημερινά έρχονται σε επαφή με τον επισκέπτη, είναι αυτοί που μεταφέρουν το χαμόγελο, την εμπειρία στον επισκέπτη. Παίρνουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενούς μας. Είναι δεδομένο ότι ένας εργαζόμενος πρέπει να αμείβεται καλά, να του δίνουμε τα οικονομικά κίνητρα να δουλέψει μαζί μας. Στον όμιλο έχουμε εισάγει επιδόματα γάμου, τέκνου, μπόνους για όσα χρόνια εργάζεται μαζί μας κλπ, και είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες έχουμε case study ανθρώπων οι οποίοι ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά, έχουν δείξει πιστότητα στον όμιλο, έχουν εξελιχθεί και σήμερα έχουν φτάσει να έχουν διοικητικές θέσεις.
-Ποια είναι η πορεία κρατήσεων από το εξωτερικό για το 2023;
Οι κρατήσεις για το 2023 δείχνουν ότι θα είναι μια σχετικά καλή χρονιά. Κινούμαστε περίπου στα περυσινά επίπεδα, αλλά όλα αυτά είναι πάντα υπό την αίρεση εξωτερικών παραγόντων. Τα τελευταία χρόνια περάσαμε πανδημίες, πόλεμο, ενεργειακή κρίση, αύξηση του κόστους παραγωγής και όλα αυτά είναι παράγοντες απρόβλεπτοι που μπορεί να επηρεάσουν την τουριστική κίνηση. Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να επενδύει στους ανθρώπους, στις υποδομές, στις υπηρεσίες του - και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε κι εμείς - έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρός και πιο έτοιμος στις προκλήσεις της εποχής.
Παραδοσιακά, η Κρήτη είναι ένας προορισμός ο οποίος στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή αγορά ταξιδιωτών. Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία είναι από τις αγορές οι οποίες αποτελούν τους ισχυρούς πυλώνες επισκεπτών. Από την άλλη υπάρχουν επισκέπτες και από το Ισραήλ, υπάρχει σημαντική άνοδος της Αμερικής για την Κρήτη. Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη έχουμε επισκέπτες από την Αμερική καθώς και από Αγγλία και κεντρική Ευρώπη.
- 1) Το 76% των Αμερικανών σχεδιάζουν ένα ταξίδι τους επόμενους 12 μήνες - το 64% το εξάμηνο
- 2) Ευρωπαϊκός τουρισμός | Πραγματικό κατόρθωμα ο ψηφιακός και βιώσιμος μετασχηματισμός
- 3) Tουρισμός όλο το χρόνο στην Ελλάδα | Στο Costa Navarino τον Οκτώβριο το συνέδριο των Βρετανών πρακτόρων (ΑΒΤΑ)
- 4) Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
01/05 04:00
Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
01/05 04:00
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα
01/05 04:00
Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα θερινών διακοπών ΚΑΠΗ 2024 - Τα ποσά συμμετοχής με βάση το εισόδημα
01/05 04:00
Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για την στήριξη του Τουρισμού Thessaly - Evros Pass 2024
01/05 04:00
Δωρεά της ΤΕΜΕΣ για μελέτη ανάδειξης της ανατολικής πλευράς της νήσου Σφακτηρίας
30/04 18:57
30/04 17:43
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
30/04 17:17
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
30/04 14:04
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
30/04 12:27
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας
30/04 12:24
Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα
30/04 12:05
30/04 11:43
30/04 11:30
30/04 11:25
30/04 10:48
30/04 10:02
Indie Playground Festival vol.2 | 1 & 2 Ιουνίου | Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
30/04 07:19
Προβολή της Ελλάδας στη Στοκχόλμη ως ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους
30/04 07:18
30/04 07:11
To πρώτο Σχολείο Τουρισμού OnTour Κρήτης - Μαλεβίζι στις 28 Μαΐου
30/04 07:10
30/04 07:08
29/04 14:05
29/04 12:55
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
29/04 12:19
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
29/04 11:49
29/04 11:28
29/04 11:08
29/04 11:02
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
29/04 10:47
29/04 10:30
29/04 10:10
29/04 07:56
29/04 07:02
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
29/04 07:01
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
28/04 15:54
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
28/04 12:48
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
28/04 07:29
28/04 07:21
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
28/04 07:16
28/04 07:12
27/04 18:47
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
27/04 18:34
27/04 13:08
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
27/04 11:17
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
27/04 10:54
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
27/04 10:52
27/04 10:51
26/04 16:05
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
26/04 14:41
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
26/04 14:15
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
26/04 14:06
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
26/04 12:12
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
26/04 11:46
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025
26/04 11:25
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
26/04 11:06
Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί
26/04 10:57
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι
26/04 10:29
26/04 10:06
Γερμανία | Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει
26/04 07:23
26/04 07:22
10 δράσεις για τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου
26/04 07:18
26/04 07:14
26/04 07:10
Great Transfiguration: ‘Εργο τουριστικής μεταμόρφωσης της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο
25/04 22:42
Τουρισμός | FTI: Συζητήσεις με το νέο επενδυτή για τα χρέη, με ενδεχόμενο κουρέματος
25/04 22:20
Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν
25/04 15:30
"Υπερτουρισμός" | Πρέπει να συζητάμε για αναβάθμιση της προσφοράς και όχι για περιορισμό της ζήτησης
25/04 15:25
Hilton | 10 νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς – ανάμεσά τους και η Ελλάδα
25/04 14:36
HOTREC | Οι πολιτικές προτεραιότητες του κλάδου της φιλοξενίας ενόψει των ευρωεκλογών
25/04 14:28
Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια
25/04 14:10
Τουρισμός | To 20% των Αμερικανών σκέφτονται τις επόμενες διακοπές, ενώ βρίσκονται σε διακοπές!
25/04 13:42
Θεσσαλονίκη | Οι πτήσεις της Aegean στη Γεωργία ανοίγουν μια νέα αγορά
25/04 13:36
25/04 13:18
Αυξημένο το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ελλάδα και το 2024
25/04 12:31
25/04 12:11
Κ. Χατζηδάκης | Ραντεβού το φθινόπωρο για το νέο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
25/04 12:00
Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας
25/04 10:55
APT Travelmarvel: Διευρύνεται το πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2025
25/04 10:44
Ανέπαφη πληρωμή με τραπεζική κάρτα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αερολιμένα Αθηνών
25/04 09:17
Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου
25/04 07:59
13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία
25/04 07:10
25/04 07:08
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια
25/04 07:06
Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη
25/04 07:03
24/04 17:24
24/04 17:06
24/04 16:56
Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι
24/04 15:00
EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024
24/04 14:43
The Athenaeum | Ανοίγει στις αρχές Μαΐου νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο τη Αθήνας
24/04 14:10
24/04 13:30
Norwegian Cruise Line: Το πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα για το 2024
24/04 13:04
24/04 12:49
CNT Hot List: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024
24/04 12:01
24/04 11:53
24/04 11:14
Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας
24/04 10:41
24/04 07:31
Επισκευές σε ξενοδοχείο στη Ρόδο - ανακαίνιση του Σαλάντι Beach Hotel στην Ερμιονίδα
24/04 07:27
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τον εκσυγχρονισμό του Υδροθεραπευτηρίου Αγιασμάτων στη Χίο
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Δωρεά της ΤΕΜΕΣ για μελέτη ανάδειξης της ανατολικής πλευράς της νήσου Σφακτηρίας
Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα θερινών διακοπών ΚΑΠΗ 2024 - Τα ποσά συμμετοχής με βάση το εισόδημα
Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα
Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για την στήριξη του Τουρισμού Thessaly - Evros Pass 2024
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Indie Playground Festival vol.2 | 1 & 2 Ιουνίου | Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
To πρώτο Σχολείο Τουρισμού OnTour Κρήτης - Μαλεβίζι στις 28 Μαΐου
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Προβολή της Ελλάδας στη Στοκχόλμη ως ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους
Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας
( 0 )