Άλλη μια καλή τουριστική σεζόν με... προκλήσεις για τους ξεναγούς- Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας*

Α Decrease font Enlarge font
Άλλη μια καλή τουριστική σεζόν με... προκλήσεις για τους ξεναγούς- Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας*

Τριαντα επτά πλέον χρόνια στο επάγγελμα του ξεναγού, μου επιτρέπουν νομίζω να μοιραστώ κάποιες –επώδυνες- σκέψεις μου. Αυτές τις μέρες ακούμε συνέχεια για "σαφάρι" εφοριακών, για καταστήματα που δεν κόβουν αποδείξεις και εξαπατούν τους τουρίστες στις τουριστικές περιοχές. Οι εφοριακοί επιμένουν, κόβονται πρόστιμα, και όλα γίνονται για να εισπράξει το κράτος τους φόρους που του αναλογούν, και βέβαια, αυτό που φοριέται πολύ τελευταίως, προστασία του τουρίστα από τους διάφορους επιτήδειους. 

Τουριστική χώρα είμαστε (λέμε τώρα) ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία (ξαναλέμε τώρα), όλοι πασχίζουμε για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες, να κάνουμε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σκιάθο, την Άνω Ραχούλα, την Πέρα Παναγιά, ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Και εγώ, ως σωστός επαγγελματίας του τουρισμού, σκέφτομαι αν με δουλεύουν όλοι αυτοί που τα λένε αυτά, ή αν ζω σε άλλη χώρα. 

Αν το υπουργείο Οικονομικών και η εφορία ενδιαφέρεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μπορεί κάποιος τότε να μου εξηγήσει γιατί τόσα χρόνια, παρ' όλες τις εκκλήσεις μας προς κάθε ενδιαφερόμενο, οι στρατιές των παράνομων ξεναγών εξακολουθούν να αλωνίζουν;

Μιλάμε για 15-20 γκρουπ σε καθημερινή βάση, με ομάδες 20 ατόμων τουλάχιστον, που ξεναγούνται παράνομα από άτομα όλων των φυλών, που είδαν οτι η Ελλάδα είναι η χώρα όχι μόνο της φαιδρής πορτοκαλέας αλλά και της παράνομης πορτοκαλέας, και έτσι ρώσοι, αλβανοί, βούλγαροι, ισπανοί, αμερικάνοι, άγγλοι, ιρλανδοί, και βέβαια έλληνες «εναλλακτικών» ξεναγήσεων, δήθεν «περιηγήσεων», διαφορετικών «διαδρομών», από διαφορετικά επαγγέλματα (ή έτσι ισχυρίζονται τουλάχιστον), διοργανώνουν με το αζημίωτο πάντα ξεναγήσεις παντού και για τα πάντα. 

Πολεοδόμοι ξεναγούν το θέατρο Διονύσου στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, αλλά και το θέατρο του Θωρικού και τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, επειδή «είναι σχετικό με το επάγγελμά του». Άλλος δηλώνει αρχιτέκτονας και ξεναγεί νεοκλασική Αθήνα και ρίχνει και μια ρωμαϊκή αγορά να του βρίσκεται. Ο παραδίπλα, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, διοργανώνει με μουσείο της περιοχής της Πλάκας ξεναγήσεις μνημείων της περιοχής της Πλάκας, και τα βαφτίζει «εκπαιδευτικά προγράμματα.  Όλα αυτά με το αζημίωτο φυσικά. 

Περιπατητικές ξεναγήσεις, ξεναγήσεις με ποδήλατα, με τρίκυκλα, ξεναγήσεις από ταξιτζήδες που στα σάιτ που έχουν στο διαδίκτυο εμφανίζονται ως οδηγοί-ξεναγοί (νέα ειδικότητα!) και χρεώνουν και τις ξεναγικές τους υπηρεσίες. Πέρα από το γεγονός ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατάφωρη καταστρατήγηση και αντιποίηση ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος ,-φανταστείτε κάτι αντίστοιχο σε οποιοδήποτε άλλο νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, του δικηγόρου για παράδειγμα, του εμπόρου κλπ-. Να μπορούσε δηλαδή ο καθένας να ασκεί όποιο επάγγελμα τον βολεύει, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς άδεια. Τι θα λέγαμε τότε? οτι ζούμε σε ένα άνομο κράτος. Εδώ είμαστε λοιπόν. Ασκώ ένα επάγγελμα κατοχυρωμένο, το οποίο επίλεξα και σπούδασα, και έρχεται τώρα το κράτος και μου λέει οτι δεν μπορεί να με προστατεύσει. 

Ας δούμε τις προφανείς επιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Ο διαπιστευμένος ξεναγός για κάθε μέρα δουλειάς, πληρώνει φόρους στο κράτος. Ο παράνομος όχι, διότι δεν κόβει αποδείξεις, ούτε βεβαίως δηλώνει το –μαύρο- εισόδημά του. Συνήθως χρεώνουν από 10€ (όπως στην περίπτωση του δημοσιογράφου-ξεναγού) μέχρι 50€. Σε γκρουπ των 20 ατόμων, υπολογίστε τα έσοδα που χάνει το κράτος. Άλλοι διαφημίζονται ως free tours, δηλαδή ο πελάτης-θύμα, δίνει ό,τι έχει ευχαρίστηση στον «ξεναγό». Εδώ να αναφέρω οτι στις ευρωπαϊκές χώρες με νομοθετημένο το επάγγελμα του ξεναγού, τα τουρ αυτά έχουν κριθεί παράνομα, διότι υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα από πίσω, εκμετάλλευσης νέων, συνήθως φοιτητών, οι οποίοι πληρώνουν τον ιδιοκτήτη του brand-name για χρήση του όρου free tour, και ο οποίος απαιτεί ποσοστά από τα τουρ. Τίποτα δεν είναι free ούτε αθώο στον τουριστικό κόσμο. Ο ξεναγός έχει περάσει από μια σημαντικότατη εκπαίδευση σε ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων, από ψυχολογία του τουρίστα μέχρι σπηλαιολογία, από τουριστική νομοθεσία μέχρι διαχείριση κρίσεων. Ο παράνομος όχι. Δεν έχει ελεγχθεί από κανέναν για τις γνώσεις του, για το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας με την οποία «ξεναγεί». 

Δεν έχει ελεγχθεί καν το ποιόν αυτού του ανθρώπου, ο οποίος χωρίς καμιά εκπαίδευση, θα πάρει μια ομάδα ανθρώπων να τούς περπατήσει στη πόλη. 

Να προσέχει τον κόσμο όταν διασχίζει τους δρόμους. Να τούς προστατέψει από πορτοφολάκηδες, τσαντάκηδες κλπ. ποιος μπορεί να είναι σίγουρος οτι κάποιος από αυτούς δε θα μαζέψει είκοσι τουρίστες και θα ζωστεί εκρηκτικά? Αυτό θέλει ο τουρισμός μας αυτή τη στιγμή? Και μετά θα ανακαλύψουν όλοι την πυρίτιδα και θα αρχίσουν να λένε πόσο ανοχύρωτο είναι όλο αυτό? 

Ο ξεναγός ξεναγεί και εκτός και εντός των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων, ο παράνομος δε ρισκάρει κάτι τέτοιο γιατί μπορεί να τον πιάσουν, και έτσι «ξεναγεί» εκτός, αναφέρει οτι «εκείνος θα τούς πει τα πάντα απ έξω και έτσι θα γλυτώσουν και τα χρήματα των εισόδων –και θα εξασφαλίσει και μεγαλύτερο ρεγάλο για την «εξυπηρέτηση» του αυτή». 

Υπολογίστε τα έσοδα που χάνει το κράτος, αν και πρέπει να αναφέρω εδώ οτι σε πολλές περιπτώσεις (όπως στο μουσείο Ακρόπολης και στην Ακρόπολη, στους ίσως πιο σημαντικούς μας χώρους δηλαδή) οι φύλακες δηλώνουν «αναρμόδιοι» να ελέγξουν αν κάποιος που ξεναγεί είναι διαπιστευμένος ξεναγός ή όχι! Σε τι ακριβώς είναι αρμόδιοι, ακόμα προσπαθώ να ανακαλύψω, όταν δεν προστατεύεις το ίδιο το προϊόν που υποτίθεται «πουλάς». Είναι απίστευτο να έχουμε παντού αναρμόδιους –αρμόδιους, ειδικά στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού. Και δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα αναρμόδιας αρμοδιότητας επεκτείνονται παντού. Κανείς δεν έχει την όρεξη να δώσει –απλές- λύσεις σε χρόνια προβλήματα. 

Τα ταμεία της Ακρόπολης, της Κνωσσού και άλλων μεγάλων χώρων δεν επαρκούν. Τελεία και παύλα. Όσο δεν το καταλαβαίνουν αυτό, οι ουρές θα πολλαπλασιάζονται. 

Οι τουαλέτες δεν επαρκούν στους περισσότερους χώρους. Τελεία και παύλα. 

Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί. Τελεία και παύλα. 

Ο αριθμός αρχαιοφυλάκων δεν επαρκεί. Και όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά χρειάζεται επειγόντως εκπαίδευση! Η οποία δεν μπορεί να υπάρξει με συμβασιούχους. 

Χρειάζεσαι μόνιμο, σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα φορά στολή και θα έχει διακριτικά για να καταλαβαίνει και ο έρμος ο τουρίστας ότι αυτός που τού φωνάζει υστερικά είναι «φύλακας» και όχι κάποιος που τον βάρεσε η ζέστη. Τελεία και παύλα. 

Τα λέω σκληρά, και δεν έχω τίποτα εναντίον των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά δυστυχώς, όσα αναφέρω είναι πραγματικά περιστατικά, και αν δεν υπάρχει σωστή τουριστική εκπαίδευση και τουριστική συνείδηση από όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, τουριστική χώρα δε θα γίνουμε ποτέ, ούτε ο τουρισμός θα γίνει ποτέ ή «βαρειά» μας βιομηχανία. Τελεία και παύλα.- 

*Κρίτων Πιπέρας, Πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών 

 1. 19/06 14:50

  50% αύξηση αφίξεων την τελευταία 3ετία είχε ο κυπριακός τουρισμός

 2. 19/06 14:23

  Hotels.com/ Έρευνα: Πιο σημαντική η γαστρονομία από τα αξιοθέατα

 3. 19/06 14:01

  Ξενοδοχεία: 10 πανεύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε την εμπειρία πελατών

 4. 19/06 13:50

  Νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αναζητεί ο Thomas Cook

 5. 19/06 13:30

  Ελληνικός τουρισμός: Εκρηκτική άνοδος αεροπορικών αφίξεων στο α΄5μηνο

 6. 19/06 13:06

  ACI: «Απογείωση» των απευθείας συνδέσεων σε 3 ελληνικά αεροδρόμια την 5ετία

 7. 19/06 13:06

  Νέο ξενοδοχείο της Νάξου στην Aqua Vista Hotels

 8. 19/06 12:27

  Αστέρας Βουλιαγμένης: Σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο του 2019

 9. 19/06 12:26

  Άνοιξε το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Elivi Skiathos (φωτο)

 10. 19/06 12:10

  Anemos Luxury Grand Resort: Τιμητική διάκριση στα Sunny Heart Awards 2017

 11. 19/06 11:48

  Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την πολιτιστική διαδρομή "Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου"

 12. 19/06 11:41

  U.S. News: Αθήνα και Σαντορίνη στους 11 top προορισμούς στην Ευρώπη το 2018

 13. 19/06 11:28

  TUI Σουηδίας: 3 ελληνικές παραλίες στις 10 δημοφιλέστερες στο Instagram

 14. 19/06 11:11

  Apollo: Νέα οπτική ταυτότητα και λογότυπο

 15. 19/06 10:16

  Ερώτηση Γ.Αμυρά για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα

 16. 19/06 10:10

  Ο τουρισμός των Χανίων στο επίκεντρο συνάντησης της Ε.Κουντουρά με τους φορείς

 17. 19/06 09:51

  Επέκταση του ξενοδοχείου Regina Mare στην Πέρδικα Ηγουμενίτσας

 18. 19/06 09:46

  ΕΟΤ: Συνδιαφήμιση με tour operators των ΗΠΑ

 19. 19/06 09:44

  ΚΕΕΛΠΝΟ: Διαγωνισμός για ταξιδιωτικές υπηρεσίες (πρόγραμμα PHILOS)

 20. 19/06 09:39

  Γορτυνία: Διαγωνισμός για εκμίσθωση ακινήτου με χρήση ενοικιαζόμενων δωματίων

 21. 19/06 09:34

  Φεστιβάλ Φωτογραφίας και Βίντεο στην Πρέβεζα

 22. 18/06 17:00

  SWOT: Συνεργασία με το Valeni Boutique Hotel

 23. 18/06 16:47

  Οι N.Y. Times αποθεώνουν την Αθήνα

 24. 18/06 16:40

  12 μέρη στα οποία απαγορεύονται τα ταξίδια- δείτε γιατί

 25. 18/06 16:19

  Σεξ και ναρκωτικά με Βρετανούς σε κρουαζιερόπλοιο όπου γυρίζεται ριάλιτι

 26. 18/06 15:49

  Κέρκυρα: Κλείνει ο αρχαιολογικός χώρος του Νέου Φρουρίου

 27. 18/06 15:31

  Στοχεύουμε mobile συσκευές στις digital marketing καμπάνιες των τουριστικών επιχειρήσεων μας

 28. 18/06 15:29

  Άγιο Γάλας: Το χωριό της Χίου με ιστορία από τη νεολιθική εποχή

 29. 18/06 15:11

  Αεροσυνοδός χορεύει Britney Spears εν ώρα πτήσης!

 30. 18/06 14:23

  Γ.Τζιάλλας: Νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον τουρισμό

 31. 18/06 14:00

  Just μπίρες! Οι κρητικές γιαγιάδες επιστρέφουν με παρωδία για το ελληνικό καλοκαίρι

 32. 18/06 13:57

  Μέτρα κατά των μεθυσμένων τουριστών στο Magaluf

 33. 18/06 13:15

  Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου στις τουριστικές περιοχές

 34. 18/06 12:35

  Tatler: 2 ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα στον κόσμο για το 2018

 35. 18/06 11:37

  ABTA: 1 στους 3 Βρετανούς δεν ενημερώνεται για τις απαγορεύσεις στον προορισμό διακοπών

 36. 18/06 11:04

  Πρόταση: Ο αστροτουρισμός έχει προοπτικές στη χώρα μας

 37. 18/06 10:59

  Επίδειξη μόδας στα ξενοδοχεία Athos Palace και Pallini Beach

 38. 18/06 10:53

  Τα δημοφιλέστερα ελληνικά ξενοδοχεία στη Γερμανία το τελευταίο δεκαπενθήμερο

 39. 18/06 10:21

  Ντρόουνς στη Σαντορίνη; Πιστοποίηση!

 40. 18/06 09:58

  Πώς τα ξενοδοχεία θα αποφύγουν κρούσματα της νόσου των Λεγεωνάριων

 41. 18/06 09:10

  Αλλαγές στη λειτουργία του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης

 42. 18/06 09:01

  Και τουριστικές επιχειρήσεις στο πρόγραμμα «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός»

 43. 18/06 08:57

  ΚΕΕΛΠΝΟ: Διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών ταξιδιών

 44. 18/06 08:55

  ΕΟΤ: Δράσεις τουριστικής προώθησης σε Βέλγιο, Ιταλία και Ρωσία

 45. 18/06 08:44

  Πράσινο φως για εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών μονάδων της ΕΤΑΔ στη Λίμνη Καϊάφα

 46. 17/06 11:05

  Ημερίδα: «Heraklion Gastronomy – Το Ηράκλειο ως γαστρονομικός προορισμός»

 47. 17/06 10:38

  Οι σταθμοί αυτόματης διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων στο Βόλο

 48. 17/06 10:32

  Τουριστικό τρένο στα Ιωάννινα

 49. 17/06 10:29

  Δήμος Σίφνου: Εκμίσθωση του πρώην κάμπινγκ για χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων

 50. 16/06 21:01

  Το πλαστικό πνίγει τη Μεσόγειο και απειλεί τον τουρισμό της

 51. 16/06 11:58

  Τα MGallery της Accor στο νέο 5άστερο του ομίλου ΛΑΜΨΑ στο Σύνταγμα;

 52. 16/06 11:29

  Μίσθωση για 25 χρόνια του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών

 53. 16/06 11:28

  Ο Κορινθιακός Κόλπος ως «slow tourism destination»

 54. 16/06 11:23

  Φεστιβάλ Σκόρδου στον Πλατύκαμπο Λάρισας

 55. 15/06 16:55

  ACI Europe: Απογείωση της κίνησης στα αεροδρόμια Αθήνας, Κεφαλονιάς και Κέρκυρας

 56. 15/06 16:09

  Πότε σταματάμε να ενημερώνουμε τους social media λογαριασμούς μας;

 57. 15/06 15:18

  ΕΛΣΤΑΤ: -3% οι επισκέπτες στα μουσεία της χώρας το Φεβρουάριο

 58. 15/06 14:27

  Συνεργασία TUS Airways με το σύστημα κρατήσεων SABRE

 59. 15/06 14:20

  Επίθεση Κουντουρά στη Νέα Δημοκρατία

 60. 15/06 14:08

  Ποια ανδρικά μαγιό σιχαίνονται οι Βρετανίδες- Οι ίδιες επιλέγουν μπικίνι

 61. 15/06 13:11

  SWOT: Στις 1 και 2 Νοεμβρίου το Business Travel Professionals Forum 2018

 62. 15/06 13:06

  Ακριβότερα τα πακέτα από τις μεμονωμένες κρατήσεις για τους Βρετανούς- δείτε τη διαφορά στη Ρόδο

 63. 15/06 12:31

  Αυστριακοί δημοσιογράφοι στα Ιόνια Νησιά

 64. 15/06 12:28

  Δύο παράνομες ναυλώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής στο Ναύπλιο

 65. 15/06 11:55

  Περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες στην Ευρώπη φέτος

 66. 15/06 11:28

  Λουκέτο στη ρωσική ταξιδιωτική εταιρία Polar Tour

 67. 15/06 11:20

  Ευρωπαϊκός τουρισμός: Προτεραιότητες η καινοτομία και η ψηφιοποίηση

 68. 15/06 10:08

  Αυξημένες επιδόσεις αναμένει φέτος το ξενοδοχείο President

 69. 15/06 09:54

  H Apple θέλει να περιορίσει τη χρήση του iPhone

 70. 15/06 09:45

  Ρίγανη, ένα ιστορικό αλλά και "τουριστικό" φυτό

 71. 15/06 09:43

  Δύο νέες πλωτές εξέδρες σε Σκιάθο και Κέρκυρα

 72. 15/06 09:40

  Aλλαγές χρήσης σε ξενοδοχείο στην Κατερίνη και τουριστικό κατάλυμα στο Ναύπλιο

 73. 15/06 09:37

  Τι θα γίνει το Ξενία Άρτας

 74. 15/06 09:34

  Xρήση ξενοδοχείων στη Λ.Μεσογείων

 75. 14/06 19:31

  Κως: Επαναλειτουργεί το ξενοδοχείο Triton με ανανεωμένο εστιατόριο

 76. 14/06 17:06

  ΣΕΤΕ: Νέος κύκλος επαφών με τους Ευρωπαίους για τον ελληνικό τουρισμό

 77. 14/06 15:57

  Παιδικές κατασκηνώσεις 2018: Αυτή είναι η οριστική λίστα παρόχων

 78. 14/06 15:51

  Η Sky Express ξεκινά πτήσεις Αθήνα-Χανιά

 79. 14/06 15:44

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί τον διακρατικό θεματικό τουρισμό

 80. 14/06 14:49

  Μειώθηκε το πλήθος των απασχολουμένων στον τουρισμό το α' 3μηνο

 81. 14/06 14:12

  Ψηφιακή καμπάνια της Αθήνας με βιωματικές εμπειρίες

 82. 14/06 14:07

  9 απίστευτες ιστορίες σε ταξίδια, με απαίτηση για ασφαλιστική κάλυψη

 83. 14/06 13:31

  Συναρπαστική εικονική πραγματικότητα στο Ενυδρείο Κρήτης

 84. 14/06 12:45

  Ritz-Carlton: Πολυτελείς κρουαζιέρες από το 2020 και στην Ελλάδα

 85. 14/06 12:36

  El Greco Tours: Διακοπή συνεργασίας με την Oceanos Hotels Group

 86. 14/06 12:25

  Μαρίνα Κω: Αύξηση 20% στις κρατήσεις ελλιμενισμού σκαφών

 87. 14/06 12:20

  Ρόδος: Έργα αναβάθμισης στην Κοιλάδα των Πεταλούδων

 88. 14/06 11:58

  Πρώτο θεματικό fam trip κρουαζιέρας για Κινέζους επισκέπτες

 89. 14/06 11:46

  Στα 30 λεπτά η ελάχιστη ενοικίαση Ι.Χ και βαν με οδηγό στα νησιά

 90. 14/06 11:40

  Fraport Greece: Κίνητρα για αύξηση των διεθνών πτήσεων το χειμώνα

 91. 14/06 11:33

  Γερμανικός τουρισμός: +8% οι πωλήσεις διακοπών το Μάιο

 92. 14/06 11:17

  "Άνοιξαν" οι συμμετοχές στα παγκόσμια βραβεία FoodTrekking Awards

 93. 14/06 11:04

  Κάρπαθος: Πρώτο Φεστιβάλ Τοπικής Γαστρονομίας στην Αρκάσα

 94. 14/06 10:59

  Αποστολή Βούλγαρων δημοσιογράφων στην Αλόννησο

 95. 14/06 09:23

  Η τουριστική φύση του Instagram

 96. 14/06 08:55

  Δύο νέες πλωτές εξέδρες στην Κέρκυρα

 97. 14/06 08:47

  Άδειες για πισίνες σε δύο ξενοδοχεία

 98. 14/06 08:44

  Δίκτυο υδατοδρομίων στην Εύβοια

 99. 14/06 08:42

  Σκιάθος: Κριτήρια εντοπιότητας για θέσεις ελλιμενισμού σε επαγγελματικά σκάφη

 100. 14/06 08:24

  H τραγωδία Οιδίπους Τύραννος στην καρδιά της Σιβηρίας