Άλλη μια καλή τουριστική σεζόν με... προκλήσεις για τους ξεναγούς- Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας*

Α Decrease font Enlarge font
Άλλη μια καλή τουριστική σεζόν με... προκλήσεις για τους ξεναγούς- Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας*

Τριαντα επτά πλέον χρόνια στο επάγγελμα του ξεναγού, μου επιτρέπουν νομίζω να μοιραστώ κάποιες –επώδυνες- σκέψεις μου. Αυτές τις μέρες ακούμε συνέχεια για "σαφάρι" εφοριακών, για καταστήματα που δεν κόβουν αποδείξεις και εξαπατούν τους τουρίστες στις τουριστικές περιοχές. Οι εφοριακοί επιμένουν, κόβονται πρόστιμα, και όλα γίνονται για να εισπράξει το κράτος τους φόρους που του αναλογούν, και βέβαια, αυτό που φοριέται πολύ τελευταίως, προστασία του τουρίστα από τους διάφορους επιτήδειους. 

Τουριστική χώρα είμαστε (λέμε τώρα) ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία (ξαναλέμε τώρα), όλοι πασχίζουμε για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες, να κάνουμε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σκιάθο, την Άνω Ραχούλα, την Πέρα Παναγιά, ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Και εγώ, ως σωστός επαγγελματίας του τουρισμού, σκέφτομαι αν με δουλεύουν όλοι αυτοί που τα λένε αυτά, ή αν ζω σε άλλη χώρα. 

Αν το υπουργείο Οικονομικών και η εφορία ενδιαφέρεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μπορεί κάποιος τότε να μου εξηγήσει γιατί τόσα χρόνια, παρ' όλες τις εκκλήσεις μας προς κάθε ενδιαφερόμενο, οι στρατιές των παράνομων ξεναγών εξακολουθούν να αλωνίζουν;

Μιλάμε για 15-20 γκρουπ σε καθημερινή βάση, με ομάδες 20 ατόμων τουλάχιστον, που ξεναγούνται παράνομα από άτομα όλων των φυλών, που είδαν οτι η Ελλάδα είναι η χώρα όχι μόνο της φαιδρής πορτοκαλέας αλλά και της παράνομης πορτοκαλέας, και έτσι ρώσοι, αλβανοί, βούλγαροι, ισπανοί, αμερικάνοι, άγγλοι, ιρλανδοί, και βέβαια έλληνες «εναλλακτικών» ξεναγήσεων, δήθεν «περιηγήσεων», διαφορετικών «διαδρομών», από διαφορετικά επαγγέλματα (ή έτσι ισχυρίζονται τουλάχιστον), διοργανώνουν με το αζημίωτο πάντα ξεναγήσεις παντού και για τα πάντα. 

Πολεοδόμοι ξεναγούν το θέατρο Διονύσου στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, αλλά και το θέατρο του Θωρικού και τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, επειδή «είναι σχετικό με το επάγγελμά του». Άλλος δηλώνει αρχιτέκτονας και ξεναγεί νεοκλασική Αθήνα και ρίχνει και μια ρωμαϊκή αγορά να του βρίσκεται. Ο παραδίπλα, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, διοργανώνει με μουσείο της περιοχής της Πλάκας ξεναγήσεις μνημείων της περιοχής της Πλάκας, και τα βαφτίζει «εκπαιδευτικά προγράμματα.  Όλα αυτά με το αζημίωτο φυσικά. 

Περιπατητικές ξεναγήσεις, ξεναγήσεις με ποδήλατα, με τρίκυκλα, ξεναγήσεις από ταξιτζήδες που στα σάιτ που έχουν στο διαδίκτυο εμφανίζονται ως οδηγοί-ξεναγοί (νέα ειδικότητα!) και χρεώνουν και τις ξεναγικές τους υπηρεσίες. Πέρα από το γεγονός ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατάφωρη καταστρατήγηση και αντιποίηση ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος ,-φανταστείτε κάτι αντίστοιχο σε οποιοδήποτε άλλο νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, του δικηγόρου για παράδειγμα, του εμπόρου κλπ-. Να μπορούσε δηλαδή ο καθένας να ασκεί όποιο επάγγελμα τον βολεύει, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς άδεια. Τι θα λέγαμε τότε? οτι ζούμε σε ένα άνομο κράτος. Εδώ είμαστε λοιπόν. Ασκώ ένα επάγγελμα κατοχυρωμένο, το οποίο επίλεξα και σπούδασα, και έρχεται τώρα το κράτος και μου λέει οτι δεν μπορεί να με προστατεύσει. 

Ας δούμε τις προφανείς επιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Ο διαπιστευμένος ξεναγός για κάθε μέρα δουλειάς, πληρώνει φόρους στο κράτος. Ο παράνομος όχι, διότι δεν κόβει αποδείξεις, ούτε βεβαίως δηλώνει το –μαύρο- εισόδημά του. Συνήθως χρεώνουν από 10€ (όπως στην περίπτωση του δημοσιογράφου-ξεναγού) μέχρι 50€. Σε γκρουπ των 20 ατόμων, υπολογίστε τα έσοδα που χάνει το κράτος. Άλλοι διαφημίζονται ως free tours, δηλαδή ο πελάτης-θύμα, δίνει ό,τι έχει ευχαρίστηση στον «ξεναγό». Εδώ να αναφέρω οτι στις ευρωπαϊκές χώρες με νομοθετημένο το επάγγελμα του ξεναγού, τα τουρ αυτά έχουν κριθεί παράνομα, διότι υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα από πίσω, εκμετάλλευσης νέων, συνήθως φοιτητών, οι οποίοι πληρώνουν τον ιδιοκτήτη του brand-name για χρήση του όρου free tour, και ο οποίος απαιτεί ποσοστά από τα τουρ. Τίποτα δεν είναι free ούτε αθώο στον τουριστικό κόσμο. Ο ξεναγός έχει περάσει από μια σημαντικότατη εκπαίδευση σε ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων, από ψυχολογία του τουρίστα μέχρι σπηλαιολογία, από τουριστική νομοθεσία μέχρι διαχείριση κρίσεων. Ο παράνομος όχι. Δεν έχει ελεγχθεί από κανέναν για τις γνώσεις του, για το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας με την οποία «ξεναγεί». 

Δεν έχει ελεγχθεί καν το ποιόν αυτού του ανθρώπου, ο οποίος χωρίς καμιά εκπαίδευση, θα πάρει μια ομάδα ανθρώπων να τούς περπατήσει στη πόλη. 

Να προσέχει τον κόσμο όταν διασχίζει τους δρόμους. Να τούς προστατέψει από πορτοφολάκηδες, τσαντάκηδες κλπ. ποιος μπορεί να είναι σίγουρος οτι κάποιος από αυτούς δε θα μαζέψει είκοσι τουρίστες και θα ζωστεί εκρηκτικά? Αυτό θέλει ο τουρισμός μας αυτή τη στιγμή? Και μετά θα ανακαλύψουν όλοι την πυρίτιδα και θα αρχίσουν να λένε πόσο ανοχύρωτο είναι όλο αυτό? 

Ο ξεναγός ξεναγεί και εκτός και εντός των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων, ο παράνομος δε ρισκάρει κάτι τέτοιο γιατί μπορεί να τον πιάσουν, και έτσι «ξεναγεί» εκτός, αναφέρει οτι «εκείνος θα τούς πει τα πάντα απ έξω και έτσι θα γλυτώσουν και τα χρήματα των εισόδων –και θα εξασφαλίσει και μεγαλύτερο ρεγάλο για την «εξυπηρέτηση» του αυτή». 

Υπολογίστε τα έσοδα που χάνει το κράτος, αν και πρέπει να αναφέρω εδώ οτι σε πολλές περιπτώσεις (όπως στο μουσείο Ακρόπολης και στην Ακρόπολη, στους ίσως πιο σημαντικούς μας χώρους δηλαδή) οι φύλακες δηλώνουν «αναρμόδιοι» να ελέγξουν αν κάποιος που ξεναγεί είναι διαπιστευμένος ξεναγός ή όχι! Σε τι ακριβώς είναι αρμόδιοι, ακόμα προσπαθώ να ανακαλύψω, όταν δεν προστατεύεις το ίδιο το προϊόν που υποτίθεται «πουλάς». Είναι απίστευτο να έχουμε παντού αναρμόδιους –αρμόδιους, ειδικά στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού. Και δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα αναρμόδιας αρμοδιότητας επεκτείνονται παντού. Κανείς δεν έχει την όρεξη να δώσει –απλές- λύσεις σε χρόνια προβλήματα. 

Τα ταμεία της Ακρόπολης, της Κνωσσού και άλλων μεγάλων χώρων δεν επαρκούν. Τελεία και παύλα. Όσο δεν το καταλαβαίνουν αυτό, οι ουρές θα πολλαπλασιάζονται. 

Οι τουαλέτες δεν επαρκούν στους περισσότερους χώρους. Τελεία και παύλα. 

Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί. Τελεία και παύλα. 

Ο αριθμός αρχαιοφυλάκων δεν επαρκεί. Και όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά χρειάζεται επειγόντως εκπαίδευση! Η οποία δεν μπορεί να υπάρξει με συμβασιούχους. 

Χρειάζεσαι μόνιμο, σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα φορά στολή και θα έχει διακριτικά για να καταλαβαίνει και ο έρμος ο τουρίστας ότι αυτός που τού φωνάζει υστερικά είναι «φύλακας» και όχι κάποιος που τον βάρεσε η ζέστη. Τελεία και παύλα. 

Τα λέω σκληρά, και δεν έχω τίποτα εναντίον των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά δυστυχώς, όσα αναφέρω είναι πραγματικά περιστατικά, και αν δεν υπάρχει σωστή τουριστική εκπαίδευση και τουριστική συνείδηση από όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, τουριστική χώρα δε θα γίνουμε ποτέ, ούτε ο τουρισμός θα γίνει ποτέ ή «βαρειά» μας βιομηχανία. Τελεία και παύλα.- 

*Κρίτων Πιπέρας, Πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών 

 1. 25/09 15:09

  Zeus International: Ενίσχυση του τμήματος πωλήσεων

 2. 25/09 15:03

  Ryanair: Νέο δρομολόγιο Ρόδος-Ρώμη το 2019

 3. 25/09 14:56

  Στη Ρόδο το πρώτο φεστιβάλ που τιμά την κουλτούρα των Νότων του κόσμου

 4. 25/09 14:54

  National Geographic: Η Αλόννησος στους 50 top καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο

 5. 25/09 14:50

  Διαφήμιση παράνομης ναύλωσης σκάφους αναψυχής στο Λεωνίδιο

 6. 25/09 14:47

  Ryanair: Σύμβαση εργασίας με το προσωπικό στην Ιταλία

 7. 25/09 14:39

  To "Ελ. Βενιζέλος" στα 10 top ευρωπαϊκά αεροδρόμια με την υψηλότερη κίνηση

 8. 25/09 13:38

  Εντυπωσίασαν οι 2 ελληνικές ξενοδοχειακές προτάσεις στην The Hotel Show Dubai

 9. 25/09 13:36

  Βρετανικός τουρισμός: Μετ’ εμποδίων οι πτήσεις προς ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για Brexit

 10. 25/09 13:21

  Ο «Τουρισμός στο Δρόμο του Μεταξιού» στη Θεσσαλονίκη

 11. 25/09 13:07

  ΕΣΠΑ: Νέο πρόγραμμα εντός του Οκτωβρίου και για μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

 12. 25/09 12:55

  Τουρισμός γονιμότητας, η νέα μεγάλη αγορά για την προσέλκυση Κινέζων

 13. 25/09 12:02

  Τα top 10 ελληνικά ξενοδοχεία στις αναζητήσεις των Γερμανών τον Σεπτέμβριο

 14. 25/09 11:44

  Γ.Τζιάλλας: Προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική κρουαζιέρα την επόμενη 3ετία

 15. 25/09 11:38

  Γερμανικός τουρισμός: Ρεκόρ αύξησης στην αεροπορική κίνηση προς Ελλάδα

 16. 25/09 11:14

  Η φέτα όχημα για την τουριστική ανάδειξη του Ολύμπου και της Ελασσόνας

 17. 25/09 10:14

  Ξένοι δημοσιογράφοι στην Αλόννησο

 18. 25/09 10:09

  Δήμος Κύθνου: Ανάδειξη σπηλαίου Καταφύκι

 19. 25/09 10:05

  Ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας με την Λευκορωσία στον τουρισμό

 20. 25/09 10:04

  Εστία τουρισμού και πολιτισμού οι παλαιές αποθήκες Σάμου

 21. 25/09 09:48

  Ολοκληρώνεται το θεματικό πάρκο «Άλσος του Αριστοτέλη»

 22. 25/09 09:45

  Άδειες για δύο νέα πολυτελή ξενοδοχεία σε Μύκονο και Σαντορίνη

 23. 24/09 18:05

  Αδελφοποίηση Ν.Αιγαίου και νησιωτικής Βραζιλίας

 24. 24/09 16:30

  Σαντορίνη: Ανησυχίες για ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια

 25. 24/09 15:07

  Busabout: Νέο πρόγραμμα περιπέτειας στα ελληνικά νησιά το 2019

 26. 24/09 14:52

  Ο καλός καιρός έριξε τα κέρδη του Thomas Cook

 27. 24/09 14:17

  Συνέδριο ΣΕΤΕ: Τουρισμός και τεχνολογία στο επίκεντρο

 28. 24/09 13:49

  Το πιο ...γλυκό κατάλυμα στον κόσμο: Σοκολατένια αγροικία στη Γαλλία

 29. 24/09 13:05

  Google ή Facebook; Που είναι καλύτερα να διαφημίσουμε την τουριστική μας επιχείρηση;

 30. 24/09 12:32

  Νέος διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της TÜV AUSTRIA HELLAS

 31. 24/09 12:29

  Η Λευκωσία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

 32. 24/09 12:25

  Η Αστυπάλαια ως προορισμός ευζωίας

 33. 24/09 12:19

  Διαψεύδει η TripAdvisor έρευνα ότι 1 στις 3 κριτικές είναι πληρωμένες

 34. 24/09 12:05

  12 ξενοδοχεία στην καμπάνια "Gay September in Greece"

 35. 24/09 11:40

  Άνοιξαν οι διαγωνισμοί για 5άστερα ξενοδοχεία στο π.Esperia και σε νεοκλασικό στην Αθήνα

 36. 24/09 11:35

  H Αττική στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι

 37. 24/09 11:32

  Περισσότερους τουρίστες από την Άπω Ανατολή θέλει η Τουρκία

 38. 24/09 11:26

  STR: Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων τον Αύγουστο- Ρεκόρ σε Βερολίνο & Παρίσι

 39. 24/09 10:59

  Turkish Airlines: Ρεκόρ δείκτη πληρότητας τον Αύγουστο

 40. 24/09 10:44

  Το Γαϊδουρονήσι με εικονική πραγματικότητα

 41. 24/09 10:42

  Αποφάσεις για ξενοδοχεία

 42. 24/09 10:40

  NAXiOS: Ο ψηφιακός ξεναγός της Νάξου

 43. 24/09 10:36

  Νέες πλωτές εξέδρες στη Χαλκιδική

 44. 24/09 10:34

  Πρόταση για αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Τασκένδης

 45. 23/09 12:07

  Κινέζοι τουρίστες στον Όλυμπο

 46. 23/09 12:04

  Tα μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής στην Πάτμο

 47. 23/09 12:00

  Έργα για την τουριστική ανάπτυξη στη Λίμνη Λάδωνα

 48. 23/09 11:59

  Αθλητικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλία

 49. 22/09 11:48

  Ψηφιακή προβολή και διαχείριση πολιτιστικών χώρων στα Χανιά

 50. 22/09 11:46

  Ανάπτυξη και ανάδειξη της Λίμνης Δοϊράνης

 51. 22/09 11:44

  Οι Καρποί της Μελίβοιας Γης στη Λάρισα

 52. 21/09 14:51

  H μαγευτική παραλία των Γλάρων στη Χίο από ψηλά

 53. 21/09 14:20

  Ελληνικός Τουρισμός: Γερμανοί και Αμερικανοί οι πρωταγωνιστές στο 7μηνο

 54. 21/09 14:16

  Αεροδρόμιο Καστελίου: Ελληνο-ινδική κοινοπραξία ο οριστικός ανάδοχος- Πότε ξεκινούν τα έργα

 55. 21/09 13:29

  T+L: Η Κρήτη στους 12 top προορισμούς για μοναχικούς ταξιδιώτες

 56. 21/09 13:04

  Μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις της Airbnb ζητεί η ΕΕ

 57. 21/09 12:42

  Ο κίνδυνος της τουριστικής ασφυξίας

 58. 21/09 12:21

  Μαγιόρκα και Ίμπιζα βάζουν "στοπ" στο δωρεάν αλκοόλ στα ξενοδοχεία από το 2020

 59. 21/09 12:13

  ΙΝΣΕΤΕ: Οδηγός ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις

 60. 21/09 12:04

  Ζάκυνθος: Ζώνη επικινδυνότητας στο Ναυάγιο

 61. 21/09 11:58

  Στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ από τα καταλύματα σύντομης διαμονής

 62. 21/09 11:47

  Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία έχουν καλύτερες επιδόσεις

 63. 21/09 11:41

  Περίθαλψη σε τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα στη Σύρο

 64. 21/09 11:40

  Βενετία: Πρόστιμα στους τουρίστες που κάθονται στους δρόμους

 65. 21/09 10:56

  ΝΔ: Καθυστερημένα η αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ τουριστικών ΜμΕ

 66. 21/09 10:46

  Προβολή της Μήλου στην Αυστραλία

 67. 21/09 10:46

  Αγκίστρι: Διπλασιάζεται η δυναμικότητα του λιμένα

 68. 21/09 10:41

  Ε.Κουντουρά: Προτεραιότητα η απευθείας αεροπορική σύνδεση Σεούλ-Αθήνας

 69. 21/09 10:34

  Άδειες για δύο νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων στη Σαντορίνη

 70. 21/09 10:29

  Δήμος Αργους-Ορεστικού: Aποκατάσταση των μονοπατιών του Αγίου Νικολάου

 71. 21/09 10:28

  Νέες πλωτές εξέδρες σε Χαλκιδική και Σκιάθο

 72. 21/09 10:24

  Μελέτη: Πρωταγωνιστής ο τουρισμός για την ισπανική οικονομία

 73. 21/09 10:22

  Το μαρτύριο της σταγόνας….

 74. 20/09 16:08

  Ευριδίκη Κουρνέτα: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον θεματικό τουρισμό

 75. 20/09 15:50

  Εταιρικές εκδηλώσεις στο Hard Rock Cafe Athens

 76. 20/09 15:36

  Α.Βασιλικός: Η Airbnb ξεπέρασε τον αριθμό κλινών στα ξενοδοχεία στην Αθήνα

 77. 20/09 14:44

  Οι τιμές των ξενοδοχείων το Φθινόπωρο: Ανταγωνιστική η Αθήνα, ακριβά τα νησιά

 78. 20/09 14:22

  Έρευνα: Η Αθήνα καθιερώνεται ως προορισμός διακοπών- το προφίλ των τουριστών της

 79. 20/09 14:14

  Νέο ξενοδοχείο Allsun στην Κρήτη

 80. 20/09 13:49

  Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τις πωλήσεις/κρατήσεις σε περιόδους χαμηλής ζήτησης;

 81. 20/09 13:24

  ΤτΕ: +17% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 7μηνο

 82. 20/09 13:14

  Ryanair: Σχέδια για νέες βάσεις στη Γαλλία

 83. 20/09 12:51

  Προβολή της Ελλάδας στον κορεατικό κινηματογράφο

 84. 20/09 12:48

  Minoan Group: Πώληση τμήματος ταξιδίων- Στόχος να προχωρήσει το πρότζεκτ της Κρήτης

 85. 20/09 12:09

  Η Κρήτη ως επίκεντρο της κυκλικής οικονομίας στα νησιά της Μεσογείου

 86. 20/09 12:07

  Έρχεται ενοποίηση στην ηλεκτρονική αγορά ταξιδιών στην Ευρώπη

 87. 20/09 11:52

  Η Λευκωσία στη σύνοδο κορυφής του World Tourism Cities Federation

 88. 20/09 11:15

  Norwegian: Προγράμματα κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά το 2020

 89. 20/09 11:05

  3 στους 4 Αμερικανούς προτιμά κράτηση διακοπών μέσω τουριστικού γραφείου

 90. 20/09 10:48

  Οι δήμοι Λειψών και Τρικκαίων δημιουργούν τεχνογνωσία

 91. 20/09 10:35

  TornosNews: Οι τυχεροί που κέρδισαν προσκλήσεις για το Athens Flying Week- Όλα τα ονόματα

 92. 20/09 09:51

  Διαδραστική τουριστική προβολή του Ηρακλείου

 93. 20/09 09:49

  Επέκταση ξενοδοχείων στην Ερέτρια και την Κρήτη

 94. 20/09 09:41

  Όλες οι μεγάλες ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία – Το οικονομικό προφίλ των 18 ρωσικών περιφερειών

 95. 20/09 09:36

  Aποκατάσταση του Ιστορικού Φάρου Κόγχης Σαλαμίνας

 96. 20/09 09:34

  Βόρεια Κυνουρία: Τουριστικό brandname «Παράλιο Άστρος»

 97. 19/09 16:57

  Γερμανοί tour operators ξεναγήθηκαν στην Ήπειρο

 98. 19/09 16:53

  Thomas Cook: 10 νέα ξενοδοχεία Cook's Club το καλοκαίρι του 2019- Σχέδια και για Ελλάδα

 99. 19/09 15:42

  MR&H: Ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ στην Αθήνα

 100. 19/09 15:34

  Διάκριση του Grace Santorini στα Top Mediterranean Resort Awards